Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifini (2/4703 esas numaralı) görüşme gündemiyle toplandı.
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Avrupa Karma Parlamenterler Komisyonu üyesi İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, kanun teklifi komisyonda görüşülürken ilgili bakanlık yetkililerine AB fonlarını AB’ye girmek için gerekli projelere kullanıyor musunuz diye sordu.
IPA, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı/Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA), Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere, üyelik için gerekli yasal ve idari reformların gerçekleştirilmesi amacıyla sağlanan mali yardımlar.
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un konuşmasında "Türkiye Avrupa Birliğine girmek istiyor ve maalesef sıkıntılarımız var.Bugünkü toplantının konusu olan bu yardımların da esasında Avrupa Birliğine girme müzakerelerinde, bize durdurulmuş olan fasılları belki açma manasında veya yeni pencereler açma manasında kullanılmasının bir numaralı öncelik olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.Avrupa Birliği 2020 Raporu’na göre maalesef işler parlak değil bizim bakımımızdan, Türkiye bakımından.
Türkiye'de, demokratik kurumların fonksiyonlarında ciddi eksiklikler olduğu ve demokratik alanda gerilemesinin devam ettiği not edildi ve bu tabii ki çok uzun, kapsamlı bir rapor, o başlıklara burada girecek değiliz ama malum, insan hakları, Kıbrıs'ta yaşananlar, Doğu Akdeniz meselelerinde Türkiye bu gerilimden sorumlu tutuldu. Birçok başlık, Türkiye'de hak ve hukuk, özgürlükler ve para politikaları vesaire diğer konular tek tek not edildi.
Bunlara rağmen bir de olumlu gelişmeler de var esasında Türkiye bakımından.Mayıs ayında Macron’un öncülüğünde Avrupa Siyasi Topluluğu toplandı ve Türkiye'nin de buradaki ülkelere dâhil edilmiş olması, Avrupa'nın bakışı bakımından Türkiye için aslında hâlâ olumlu bir işaret olarak da algılanabilir. Hepimizin bildiği iç ve dış engeller önümüzde var hâlâ ve bunları aşmaya çalışıyoruz.
A,B’ye girme konusundaki duraksamaları ve kapanan fasılları açabilmek için gerek bölgemizdeki olaylar gerek Türkiye'nin coğrafi konumu aslında önümüzde ve hepsini birlikte ele alınca; Türkiye olarak tarihî bir stratejik dönemeçte olduğumuzu vurgulamak istiyorum.Bu manada, yine bu toplantının konusu olan bahse konu fonların, senelerdir dile getirilen soru işaretlerinin giderilerek kullanılması gerekiyor.
Tabii ki bu fonlardan memnuniyetimizi, bunları almanın ve doğru kullanmanın faydalarını bildiğimizi ve bizim de bunu desteklediğimizi söylemek istiyorum ama bu soruların ve varsa şaibelerin de giderilmesi gerekiyor." dedi.