Eğirdir'in Yeni Kaymakamı Abdullah Akdaş, Veli Gök'ün gölün geleceğe taşınması için geliştirdiği ve Orman-Su İşleri Bakanlığı'nın da tam destek verdiği Kuşak Kanalizasyon Projesi için AB'nin çevre fonlarından faydalanmak istiyor.
Eğirdir Gölü'ne tehdit eden evsel atıkların bertarafı için 2 yıl önce dönemin İl Genel Meclisi Veli Gök tarafından geliştirilip, Isparta Valiliği ve Orman-Su İşleri Bakanlığı gündemine giren Kuşak Kanalizasyon Projesi için sağlam adımlar atılıyor. Eğirdir'in Yeni Kaymakamı Abdullah Akdaş, projenin uygulanabilirliği için yol haritası belirledi. İlk etapta etüt projenin hazırlanması için Avrupa Birliği'nin çevre fonlarına başvurulacak.
AB PROJESİ HAZIRLIYOR
Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından Eğirdir Gölü'nün stratejik önem ve değere sahip olduğunun altını çizdi. Gölün korunması için her türlü çalışmanın yapılacağını ve tehdit eden unsunların üzerine cesaretle gidileceğini belirten Akdaş, Isparta Valiliği'nin 2-2.5 yıldır gündeminde olan Kuşak Kanalizasyon Projesi'ni çok önemsediklerini söyledi. AK Parti İlçe Başkanı Veli Gök'ün İl Genel Meclisi üyeliği döneminde geliştirip, devletin ilgili organlarının gündemine soktuğu projenin uygulanması noktasında çalışmalara başladıklarını anlatan Akdaş, "Kuşak Kanalizasyon Projesi Eğirdir Gölü'nü kurtaracak, gelecek nesillere taşıyacak bir proje. Bu projeyi bir hayal gibi görmemek lazım. Bu konuda çalışmalarımızı, araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikle etüt proje için yol haritası belirleyeceğiz. Avrupa Birliği'nin bu konulara sunduğu çevre fonları var. Doğru bir proje ile çevre fonlarından yararlanıp Kuşak Kanalizasyon Projesi'nin etüt projesini hazırlatabiliriz diye düşünüyoruz. Proje hazırlandıktan sonra uygulama aşaması daha sonra düşünecek bir konu. Öncelikle zorlu sürecin ilk adımını aşmamız gerekiyor. Avrupa Birliği fonlarından bu konuda ciddi destekler ve kaynaklar bulacağımıza inanıyorum. Eğirdir Gölü’nü nasıl koruruz, kirliği en aza nasıl indiririz; tarımsal, sanayi ve hayvansal faaliyetleri de artırarak gölü nasıl koruruz; stratejik öneme sahip tatlı su kaynağımızı el birliği ile nasıl kurtarırız?' Çalışmalarımız hep bu yönde olacak" dedi.
EĞİRDİR KUŞAK KANALİZASYON PROJESİ
İşte o proje:
"Eğirdir Gölü Havzasındaki 81 yerleşim birimine ayrı ayrı arıtma tesisi yapılması yerine tek bir projeyle Eğirdir Gölü, Kovada Kanalı, Kovada Gölü ve Karacaören Barajı'nın kanalizasyon atıklarından arındırılması sağlanacak. Yalvaç- Gelendost kıyı şeridinden bir hat ve diğer tarafta Uluborlu kanalizasyonu ile Senirkent- Barla kıyı şeridinden bir hat yapıp her iki güzargâh üzerindeki yerleşim birimlerinin tamamının kanalizasyon şebekelerinin bu hatlara bağlanarak, Eğirdir kanalizasyonu ile birleştirilebileceğini, Kovada Vadisi'ndeki köylere ait kanalizasyon şebekelerinin de bu hatta bağlanarak 1. Kovada Bölgesi'nde biyolojik ve kimyasal arıtma yapabilen tek bir arıtma tesisi yapılıp çıkan suyun 1. ve 2. Kovada hidroelektrik santralinde elektrik enerjisi üretimi için kullanılabilecek. Santrallerden çıkan suyun cazibeli olarak Aşağı Gökdere ve Çamlık bölgesinde tarım arazilerine sulama suyu olarak verilmesiyle uzun vade de yatırım ve işletme maliyetleri açısından çok ciddi tasarruf sağlanabileceği düşünülüyor."
Avrupa Birliğinin Kapısını Çalacak
Avrupa Birliğinin Kapısını Çalacak
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.