Dedegöl Dağı Maden ve Taş Ocağı Tehdidinden Kurtuldu!

Dedegöl Dağı Maden ve Taş Ocağı Tehdidinden Kurtuldu!

Aksu’da mermer ocağı ruhsatı verilen Eldere Kayalıkları ile Dedegöl Dağının büyük bir kısmı Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına dahil edildi. Bir süredir taşocağı ve maden tehdidi altındaki bölge, tırmanış, dağcılık, mağaracılık ve yürüyüşçüler için eşsiz bir doğal hazine. Bölgenin milli parklar sınırı içine dahil edilmesi, geri dönüşsüz tahribatın da engellenmesi anlamına geliyor.

Dünyanın en önemli kaya tırmanışı parkurları arasında gösterilen Isparta’nın Aksu ilçesindeki Eldere kayalıkları mermer ocağı olmaktan kurtuldu. Dedegöl Dağı Kuzukulağı Yaylasında bulunan masif kayalıkların bulunduğu bölgede mermer ocağı ruhsatı verilmişti.

Eğirdir Turizm ve Doğa Sporları Derneği (ETUDOSD) başta olmak üzere birçok kulüp bölgede eylemler yaptı, yöre halkı da itiraz başvurularında bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı, Etüd Envanter ve Mağara Çalışma Grubu kurumlarının yürüttüğü resmi girişim, geçtiğimiz Haziran ayında ETUDOSD tarafından organize edilen Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali ile desteklenmişti.

Girişimler sonuç verdi; 27 Kasım 2018 Tarihli ve 30608 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 378 sayılı karar ile Eldere kayalıkları ile Yaka Kanyonu ve çok sayıda mağarayı da kapsayan Dedegöl Dağlarının büyük bir kesimi Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına dahil edildi.

Bölgedeki masif kireçtaşı kaya duvarları, yüzlerce metre yükseklikteki onlarca tırmanış rotasının açılmasına olanak sağlıyor. Yine kireçtaşının içinde oluşan mağaralar arasında Türkiye’nin en uzun ve 4'ncü en derin mağaraları olan Pınargözü ve Kuyukule düdenleri yer alıyor. Bir çok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapan bölge, çok sayıda yürüyüş rotasına da sahip. Dedegöl Dağları’nda yer alan Kuzukulağı Yaylası, dünyada ilk beşte yer alan çok önemli ve özel kaya tırmanışı alanlarından biridir. 1999 yılından itibaren İsviçre, İtalya, İspanya, Fransa ve Türkiye’den rota açıcılar, bu uzun duvarlarda yükseklikleri 50 metre ile 700 metre arasında değişen yüz kadar uzun duvar kaya tırmanış rotası açmıştır. Bölgede hali hazırda açılabilecek daha yüzlerce rota bulunmaktadır. Bölgenin diğer bir doğa turizmi değeri ise Türkiye’nin en özel mağaralarından olan Kuyukule Mağarası’dır. Bu mağara Türkiye´nin en derin dördüncü mağarasıdır ve mağaracılık sporu açısından önemi çok büyüktür.

Bölge, dört mevsim boyunca binlerce yerli ve yabancı doğa sporcusu tarafından kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, mağaracılık, dağ kayağı, kampçılık, dağ koşusu, yamaç paraşütü, kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşü için kullanılmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Isparta Haberleri