Burdur Gölü İçin Ayaktaydı!

Burdur Gölü'nün korunması amacıyla 27 Eylül'de düzenlenen 'Su Orucu' etkinliğinin ardından dün de 'Göle Yas' tutularak, pet şişelerle getirilen sular göle döküldü.

Su kapasitesinin 3'te 1'ini son 35 yılda kaybeden, her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu ve 20 yıl sonra tamamen kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü'nün korunması amacıyla 27 Eylül'de düzenlenen 'Su Orucu' etkinliğinin ardından bugün de 'Göle Yas' tutuldu. Pet şişelerle getirilen sular, katılımcılar tarafından Göle döküldü.

ETKİNLİĞE YOĞUN KATILIM OLDU
Dünyada 'Burduricus' olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen ve bilinçsiz sulama ve buharlaşma nedeniyle hızla yok olan Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla 'Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi' kapsamında, Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği ve 'Göle Yas' belgesel filmi ekibinin desteğiyle düzenlenen 'Göle Yas' etkinliğine yoğun katılım oldu. Katılımcılar arasında CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan,Burdur Vali vekili Hayri Sandıkçı, Belediye başkan vekili Arif Pak, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdurlu sanatçı Sümer Ezgü, müzisyen, şair ve dansçılar da yer aldı.

PET ŞİŞELERLE SU BOŞALTILDI
Göle Yas Buluşması'nda tek kolu olmayan engelli yüzücü Kemal Özdemir, soğuk hava ve şiddetli rüzgar nedeniyle aşırı dalgalı gölde yüzme etkinliği gerçekleştirdi. Ardından göl kenarına Tırla getirilen 500 mililitrelik pet şişelerdeki sular vatandaşlara dağıtılarak, herkes elindeki şişedeki suyu kurumaya yüz tutan Burdur Gölü'nün kurtarılması için Göleboşalttı. Ayrıca birçok kişi de Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Isparta gibi illerden getirdikleri suları Burdur Gölü'ne döktü.

'KÜÇÜCÜK BİR HAREKETTİ TÜM DÜNYAYA YAYILDI'
Bundan 1 yıl önce Burdur Gölü'nü kurtarmak için küçücük bir hareket başladığını belirten 'Göle Yas' belgeselinin yönetmeni Şafak Türkel, bu hareketi bugün tüm Türkiye, dünyanın sahiplendiğini söyledi. Henüz yolun başında olunduğunu kaydeden Türkel, "Bugün bir sene önceden çok daha ilerideyiz. Burada siyaset üstü bir birliktelik yakalandı ve tüm siyasiler bize destek oluyor. Sorunumuz su ise bu birlikteliğimizi sürdürmeliyiz. Bakanlık en geç 1 ay içinde Burdur Gölü'nden başlamak üzere Türkiye'deki sulak alanların kurtarılması için acil eylem planı yapıldığı ve Burdur'da bu acil eylem planının açıklanacağı belirtildi" dedi.

BURDURLU ARTIK GÖLÜNE SAHİP ÇIKIYOR
Burdur Gölü'nün kurtarılması için çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Lisinia Doğal Yaşam Alanı kurucusu Öztürk Sarıca, "Ancak yılmadık, çünkü bizim sembolümüz ardıç ağacıydı. Şimdi bir sembolümüz daha oldu; 'Su Orucu.' Bu sembol artık sadece BurdurGölü'nün değil, artık bir dayanışmanın, direnişin simgesidir. Biz bunu Burdur Gölü için başlattık, tüm sulak alanlar, insan sağlığı için artık defalarca su oruçları yapılacaktır. Su orucuna Amerika'dan Hindistan'a kadar dünyanın her yerinden destek aldık ve Burdurlu artık gölüne sahip çıkıyor" diye konuştu.

SÜMER EZGÜ GÖLE TÜRKÜ YAZDI
Etkinlikte Burdurlu sanatçı Sümer Ezgü, Burdur Gölü için yazdığı türküyü seslendirdi. 'Uyan insanoğlu uyan, doğanın sesini duyan. Dayan Burdur Gölü dayan, bilinçsizlik sana kıyan. Dereleri bıraksınlar, damla damla sulasınlar. Kanalla su ulasınlar, dayan BurdurGölü dayan. Bilinçlendik artık dayan' şeklindeki sözlerden oluşan türküyü seslendirenSümer Ezgü, şöyle konuştu:

"Biz sanatsal etkinliklerle çevre sorununu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz, ama bizim köylümüz eğer ki damla sulamaya geçmediği sürece değişen bir şey olmaz. Bir doçentimizin yaptığı araştırmada, Menderes'in kaynağı olan İncesu'daki suyun 40 kilometrelik mesafeden kanallarla aktarılmasının mümkün olduğu söylendi. BurdurGölü'nün 1 yılda kaybettiği suyu, bir kışta orası taşkın olarak yok ediyor. Dolayısıyla o kaynaktan buraya su aktarılması Burdur Gölü'ne büyük yarar sağlayacak diye düşünüyorum. Ben burada doğdum, buralarda yüzmeyi öğrendik, ama ne yazık ki gölün ortasına doğru kuraklık yaklaşıyor. Burada tarım biter ve yaşam hiçbirimizin arzu etmediği noktaya gelir."

DÜNYADAKİ KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKİLDİ
Dünyayı gelecek kuşaklardan emanet aldığımızı ve emaneti yerine en iyi şekilde teslim etmemiz gerektiğini belirten Vali vekili Hayri Sandıkçı, "Gelecek kuşaklar da yaşama hakkına sahip olsunlar. Ancak ne yazık ki bu dünyayı küresel ısınma, savaşlar, sanayileşme, kötü kullanım, vahşi sulama, bitmek tükenmek bilmeyen kazanç hırsı nedeniyle kaynakları hızla tüketiyor ve çevreyi olumsuz etkiliyoruz. Suyun olmadığı yerde medeniyet ve hayatın olması mümkün değildir. Dünyanın birçok noktasında göller, akarsular kuruyor. Burdur Gölü'ne dikkat çekerken, dünyadaki kuraklığı da dikkat çekmek istedik" dedi.

HERKES BURDUR GÖLÜ İÇİN BULUŞTU
CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, "Su hayattır, güzelliktir, susuz hayat olmaz dedik ve suyumuza, Burdur Gölümüze, doğamıza sahip çıkmak adına biraradayız. Bütün siyasi partiler burdayız, A veya B partisi yok. Biz Burdur gönüllüsüyüz" diye konuştu.

Nasrettin Hoca'nın Akşehir Gölü'ne yoğurt mayaladığı fıkrayı anımsatan Başkan vekili Arif Pak, "Biz de dün Karakent Köyü'nde, bugün de burada Göle maya çalıyoruz. Dün ve bugünkü etkinliklerimizde yağmur da yağdı" dedi. Sivil toplum örgütleri adına konuşanBurdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, dünyada su yok olmasına karşı Burdur'un örnek bir tepki verdiğini açıkladı.

Göle Yas Buluşması etkinliği, katılımcıların pet şişelerdeki suyu Göle boşaltmasının ardından, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ndeki müzik gösterileriyle devam etti.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri