Altınkum’da yaşanan kirlilik olaylarının kamuoyuna yansımasının ardından plajı iş makineleri sokarak temizlemeye çalışmışlardı.
Şimdi de plajdan toplanan makroskobik su bitkilerinin traktörlerle taşınarak, plaj kıyısına açılan kuyulara gömüldüğü iddia edildi. TTKD Bilim Kurulu Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Hata zerine hata yapılıyor” dedi.
Eğirdir Altınkum Plajı’nda yaşanan kirlilik gündemden bir türlü düşmüyor. Kendine has özelliğiyle, altın rengindeki plaj kumunun kirlenmesi ve renk değiştirmesiyle başlayan süreç, önce Altınkum Pırıl Pırıl açıklamalarıyla kapatılmaya çalışıldı, ardından pırıl pırıl olan plaja temizlik için iş makineleri sokuldu.
Şimdi ki iddia ise göl kıyısındaki makroskobik su bitkilerinin yine göl kıyısına açılan çukurlara gömülmesi. Türk Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Danışmanı Dr. Erol Kesici, “ Eğirdir Gölü’nün ekosistemi bozulunca, başka bir anlatımla göldeki doğal bitkilerle beslenen otçul balıkları balıklandırmayla “yok edilince” ve de göldeki aşırı kirlilik nedeniyle göle hakim olan makroskobik su bitkilerinin (hendek otları), gölde aşırı bir şekilde çoğalması yıllardır bilinen gerçek. Hendek otları denilen su bitkileri; hem gölü temizlemesi hem de canlıların yuvası olması bakımından çok değerli.
Fakat aşırı artışı sorun oluşturmakta, denilmekte! Plajda kıyılara ulaşan bu bitkiler her gün toplanıp yığınlar oluşturulmakta. Daha önceleri bu göl bitkisi yığınlar Eğirdir Halka Açık Piknik alanında, her türlü atıkla birlikte istiflenmekte idi. Bu istifleme yerinin şimdi doğalgaz depolama alanı şeklinde düzenleneceği bildirilmekte” dedi.
ALTINKUM – KARAKUM – ŞİMDİ DE KOKUŞMUŞ KUM
Dr. Kesici, toplanan hendek otlarının çukurlara gömüldüğünü ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu dile getirerek “Plajda her gün traktörler dolusu makroskobik su bitkileri, plajda iş makinalarıyla kumda açılan çukurlar içerisine atılıp, üstünün kumla örtülmesi (gömülmesi) çok ama çok büyük yanlışlık. Neden mi?
Bu bitkilerin üzerinde on binlerce küçük su canlıları (kurtçuklar-crustesalar) bulunmasının yanı sıra, çukura atılan bitkilerin yeni kopmaları ve daha taze olması, kum içerisinde biyokimyasal reaksiyonlar devam etmesine neden olacaktır. Hava sıcaklıkların artış gösterdiği yaz günü gömülen bu canlı oluşumlar, kum içerisinde kokuşmalara ve çürümelere neden olacaktır. Mikroorganizma faaliyetleri artacaktır” ifadelerini kullandı.
BU OTLAR DEĞERLİDİR
Hendek otlarının birçok alanda değerlendirilebileceğini kaydeden Dr. Kesici, “Gölün ekosisteminin çökmesi sonucu gölde hakim tür olan ve kendilerini tehdit edecek başka bir balık vb. canlı olmayan hendek otları ekonomiye kazandırılabilir. Bu konudaki görüşlerimizi yıllardır dile getirmememize rağmen, gerekli girişimlerde bulunulmadı.
Hendek otları gübre, hayvan yemi, krem vb. sanayi alanlarında kullanılabileceği gibi, arıtma kanallarında, arıtma istasyonlarında başta ağır metaller olmak üzere istenmeyen maddelerin arıtılmasında kullanılabilen doğal temizleyicilerdir.
Bu yöntem birçok ülkede fabrikaların, atık kanallarının vd. sularının arıtılması sağlanmaktadır. Bu tür suları arıtılmasında kimyasal madde kullanmadan organik ve doğal arıtım sağlanabilmektedir” bilgilerini verdi.