Bireysel Silahlanma Patladı

2012 yılında bireysel silahlanma yüzde 25 oranında arttı. Ekonomik ve psikolojik sorunlar, ile internet oyunları gibi bir çok etken silahlanmayı arttırıyor ama asıl sorun yasaların yeterli olmaması.

Her gün 13 kişinin bireysel silahlanma nedeniyle öldüğünü söyleyen Umut Vakfı yönetim kurulu üyesi Uzman Doktor Ayhan Akcan, derhal yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de 2012 yılında bireysel silahlanma yüzde 25 oranında arttı.

Türkiye de her gün 13 kişi bireysel silahtan çıkan kurşunların hedefi oluyor.

Araştırmalar, Türkiye'de bireysel silahlanmanın doğurduğu vahim sonuçları ortaya koydu. Umut Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, her gün en az 13 kişi bireysel silahlardan çıkan kurşunların hedefi oluyor. Öldürülen 13 kişiden 9'u erkek 3 ü kadın biri ise çocuk.

Araştırma, ruhsatsız silah kullanım oranının da önceki yıllara göre 4 kat arttığını ortaya koyuyor.

Uzman Doktor Ayhan Akcan, şunları belirtti; “Polis ve jandarma da 4 milyon civarında silah var sivil halkta 14-15 milyon civarında silah var önceki yıllarda ruhsatsız silah kullanımı bundan beş yıl önce yüzde 20 civarındaydı şu anda yüzde 87 civarında.”

Bireysel silahlar arttıkça kontrolü de güçleşiyor. Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Ayhan Akcan, bu nedenle kaos ortamının oluşabileceğine dikkat çekiyor.

“Bir önemli konu nefret suçlarında kullanılmaya başlandı artık Türkiye' de de 12 Eylül öncesi gibi kurtarılmış bölgeler olabilir insanlar inadına ve illegal yoldan silahlanıp ve Türkiye'nin barışı tehdit altında olabilir.”

Akcan, Bireysel silahlanmanın artmasındaki en önemli etken yasal boşluklara dikkat çekti.

“Türkiye de mevzuat basit zorlaştırılması lazım zaten biz acil acil alınması gerekenlerle ilgili 7 tane tespit sıralıyoruz 21 yaşı 25 yaşa çekin silah sayısını azaltın ciddi sağlık kontrolleri yapın ve silah bulundurmada mutlaka eş rızası eş referansı getirin.”

Gençlerde uyuşturucu madde kullanım oranının yüzde otuzlara çıkmasıyla beraber, silaha olan merak da hızla arttı. Yasal boşluklara, ekonomik ve piskolojik sorunlar ile internette oynanan silahlı oyunlar de eklenince suç oranı giderek yükseliyor.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri