Bu ay mutlaka yemeniz gereken sebzeler:
ISPANAK: Temel Reis'in güçlenmek için her gün yediği ıspanak, A ve C vitamini ile doludur. Ayrıca enerjinizi artıran demir açısından da zengindir. Bunun yanı sıra hamile kalmayı düşünen kadınlar için önemli olan folat ıspanakta bol miktarda bulunuyor. Bu yeşilliği salatalarınıza ekleyebilirsiniz. demirin daha iyi absorbe edilmesi için ıspanak salatanıza limon eklemeyi deneyin. Ya da biraz su ve zeytinyağıyla hafif pişirip yemek hazırlayabilirsiniz. Ayrıca son yıllarda pastalarda da kullanılan ıspanağı yumurtayla da kavurabilirsiniz.
SOĞAN: Taze soğan bu ayın sonuna doğru olgunlaşmaya başlar. Sarımsakla birlikte soğan da içinde bulunan bioflavonoidler ve sülfür sayesinde kalp hastalığı ve bazı kanser türleriyle savaşmanıza yardım eder. Ayrıca soğan da elma gibi solunum problemlerine yardımcı olan quercetin içerir. Soğanı tavuk ya da etle beraber pişirebilirsiniz. Çorbalara, ev yapımı domates sosuna, salatalara ekleyebilirsiniz.
RAVENT: (IŞGIN) Lif bakımından zengin olan ve az kalorili bir bitki olan ravent, yeşil çayda ve bitter çikolata da bulunan kateşin isimli flavonol içeriyor. Bunun yanı sıra ravent iyi bir C ve K vitamini ile potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca raventin kökü ve gövdesi sindirim problemlerini tedavi etmek için ilaç yapımında da kullanılıyor. Kuzukulağıgillerden olan Raventin ülkemizde Işgın olarak bilinen türü Doğu Anadoluda yetişir.
KUŞKONMAZ: Düşük kalorili bu bahar sebzesi ise iyi bir A, C ve E vitamini ile demir, potasyum ve protein kaynağıdır. Kanserin bazı türleriyle mücadele etmenize yardım eden kuşkonmazın içinde "glutatyon" isimli bileşen bulunuyor. Bu bileşen ayrıca karalahana ve Brüksel lahanasında da var. Ayrıca lifle dolu olan kuşkonmaz sizi uzun süre tok tutar. Kuşkonmazı zeytinyağı ve biraz tuzla fırında kızartmak yaklaşık 7 dakikanızı alır. Ayrıca kuşkonmazı salatalarınıza doğrayabilirsiniz.
ROKA: Bu lezzetli yeşilliğin sadece 100 gramında bol miktarda A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca günlük önerilen kalsiyum ihtiyacının ise yüzde 16'sını karşılıyor. Tadı biraz acı olmasına rağmen, rokayı salatalarda diğer yeşilliklerle birlikte karıştırarak tüketebilirsiniz.