Sezer, yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliğinin sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu söyledi. Sadece Isparta'da bir böbrek nakli merkezi gerektirecek kadar hasta olduğuna işaret eden Sezer, organ bağışında ise sıkıntı yaşandığını aktardı.
Binlerce insanın böbrek nakli konusunda beklenti içinde olduğunu anlatan Sezer, "Her yıl 4-5 bin yeni hasta ilave oluyor, ama ortalama bin-1500 arasında organ nakli yapılıyor, yapılan organ nakli, yeni hasta sayısını bile karşılamıyor. Türkiye'nin şu anda organ nakli konusunda bağış sayısını artırma zorunluluğu var" dedi.
Organ nakil merkezlerinin sayısının artmasıyla organ bağışı konusunda bilincin de artacağına inanan Sezer, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde de bir organ nakli merkezi oluşturmak istediklerini aktardı.
-ORGAN NAKLİ İÇİN CERRAH İHTİYACI-
Başhekim Prof. Dr. Tuğrul Sezer, Isparta'da organ nakli merkezi için hasta potansiyelinin bulunduğunu, ancak cerrahi alanda yeterli altyapının olmaması nedeniyle nakil merkezi için girişimde bulunamadıklarını belirtti.
SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde özellikle böbrek nakli merkezi oluşturulabileceğini aktaran Sezer, nakil işlemlerin cerrahi bir işlem olduğunu, bu nedenle cerrahi alanda altyapının tamamlanması gerektiğini kaydetti.
Sezer, "Böbrek nakli merkezinin ihtiyaç duyacağı yeterli hasta var, talep var, ısrar var, ama yetişmiş cerraha da ihtiyacımız var. Altyapının eksiksiz olması gerekir. Eksiklikler giderilir giderilmez organ nakli işlemlerine başlayacağız" diye konuştu.
Isparta'da organ nakli merkezi olduğu takdirde SDÜ Tıp Fakültesi'nin cazibesinin artacağını kaydeden Sezer, SDÜ'ye sadece Isparta'dan değil, diğer bölgelerden de hastaların geleceğini ifade etti.