Coca-Cola'dan Isparta'ya Dev Yatırım

Coca-Cola'dan Isparta'ya Dev Yatırım

Anadolu Grubu'nun ana hissedarı olduğu Orta Doğu ve Orta Asya'da toplam 10 ülkede, 24 fabrika ve 10 bin çalışanla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek (CCI), Türkiye'deki 10'uncu fabrikasını Isparta'da Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesinde açtı. CCI CEO'su Burak Başarır, "1964 yılından bu yana Türkiye ile beraber büyüyoruz. Bölgesel olarak içinde bulunduğumuz zorlu şartlara rağmen faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalara inanıyor, ana hissedarımız Anadolu Grubu ile yatırımlarımıza devam ediyoruz. Şu gördüğünüz fabrika bu memlekete olan inancın bir imzasıdır" dedi.

"Büyümeye devam ediyoruz"

Dünyanın hacim açısından en büyük beşinci, nüfus açısından en büyük ikinci şişeleyici şirketi olduklarını belirten Başarır, "Türkiye, Pakistan, Orta Asya ve Orta Doğu bölgesinde uzun yıllardır üretim yapıyoruz. Bu süreçte, birçok ekonomik dalgalanma yaşadık. Her bölgede ve her ülkede zaman zaman ekonomik krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Önemli olan, kriz dönemlerinde doğru hareket edebilmektir. Biz Coca-Cola İçecek olarak; deneyim ve birikimimizle zor zamanlardan güçlenerek çıkmayı başardık. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın içinde bulunduğu değişken şartlar altında ülkemize olan inancımızla büyümeye devam ediyoruz" dedi.

"Türk ekonomisine katkımızı sürdürüyoruz"

Türkiye'ye son 10 yılda yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıklayan Başarır, "Türkiye'nin 81 ilinde 300'den fazla bayimiz ve 10 bin kişilik satış ordumuzla hizmet veriyoruz. Son 10 yılda Türkiye'deki satış hacmimizi 2 katına çıkardık. Isparta'da 110 milyon TL'lik yatırım ile açtığımız fabrika Türkiye'deki 10'uncu fabrikamız olacak. Aynı zamanda, ülkedeki tüm fabrikalarımız arasında en ileri teknolojiyle donatılmış üretim hatlarına sahip. CCI Isparta fabrikası, 220 milyon litre üretim kapasitesi ve 300 kişilik doğrudan ve dolaylı istihdam etkisi yaratacak. Önümüzdeki dönemlerde yine hem Türkiye'de hem de uluslararası operasyonlarımızda yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye'de yarattığımız her 1 TL, ekonomiye 6,8 TL kazandırıyor. Doğrudan ve dolaylı olarak 30 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Değer zincirimizde farklı sektörlerde büyümenin lokomotifiyiz. GSYH'ya katkımız Türkiye'de orta ölçekli bir ilimize eşit durumda. Isparta'da hizmete açacağımız yeni fabrikamızın bölgeye yeni bir hareket getireceğine inanıyoruz" ifadelerini kaydetti.

"Daha az kaynak kullanarak ve daha az atık üreterek, daha kaliteli üretim yapıyoruz"

CCI CEO'su Burak Başarır CCI'ın sürdürülebilirlik başarılarına da değindi. "Faaliyet coğrafyamızda, işimizin tüm süreçlerinde sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunma hedefiyle çalışıyoruz" diyen Başarır, "Daha az kaynak kullanarak ve daha az atık üreterek, daha kaliteli üretim yapıyoruz. Türkiye operasyonumuz bugün tüm dünyadaki Coca-Cola sistemi içerisinde en az su ve enerji kullanan operasyonlardan biri. Son 10 yılda Türkiye'de bir litre içecek üretmek için kullandığımız suyu yüzde 17 azalttık. Faaliyetlerimizle ilgili tüm etkilerimizi şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesinde paylaşıyoruz. Bunun sonucu olarak; 2013'ten bu yana Balkanlar'dan, Türkiye, Orta Asya ve Kafkaslar'a kadar uzanan geniş coğrafyada Birleşmiş MilletlerKüresel İlkeler Sözleşmesi-UNGC 100 Endeksi'ne giren ilk ve tek şirketiz. Aynı zamanda, Türkiye'deki üretim tesislerinin karbon salınım oranlarını açıklayan ilk şirketiz. 2013'ten beri Türkiye Karbon Saydamlık Liderleri arasında yer alıyoruz. 2015'ten bu yana Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeyiz. Ayrıca Morgan Stanley Küresel Sürdürülebilirlik Endeksi'nde de yer alıyoruz. Son olarak bu yıl, FTSE4Good Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi'ne de dahil olduk" dedi.

"Türkiye'ye inanıyoruz"

Kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye notunu düşürmesinin CCI'nın yatırımlarını olumsuz etkilemeyeceğini kaydeden Başarır, 15 Temmuz sürecinin kendilerini etkileyip etkilemediği sorusuna "Şu gördüğünüz fabrika bu memlekete olan inancın bir imzasıdır. Biz istesek bu fabrikanın inşaatını durdurabilirdik. Çünkü biz bu ülkenin potansiyeline inanıyoruz. 80 milyonun yarısı 30 yaşın altında. 2017'de belki işler istediğimiz gibi olmayabilir. Ama biz tüm çalışanlarımızla bu ülkeye inanıyoruz. İnanmaya da devam edeceğiz" cevabını verdi.

Stratejik konumundan dolayı Isparta

Bir şişe kolada konsantre dışında tüm içeriğin iç pazardan karşılandığını dile getiren Başarır, ithalat payının yüzde 20 olduğunu vurguladı. Fabrikayı neden bir sanayi şehrinde değil de tarım kenti Isparta'da açtıkları sorusunu yanıtlayan Başarır, "Ürünlerin üretilip değerlendirilebileceği lokasyona uygun birkaç şehir vardı. IspartaOSB hem Akdeniz havzasına ürünleri kolayca nakil olanağı olması hem de İç Ege'ye nakletme olanağı olması Isparta'nın stratejik konumundan dolayı burada açmamızda rol oynadı. OSB sahası içindeki bu arazi ve suyunun kalitesi olması da artısı oldu" diye konuştu.

İstihdam bakımından ilk etapta kalifiye personelin diğer fabrikalardan geldiğini aktaran Başarır, zaman içinde bölgeden istihdam edilenlerin yetkinliğe haiz olması durumunda bölgede doğmuş büyümüş kimselerin istihdam edileceğini hatta başka yerlerde görevlendirileceğini dile getirdi. Başarır, fabrikanın tam kapasiteye ulaşması durumunda 400 milyon TL'lik bir ciroya ulaşacağını, bunun da 2.8 milyar TL katma değer sağlayacağını söyledi.

Başarır, Isparta'daki fabrikanın şuan üçte bir kapasitede çalıştığının altını çizdi. 

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri