İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, bugün parti binasında yaptığı basın toplantısında geçtiğimiz günlerde haber sitemizin yayınladığı Isparta Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Raporu’na değindi.
Isparta Belediye Başkanlığının 2020 mali yılı iş ve işlemlerine ait Sayıştay Başkanlığınca Düzenlenen Rapora ilişkin İYİ Parti olarak kamu oyunu bilgilendirmek istediklerini aktaran Başkan Büyükçam, “Raporda belirtilen eksikliklerin giderilmesi ve eksikliklere ilişkin belediye başkanınca hangi işlemlerin yapıldığının belediye başkanınca kamuoyuna açıklanmasını sağlamak ve konuların takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşmaktır.
SINAVDAN KAÇARAK YANDAŞLARINIZI BELEDİYEYE DOLDURMAK ADALET MİDİR?
Sayıştay raporuna göre belediyenin norm kadrosunda memur norm kadrosunun 689 olduğu, bunun 206’ını dolu 483’ünü ise boş olduğunu aktaran Başkan Büyükçay, “Genç işsizlik % 32,4 civarında iken belediye KPS sınavı ile bu kadrolara ne den atama yapmamaktadır? Isparta belediyesi boş olan memur kadrolarına sınav ile atama yapma yerine neden sınavsız olarak sözleşmeli personel ve şirketler üzerinden yine sınavsız işçi alımı yapmaktadır. Sınavdan kaçarak yandaşlarınızı belediyeye doldurmak adalet midir? İşsiz olan diğer gençlerin hakkı ne olacak? Bunun yerine bütün işsiz gençlerimize fırsat eşitliği tanıyarak sınavla personel alımının yapılmasını her platformdan işsiz kardeşlerimiz adına gündeme getirecek ve konunun takipçisi olacağız” dedi.
NEDEN DENETÇİ ATAMASI YAPMIYORSUNUZ?
Sayıştay raporunda, 5018 sayılı Kanun’un 63’üncü maddesinde kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla iç denetim birimi başkanlıkları kurulabileceği ifade ediliyor. Raporda, Isparta Belediyesi’ne 3 adet iç denetçi kadrosu ihdas edildği ancak, belediye tarafından iç denetim birimi kurulmamış ve iç denetçi ataması yapılmadığına yer verilmişti. İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, “Belediye olarak tahsis olan 3 adet iç denetçi nin atamasını niçin yapmıyorsunuz?” sorusunu yönelterek, “Niyetiniz ne belediyenin stratejik planında belirlenen hedeflerin ulaşılmasını engelleyecek risklere açık olan bu durumda neden iç denetçi atamalarını yapmıyorsunuz? Bunun cevabını bekliyoruz” dedi.
ORADAKİ ZARAR, BEYTÜLMAL’DAN GİTMEDİ Mİ?
Başkan Büyükçam, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, 6 Aralık 2021 tarihinde belediye meclisinde yapmış olduğu konuşmasında, “Bu Kalp, Bu yürek beytülmal’a dokunmaz, orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var, buranın 1 lirasına zarar getiren ömrü boyunca, öldükten sonra da mahşere kadar eziyet çeker” dediğini hatırlatarak, “Fakat gelin görün ki belediye meclisinde böyle konuşan sayın belediye başkanı, belediyenin önünde, makam odasının hemen karşısındaki otopark da Isparta’yı yaklaşık 856 bin tl zarara uğratanlara, bu zararın hesabını neden sormadı ve neden sormamakta ısrar etmektedir? Oradaki zarar, beytülmal’dan gitmedi mi orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı yok muydu da sayın belediye başkanı buna göz yumdu. Orada oluşan bu kamu zararı neden sorumlulara rücu edilmedi? Otoparkın projelendirilmesinden başlayarak ,projeye onay verenler ,ihale işlemlerini gerçekleştirenler , yapı denetim görevlileri, geçici ve kesin kabul işlemlerini kimler yaptı ? Ispartalının 855.955,00TL si kimlerin yüzünden heba oldu belediyeyi kim zarar ettirdi. Belediye bu zararı rücu etmeyi neden bekletiyor geçen zaman için belediye gecikme faizini almayı unutmasın. Ispartalının 855.955,00TL sinin takipçisi olacağız. Sorumluların Isparta kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz” dedi.
SORUMLULAR HAKKINDA BİR İŞLEM YAPILDI MI?
Başkan Büyükçam, Belediyenin, kira süresi dolduğu halde encümen ce bir yıl süre ile sürekli uzatılan taşınmazlara da değindi. Büyükçam, konuşa ilişkin açıklamasında, “Bu taşınmazları kimler kullanmaktadır. Bu taşınmazların kira bedelleri ne kadardır. Bu taşınmazlar süre si dolduğunda tahliye edilip yeniden kiraya verilmiş olsaydı kira bedeli ne olurdu? Encümen, 2886 kanuna açıkça aykırı bir şekilde ve yetkisini belediyeyi zarara uğratacak şekilde kullanmıştır. Kira süreleri kanuna aykırı bir şekilde uzatılan taşınmazlara ait işlemleri gerçekleştiren sorumlular hakkında bir işlem yapılmış mıdır? Belediyenin derhal süresi dolan bu kiracıları tahliye etmesi yeniden ihale çıkarak oluşacak yeni kira bedellerinin önceki dönemlere ilişkin gayri menkul değerlendirme uzmanlarına belediyenin süre uzatımlarından dolayı ne kadar zarara uğradığının tespit ettirerek oluşacak zararın sorumlularından tahsil edilmesini sağlamalıdır. Ayrıca bu tutum, bütün belediye kiracılarına karşı mı yapılmaktadır yoksa yine bazıları kayırılmakta, bazıları ise zor duruma mı sokulmaktadır. Belediye’nin mülkiyetinde bulunan 4 adet taşınmaz, bazı dernek ve vakıflara tahsisli kullandırılmaktadır. 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunda aynı husus bulgu konusu yapıldığı halde dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisi uygulamasına devam edilmektedir. Belediye’nin mülkiyetindeki taşınmazların Yönetmelik ekinde sayılan idareler dışındaki kurumlara tahsis edilmemesi esas olduğundan, buna aykırı tesis edilen işlemlerin sonlandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
SAYIN BAŞKAN BU DENETİMLERİ PEK UMURSAMIYOR
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, 6 Aralık 2021 tarihli belediye meclisi konuşmasında belediyenin sürekli denetlendiğinden bahisle, “Bugün devletimiz verdiği bütün parayı inceleyen bir devlet, biz göreve geldik geleli bize 8 kez denetim geldi arkadaşlar, hem sayıştay hem de mülki idare amirleri biz denetlenen bir kuruluşuz” ifadelerini kullandığını hatırlattı. Büyükçam, “Fakat 2020 Sayıştay denetim raporu göstermekteki sayın belediye başkanı bu denetimleri pek umursamamaktadır. Zira Raporda da gözükeceği üzere 2019 yılı Sayıştay raporunda sonlandırılması istenen vakıflara yapılan tahsisler 2020 yılında da sonlandırılmamış ve 2020 sayıştay raporuna tekrar bu hususlar girmiştir. Şimdi kendisine soruyoruz Sayıştay’ın 2019 yılı raporunda sonlandırılmasını talep ettiği tahsisler neden sonlandırılmadı? Bu tahsisler hangi dernek veya vakıflara yapıldı. Belediye ye ait 4 taşınmazın mevzuata aykırı bir şekilde kullandırılması ve Sayıştay raporuna rağmen tahsisin iptal edilmemesi suçtur. Bu taşınmazlar gelir getirici nitelikte ise kullanılan sürede belediye açıkça zarara uğratılmıştır. Bu konunun Isparta halkı adına sonuç alıncaya kadar takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi.