AK Partili Süreyya Sadi Bilgiç, Recai Berber ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Torba Kanun’da alkol satışı, reklamı ve tüketimine sert kurallar getirildi.
Buna göre, alkollü içkiler tüketim izni verilen yerlerde“açık” olarak tüketilebilecek. 18 yaşından küçüklere alkol satan veya veren yerler, çocuk başına 10 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar ceza alacak. Devlet karayollarında, otoyol üzerindeki tesislerde alkollü içki satışı da tüketimi de yasaklanacak. Bu yasağa uymayanlara 100 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar ceza kesilecek. Şarap şişeleri dahil tüm alkollü içkilerin üzerine zararlarını belirten Türkçe yazı ya grafikler konulacak. Bu uyarı mesajı olmayan içkilerin satışına izin verilmeyecek. Alkol kullanımını teşvik eden kampanya, festival ve etkinlik düzenlenmeyecek. Artık şarap festivalleri yapılmayacak. Geçen yıl 12.’si yapılan Denizli Bekilli Kültür, Sanat ve Şarap Festivali artık yapılamayacak. Efes Pilsen’in sponsor olabileceği Blues festivalleri düzenlenemeyecek.
EFES, KAVAKLIDERE SPONSOR OLAMAYACAK
İşte o yasaklar:
-Alkollü içkilerin ve üreticilerin her ne surette olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamaz. Bu ürünlerin tüketimi özendirilemez, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve sair etkinlikler düzenlenemez. Alkollü içkileri üretenler, hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ve işaretlerini kullanarak destek olamazlar. Bu yasağa uymayanlara ve ilgili işletme sahiplerine 50 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.
-Alkollü içkiler, her ne surette olursa olsun teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak dağıtılmayacak. ( Bu yasağa uymayanlara ve ilgili işletme sahiplerine 50 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.)
18 YAŞIN ALTINDAKİNE İÇKİ SATANA ÇOCUK BAŞINA 50 BİN TL
-Alkollü içkiler, 18 yaşından küçük çocuklara satılmayacak ve tüketimlerine sunulmayacak. Bu yasağa uymayanlara çocuk başına 10 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.
-Çocuklar alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilmeyecek.
-Alkollü içkiler, tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek, buralarda dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı ise yapılmayacak. Bu yasağa uymayanlara, 100 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar para cezası kesilecek.
AMBALAJDA ZARARI ANLATILACAK
-Türkiye’de üretilen ve ithal edilen alkollü içkilerin ambalajına “Türkçe uyarı” yazısı konulacak. Uyarılar, resim, şekil veya grafik biçiminde olacak. Uyarı mesajı olmayan alkollü içkilerin satışına izin verilmeyecek. Bu yasağa uymadan alkol satan işletmelere 100 bin TL’den aşağı olmamak üzere, piyasaya sürülen ürünün piyasa değerinden az olmayan idari para cezası uygulanacak.
ALKOL SATIŞINDA KRİTER
-Alkollü içkilerin satışına ve tüketilmesine izin verilen yerlerde, bu ürünler işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemez.
-Alkollü içki kategorisinde olmasa da içeriğinde alkol bulunan ürünlerin ambalajında, kullanılan alkolün oranı yazılacak.
-Meskun mahaller ve konaklama yerlere hariç, otoyolları ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışı ve tüketimine izin verilmeyecek. Bu yasağa uymayanlar 100 bin liradan 500 bin TL’ye kadar ceza alacak.
KAYMAKAM YA DA VALİ KAPATABİLECEK
-Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetlere, kaymakam ya da vali izin verme yetkisine sahip olacak. İzinsiz faaliyet gösteren işletmeler, kaymakam ya da vali tarafından kapatılacak. Oteller için vali ya da kaymakamdan izin almaya gerek olmayacak.
İÇKİLİ OTELLER, OKUL, CAMİ VE KURAN KURSLARINDAN UZAK OLACAK
-Alkollü içki satacak ticari işletmeler ve içki tüketilen oteller; cami, okul ve Kuran kurslarından en az 100 metre uzakta olacak.
ÖZEL OTOMOBİLDE SİGARA İÇMEK DE YASAK
-Yasa teklifi ile sigara yasağının kapsamı genişletildi. Buna göre, hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dahil olmak hiç kimse sigara içemeyecek.Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü gibi işlem görecek.
AÇIK ALANDA SİGARA İÇMEYENLERE AYRI BÖLÜM AÇILACAK
-Sigara içmeyenler için kapalı alanlarda ayrı bölüm açan lokonta, kahvehane , kafeterya ve birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmeler, açık alanda da sigara içmeyenlere ayrı bölüm açacaklar.
SİGARA YASAĞINA UYMAYANA 1 AY KAPATMA CEZASI
-Sigara yasağını uygulamayan işletmeler 1 yıllık dönemde bunu tekrarlarsa idari para cezası önce 1 kat, ikinci tekrarda 2 kat arttırılarak uygulanacak. Üçüncü tekrarda ise işyerine 1 ay kadar kapatma cezası verilecek.
Arabada Sigara İçmek Yasaklanıyor!
Başbakan Erdoğan’ın ‘bira milli içki değildir’ tartışmasıyla başlayan süreçte içki reklamlarına ve karayollarında içki satışına yasak teklifi geldi. Özel otomobilde de sigara içmek yasaklanıyor. Kanun teklifinde ise bir Isparta milletvekilinin imzası var.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.