Süleyman Demirel Üniversitesi Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Radyo Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Akademik Köşe” programının bu haftaki konusu “Metaverse ve Dijital Girişimcilik” oldu.
SDÜ Bilim TV Youtube Kanalında yayınlanan canlı yayında Radyo Programcısı Tevfik Altın’ın sorularını yanıtlayan Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pınar Göktaş, son yıllarda hayatımıza girmeye başlayan metaverse hakkında bilgiler verdi.
Metaverse’ün eğitim alanına yansımalarından bahseden Doç. Dr. Göktaş, “Metaverse, deneyimleyerek öğrenme, işbirlikçi öğrenme ve eğlenerek öğrenme gibi öğrenme yöntemleriyle eğitim alanında önemli bir yer tutacak. Metaverse, sosyal medyadan sağlık sektörüne, tekstilden modaya kadar birçok alanda yeni bir eğilim olarak karşımıza çıkıyor ve hayatımızı etkiliyor. Koku alma da ileriki aşamalarda metaverse evreninde mümkün olabilecek.” dedi.
Metaverse’ün ülkemizde henüz çok yaygın olmamasının sebeplerine de değinen Doç. Dr. Göktaş, “Metaverse gibi dijital platformların ülkelerde kabul görmesi için “toplumsal kabul”, “ekonomik kabul”, “literal kabul” gerekiyor.” diye konuştu.
Dijital girişimcilikten de bahseden Doç. Dr. Göktaş, şunları söyledi: “Endüstri 4.0’dan Endüstri 5.0’a evrilme söz konusu ve insansı robotlar yerini almaya başladı. Dijital girişimcilik, geleneksel girişimin teknolojiyle buluşmuş hâlidir ve modern çağın en tercih edilen girişimcilik türüdür.”
Dünyaca ünlü firmaların dijital girişimcilerine bakıldığında “esneklik”, “kendini sürekli yenileme”, “stratejik düşünme”, “yeni teknolojilere hakim olma”, “ekip çalışmasına yatkın olma” gibi niteliklerin önemli yer tuttuğunu söyleyen Doç. Dr. Göktaş, Türkiye’nin ilk metaverse stüdyosu ön kuluçka merkezinin üniversitemizde açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.