Bu İktidar Isparta'yı Sevmiyor

Bu İktidar Isparta'yı Sevmiyor

Ülkü Ocakları Başkanı Akif Çapraz seçim sürecinde ilk kez konuştu; Bu iktidar Isparta'yı sevmiyor

UYUŞTURUCUDA KORKUNÇ MANZARA
Uyuşturucu artık okul önlerinde bahçelerinde değil okulun bizzat içinde tuvaletinde sınıfında satılıyor. Bonzai denilen uyuşturucunun Türkiye’de kişi başına en fazla tüketildiği ilin Isparta olduğu ve Isparta’nın dağıtım noktası iddia ediliyor. Merkez de kafeler caddesi, ilçelerde alkollü eğlence mekânları adeta torbacı diye bilinen uyuşturucu satıcılarının meskeni halini almış durumdadır.

12 YILDIR ISPARTA’YA YATIRIM DURDU
Isparta’da genç işsizlik çok yüksek noktalardadır. Isparta’ya Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın belediye yatırımları dışında istihdam yaratacak yatırım yapılmamaktadır. Özellikle son 12 yıldır Isparta’ya yatırımlar durmuş hatta mevcut yatırımlar bile elimizden gitmiştir. Bu sebepten ötürü de son 12 yılda Isparta’dan 95 bin 907 kişi diğer illere göç etmiştir.

KÖYLERİN SORUNLARINI TEK TEK SAYDI
Medeniyet, çağdaşlaşma, kalkınma, sağlık denilince ilk akla yol gelir. Balcı köyünde saman ticaretiyle uğraşan hemşerilerimiz var. Yolun bozuk olmasından kamyonlar köye çıkamıyor. Çaltı’da hububat satımı için Yalvaç’a gitmeleri gerekiyor ama Çaltı – Hüyüklü arası yol asfalt değil. Su hayattır. Hacılar Köyünde içme suyu sorunu var. Batı Akdeniz bölgesinin okuryazarlık oranı en düşük ilçesi Sütçüler.

ELİNİZİ VİCDANINIZA BİR KOYUN
Öğrencilerin en rahat en güvenli ve ekonomik şekilde ulaşım aracı olarak kullanabileceği Isparta Tren İstasyonu bugün ne halde? İktidar vekilleri Ispartalı hemşerim, vergi öderken gül “sanayi ürünü” , gül’e destek istenildiğinde gül “ süs bitkisidir” denilirken ne yaptılar? . Ellerini vicdanlarına koyarak düşünsünler. Sonra Ispartalı’dan oy istesinler.

Uyuşturucu ve alkol kullanımı, genç işsizlik, engellilik gibi toplumsal sorunlara yönelik konulara dikkat çekmek amacıyla sosyal sorumululuk projeleri ortaya koyan ve bunlarla konuşulan Isparat Ülkü Ocakları’nın Başkanı Akif Çapraz, Milletvekili seçim sürecinde ilk kez konuştu.
Çapraz, Ülkü Ocakları’nın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, gençliğin iki temel sorununun uyuşturucu kullanımı ve işsizlik olduğunu söyledi. Isparta’da genç işsizlik oranının yüksek olduğunu kaydeden Çapraz, 12 yıldır yatırımların durduğunu şehrin sürekli göç verdiğini öne sürdü. Çapraz, iktidar vekilleri için ‘Getirdikleri bir şey yok. Hep götürdüler” dedi. İşte Çapraz’dan Gülses’e çok özel açıklamalar;

Öncelikli olarak Isparta Ülkü Ocaklarının faaliyetleri nelerdir?
Ülkü ocaklarının amacı milli ve manevi değerlerine bağlı, ülkemizin ve Türk Dünyasının sosyal ve ekonomik sorunlarını bilen ve bunlara çözüm üreten bir gençlik yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda bizde Isparta Ülkü Ocakları olarak olağan eğitim programlarımızı sürdürmekteyiz. Ortaöğretim, üniversite, bayan teşkilatlarımız programlı olarak eğitimlerini sürdürmektedirler. Bu eğitim programlarımız dışında Isparta Ülkü Ocakları olarak sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer almaktayız.

Sosyal sorumluluk projesinden söz ediyorsunuz bu konuyu biraz açarmsınız?
Sosyal sorumluluk projesinden kastettiklerimiz şunlardır. Uyuşturucuyla mücadeleden, genç işsizliğe, engelli vatandaşlarımızı sorunlarından, otizm’e, Türkmeneli’ndeki Türkmen kardeşlerimizden Doğu Türkistan’daki Türklerin çığlıklarına, ülke gündemi dair hatta Türk Dünyasına ve dünya gündemine dair bütün konularda görüş ve düşüncülerimizi sunarak çözüm önerilerimizi sunuyoruz.

Sayın başkan Isparta gençliğinin problemleri nelerdir?
Gençliğin problemleri o kadar çok ki anlatmakla bitmez. Gençlik adeta kör bir kuyunun içine atılıyor. Gençlik milli ve manevi değerlerden uzaklaştırılıyor. Bu noktada öncelikli olarak ailelere ve öğretmenlere çok büyük görevler düşmektedir. Günümüzde gençliğin sevgisizlikten kaynaklanan en önemli iki problemli işsizlik ve uyuşturucudur.
İktidar Türkiye ekonomisini överek yere göğe sığdıramasa da durum hiç öyle değildir. Fiili genç işsiz oranı %30’un üzerindedir. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve İLO ortaklaşa “Gençlik İstihdam Ağı” oluşturmuştur. Türkiye’de bu ağın gençlere istihdam oluşturmaya yönelik çalışmalarına katılacağını ve gençlerin istihdamına yönelik ulusal bir strateji oluşturacağını 2006 yılında taahhüt etmiştir. Fakat Türkiye’nin hazırlanmış, oluşturulmuş, tartışılmış bir gençlik istihdam stratejisi yoktur.
Ispartamızda gençliğin sorunlarını anlatırken gruplandırmamızda fayda olacağını düşünüyorum. Son yıllarda eğitim süresinin uzamasından dolayı gençlik 15 – 29 yaş grubunu kapsamaktadır. Bu yaş grubu içerisinde kırsalda, ilçe merkezlerinde, il merkezlerinde ikamet eden genç kardeşlerimiz vardır.

UYUŞTURUCUDA KORKUNÇ TABLO
Uyuşturucu konusunda da kullanım yaşı 12’ye kadar düşmüştür. Son 12 yılda uyuşturucu kullanım oranı yüzde 16 bin artmıştır. Uyuşturucu artık okul önlerinde bahçelerinde değil okulun bizzat içinde tuvaletinde sınıfında satılıyor. Bonzai denilen uyuşturucunun Türkiye’de kişi başına en fazla tüketildiği ilin Isparta olduğu ve Isparta’nın dağıtım noktası olduğu iddia ediliyor. Merkezde Kafeler caddesi, ilçelerde alkolü eğlence mekânları adeta torbacı diye bilinen uyuşturucu satıcıların meskeni halini almış durumdadır. Herkesin elini vicdanına koyması lazım çünkü bu gençlik bizim.

GENÇ İŞSİZLİK
Isparta’da genç işsizlik çok yüksek noktalardadır. Isparta’ya Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın belediye yatırımları dışında istihdam yaratacak yatırım yapılmamaktadır. Özellikle son 12 yıldır Isparta’ya yatırımlar durmuş hatta mevcut yatırımlar bile elimizden gitmiştir. Bu sebepten ötürü de son 12 yılda Isparta’dan 95 bin 907 kişi diğer illere göç etmiştir. SDÜ’de 70 bin öğrenci eğitimini sürdürmektedir. Ortalama her yıl 17 bin öğrenci mezun olmaktadır. Bu mezun olan öğrenci kardeşlerimizin kamuda çalışmak isteyenleri dışında kaç kişi Isparta’da iş bulabilmektedir? Isparta’da son 12 yılda kapanan işyeri sayısı 14bin 324’tür. Kırsalda yaşayan çiftçilikle uğraşan genç kardeşlerimiz var. Çiftçinin durumu ortadadır. 2000 – 2001 yıllarında 1 kilo elma ile 1lt mazot alırken şimdi 4 kilo elma ile 1 litre mazotu alamaz hale gelmiştir. Isparta çiftçisinin 2007 yılında bankalara takipteki borcu 481 bin TL iken 2014’te 9 milyon TL’ye yükselmiştir. Acil olarak devletin “Genç İşsizlikle Mücadele” programını genişleterek her alanda faaliyet gösterebilecek genç kardeşlerimize desteklerin artırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilimizdeki kurumlarında genç girişimcilere pozitif ayrımcılık uygulamaları gerekmektedir. Örneğin hukuki mevzuata da bakarak 30 yaş altında ilk defa şirket kurarak Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt olanlardan ilk 2 yıl aidat alınmasın. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Sizce ısparta’nın temel sorunları nelerdir?

Isparta’nın ana sorunu sahipsiz olması ve iktidar tarafından sevilmemesi..
Öncelikli olarak Isparta en azından elindeki kurumları kaptırmaması gerekiyor. Bakın en basit örneği Meteorloji Bölge Müdürlüğü kapanarak istasyon haline getirildi. Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Geçtiğimiz günlerde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Şükrü Başdeğirmen Başbakan’a 3 dakika süreyle 5 temel sorunu dile getirdi. Bunlar; Yüksek Hızlı Trenle Denize inmek, Isparta Antalya –Isparta Konya yolu duble yol, Gül Çiçeği Stratejik ürün olsun, Kozmetik Analiz Laboratuvarı kurulsun, Pisidia Antiokheia UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Kesin olarak alınsın. Evet bunlar Isparta için önemli problemler fakat bunların yanına UNESCO Dünya Miras Merkezi Listesinde Sütçüler’de Yazılı Kanyon, Kovada, Şarkikaraağaç ta Kızıldağ, Merkezde Gölcük, Halil Hamit Paşa El yazmaları neden yer almasın.
Burdur’da Sagalassos Antik Kenti 2009 yılında UNESCO Kültürel Mirasında yer alırken Yalvaç’ta ‘Efes’ten daha kadim medeniyet’ olarak tanımlanan Pisidia Antiokheia ve St. Paul Yolu Kilisesi kültür varlığı neden yer almasın.

Antalya’da Karain Mağarası 1994 yılında UNESCO Kültürel Mirasında yer alırken Aksu’’da Zindan Mağarası Yenişarbademli’de Pınargözü Mağarası UNESCO Kültürel Mirası olmaz mı?

Eğirdir’de Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yapılan, Dündar Bey Medresesi(Taş Medrese) yine Atabey’de, Gazi Ertokuş Bey tarafından (Hicri 621 - Miladi 1224) yılında yaptırılan, astronomi ve tıp alanında eğitim verilen Gazi Ertokuş Medresesi ve aynı dönemde yapıldığı kayıtlardan anlaşılan Fazlullah Camii Dünya Miras Geçici Listesine alınamaz mı?

UNESCO Kültürel Mirası’nda “Karma olarak” grup içinde Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Alanı 2013 yılında UNESCO Kültürel Mirasında yer alırken yine Burdur Gölü, UNESCO RAMSAR Sözleşmesi kapsamında iken, Dünya’da seyrederken renk değiştiren, bizim için aynı zamanda stratejik bir öneme sahip olan Eğirdir gölü, Gölcük ve Dedegöl niçin bu kapsama alınmasın?

Ne yazık ki; Bu eserlerimizin Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için en ufak bir çabamız yok.

Şimdi benim neden bu konuyu detaylı anlatmaya çalıştığımı düşünüyorsunuz. Çünkü Isparta’mızın mevcut durumu ve geldiğimiz noktada geleceğimiz turizme bağlı özellikle de din turizmine bağlı gözükmektedir.

MEMLEKETİ ŞARKİKARAAĞAÇ’IN YOLLARI ORTADA
Bunun yanı sıra teşvikteki, kamu yatırımlarımızdaki durumumuz ortada.
Kalkınıyoruz büyüyoruz diyorlar iki dönemdir iktidar partisinin milletvekilliğini yapan Süreyya Sadi Bilgiç’in memleketi Şarkikaraağaç’ın yolları ortada, Yeniköy’üne daha internet yeni gidebildi. Daha internet altyapısı olmayan bir çok köyümüz var.

Köylerimizin çoğunda sosyal tesis yok, çocuk oyun parkları yok ulaşım problemleri, kanalizasyon problemleri var. Isparta’mızın en büyük köylerinden biri olan Yeşilköy’de fosseptik çukuru köyün ortasında. Medeniyet, çağdaşlaşma kalkınma, sağlık denilince ilk akla yol gelir. Balcı köyünde saman ticaretiyle uğraşan hemşerilerimiz var. Yol’un bozuk olmasından kamyonlar köye çıkamıyor. Çaltıda hububat satımı için Yalvaç’a gitmeleri gerekiyor ama Çaltı – Hüyüklü arası yol asfalt değil. Yaka’nın yolunu bir görsünler. Su hayattır. Hacılar Köyünde içme suyu sorunu var. Esinyurtta insanların oturabilecekleri bir bank bile yok
Batı Akdeniz bölgesinin okuryazarlık oranı en düşük ilçesi Sütçüler ilçemiz
Sayın Başkan siz sorunları söylemeye devam ederseniz bu ropartöj bitmeyecek galiba. Önümüzde 7 Haziranda genel seçimler var. Milletvekili adaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AKP’nin ilk iki adayı iki dönem milletvekilliği yaptılar. İnsanların önce ben ne yaptım da neyi istiyorum diye kendini sorgulaması gerekiyor. Isparta’ya iki dönem milletvekilliği süresinde hangi kurumları getirdiler. Isparta’ya ne getirdiler? Getirdikleri bir şey olmadığı gibi hep götürdüler. Öğrencilerin en rahat en güvenli ve ekonomik şekilde ulaşım aracı olarak kullanabileceği Isparta Tren İstasyonu bugün ne halde? Sayın Recep Özel milletvekilliğinin ilk döneminde 4 Kasım 2004’te Isparta – Burdur tren seferleri kaldırılırken ne yaptı? Yine Süreyya Sadi Bilgiç 3 Mart 2008’de Göller Eksperi, 24 Temmuz 2008’de Pamukkale Eksperi kaldırılırken ne yaptı?

ÇAY STRATEJİK ÜRÜN OLURKEN NE YAPTINIZ?
Karadeniz’de 2005 yılında çay stratejik ürün kapsamına alınırken gül çiçeği hiç mi akıllarına gelmedi?

Gül Yağı ihracatında ülkemize 20 milyon avronun üzerinde gelir sağlayan Ispartalı hemşerim, vergi öderken gül “sanayi ürünü” , gül’e destek istenildiğinde gül “ süs bitkisidir” denilirken ne yaptılar?

Elma üreticisi çiftçi hemşerim elma’yı 2002’de 1 tl’ye satarken 2014’te de 1 Tl’ye satıyor. Ve ilaç, gübre ve sulama maliyetleri %170-180, mazot %400’ün üzerinde artarken niye hiçbir girişimde bulunmamışlar?

Hayvancılıkta komşu illerimiz Afyon ve Burdur’a verilen teşvik ve destek kadar niye Ispartamıza da verilmesini için uğraşılmamışlardır?

Isparta’da 70 bine yakın öğrenci ikamet ederken KYK’nın yurt sorununa neden çözüm bulamamışlardır?

Bu soruları çoğaltabiliriz. Ellerini vicdanlarına koyarak düşünsünler. Sonra Ispartalı’dan oy istesinler.

MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?
MHP’nin milletvekili adaylarına baktığımızda birinci sırada Vali Nuri Okutan bulunmaktadır. Görev yaptığı her ilde okumayı artırarak dikkat çekmiş süper vali olarak anılarak gönüllerde taht kurmuş bir isim. Nefsi duygularını yenerek bürokratik kariyerini bir kenara koyarak ülkenin kötü gidişine dur demek için aday olmuş bir hemşerimiz. Isparta’nın sorunlarına çözüm bulabilecek bir bilgiye, donanıma ve tecrübeye sahip. Ispartalı hemşerilerimizin sahip çıkacağını düşünüyorum. Yine MHP ikinci sıra adayı Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, yıllarca Türkiye Cumhuriyeti Devletini yurt dışında temsil etmiş. Büyükelçilik görevini sürdürebilecekken her şeyi bir kenara bırakarak ülke’nin geldiği duruma sessiz kalmayarak bende varım diyerek memleketinden aday olmuş. Kendisinin yıllarca gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki bilgi beceri ve tecrübelerinden yaralanarak Isparta’ya hizmet edeceğini düşünüyorum. Üçüncü sıra adayı Yüksek Çevre Mühendisi sayın Ziya Nuhoğlu, Ülkü Ocaklarında başkanlık yapmış, gençliğin sorunlarını ve çözüm önerilerini en iyi bilen kişidir. Milletvekili olmasıyla en çok gençlik hizmet görecektir. Dördüncü sırada Mimar Hakan Demirtaş bey genç dinamik memleket sevdalısı bir hemşerimiz. Isparta’mıza faydalı olacağını düşünüyorum.

Yorum Yap
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Siyaset Haberleri