Başıboş köpeklere ne olacak?
Başıboş sokak köpekleri, başta Isparta ve Türkiye genelindeki büyük sorunlardan biri. Günümüzde sokak köpekleri kendi başlarına birçok zorluk içinde yaşamaya çalışmaktalar, kısıtlı yiyecek buldukları için kendi aralarında bir alfalık yarışı vererek birbirlerine saldırıp yaralanıyorlar. çöpten yemek bulmaya çalışırken kuduz ve diğer hastalıklara yakalanarak bir çoğu ölüyor. Yağmur, kar ve kış gibi hava şartlarından kötü etkileniyorlar, Sokakta yaşayan tüm köpekler psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıksızdır. bir köpeğin ortalama yaşam süresi 10-12 yıl iken sokak köpeklerinin yaşam süresi bu sebeplerden dolayı ortalama 4 yıl oluyor.
Köpeklerin yaşam alanı insanın tam yanıdır, tarihin her zamanında insanlarla birlikte yaşamış ve belirli görevler üstlenmişlerdir. İnsanın kontrolünde olmayan hiçbir köpek güzel bir hayat yaşayamaz. Sokakta pislik ve sefalet içinde yaşayan köpekler psikolojik rahatsızlıklarından dolayı sinirli ve hırçın bir hal alır. Sokaklarda çeteleşip belirli alanları kendi bölgesi olarak kabul ederler, bu bölgelere giren insanlar sokak köpeklerinin saldırısına uğrar, gerek şehrimiz Isparta’da gerek tüm Türkiye’de küçük çocuklar ve yaşlı insanların ağır yaralandığına veya öldürüldüğüne sıklıkla şahit oluyoruz.
Isparta’da özellikle Vatan, Davraz, Ayazmana, Çünür, Halıkent, Kepeci ve Karaağaç mahallelerinde sokak köpeklerinin çok olduğunu biliyorum, Bu mahallelerde yaşayan insanların büyük bir bölümünün saldırıya uğradığını, özellikle bu mahallelere sipariş götüren moto kuryelerin, sokak köpekleri tarafından kovalanıp işlerinin zorlaştığını, bisiklet süren insanlarımızın yaşadığı zorlukları biliyoruz.
Sokak köpeklerinin insanlara çıkardığı zorluklar bunlarla da kalmıyor, arabaların önüne aniden atlayıp zincirleme kazalara sebep olabiliyorlar veya köpeklerin ezilip ölmesiyle sonuçlanabiliyor. Hem insanların hem de köpeklerin hayatı ve yaşam kalitesi için hayvan dostlarımızın başıboş sokakta kalmamaları lazım.
Türkiye’de yaşayan sokak hayvanı sayısının 10 milyon olduğu bilinmektedir, çözüm olarak belediyeler büyük ormanlık arazilere dev barınaklar inşa etmelidir. Bu barınaklar 5.000 – 10.000 arasında köpeğin sığabileceği büyüklükte olmalıdır. 1 köpeğin yaşam alanı için 2 metrekare büyüklük yeterlidir, barınaklar iç ve dış mekan olmak üzere inşa edilmelidir. Ayrıca şehirde yaşayan insanların hayvan dostlarımızdan uzak kalmaması için belirli mahallelerde ki uygun bölgelere küçük barınaklar inşa edilip şehir içinde de barınaklar olması sağlanabilir. Barınaklar daha çok ılıman bölgelerde olması gerektiği için Akdeniz bölgesinde olan Isparta buna uygundur.
Ayrıca Belediyeler hayvan dostlarımızın üremesini kontrol altına alabilir, bir köpek ortalama 5 yavru doğurur. Sokak hayvanlarının nüfusunun artması belli bir yere kadar engellenmesi gerekir. Ayrıca belediyelerin köpek maması almak yerine kendi üretmesi bütçe açısından rahatlık sağlayacaktır. Köpek sahiplenmek isteyen insanlar için belediye bir internet sitesi açmalıdır, bu internet sitesinde her köpek için bilgiler verilmelidir, bu bilgilerde hayvanın fotoğrafı, cinsi, bir aile için uygun olup olmadığı, sakin veya hareketli olması gibi kısa özet bilgiler içermelidir, insanlarında bu sayede sahiplenmesi kolaylaşacaktır. Sonuç olarak başıboş sokak köpekleri başta Isparta ve Türkiye geneli için bir iç güvenlik sorunu haline gelmiştir belediyelerin bu soruna el atmaları gerekmektedir.