DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresinin yazısına verdiği cevapta Senirkent Ovası Sulama Birliğinin fesih kararını geçersiz sayıldığını belirtti. Bunun üzerine birlik çalışanları için Tes-İş sendikası tarafında iki yıllığına iş sözleşmesi imzalandığı belirtildi.
AK Parti Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in seçim sürecinde gündeme getirdiği birliklerin fesih edilerek özel idareye devredilmesi noktasında ilk adımı atan Senirkent ve Hoyran sulama birliklerinin Aralık ayında aldıkları fesih kararı birlik ana sözleşmesine uygun değil denilerek DSİ 18. Bölge müdürlüğü tarafından ret edildi. DSİ’nin sulama birliklerinin görevlerine devam etmesi yönündeki kararı birliklere ve İl Özel İdaresine bildirmesinin ardından Tes-İş sulama birlikleri bünyesindeki çalışanlarla iki yıllığına yeniden toplu iş sözleşmesi imzaladı. Sulama Birlikleri ise sulama sezonuna su yetiştirebilmek için hızla çalışma alanına girdi.
Senirkent Sulama Birliği Müdürü Aziz Erkan geçen yıl sezon başı inşaat ve onarım işlerine çok daha erken başlanmasına rağmen mayıs başında ancak su verilebildiğini söyleyerek “bu yıl için bir sıkıntı yaşanmazsa mayıs ayı ortasında su vermeyi hedefliyoruz” dedi.
AK Parti Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç seçim sürecinde sulama birliklerinin kapalı sisteme geçebilmesi için, birliklerin fesih edilerek özel idareye devredilmesini gündeme getirmişti. Konu ile ilgili ilk adımı Aralık ayı sonunda Senirkent ve Hoyran Sulama Birlikleri atmıştı.
Sulama Birliği yönetimleri fesih kararını alırken sulama sisteminin kapalı sistem sulamaya dönüştürülmesi noktasında, birliğin Özel İdareye devredilmesi ve %10’luk kısmı özel idare bütçesinden kalanı 25 yılda geri ödemeli olarak DSİ tarafından yapılabilecek şekilde adım atılmasını bekliyordu.
BİRLİKLER GÖREVİNE DEVAM EDECEK
Fakat birliklerin beklentisi gerçekleşmedi. Bakanın tavsiye kararı dışında herhangi bir yasal düzenlemesi bulunmayan yöntem Özel İdare tarafından kabul edilmedi. Fesih kararı alan Senirkent ve Hoyran sulama birliklerinin var olan yapıları ile devir alamayacağı ve kapalı sisteme alındıktan sonra özel idareye devir edilmesi yönünde yazıyı DSİ 18. Bölge Müdürlüğüne gönderildi. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ise özel idarenin yazına birliklerin fesih kararının geçersiz olduğunu söyleyen bir yazı ile cevap verdi. Böylece Birliklerin fesih kararına boşa çıkmış oldu.
ÇİFTÇİYE SU YETİŞECEK Mİ?
Fesih kararı alan Senirkent Sulama Birliği Müdürü Aziz Erkan 11 yıldır Senirkent Sulama Birliğinin müdürlüğünü yaptığını belirterek “bizim yıllardan bu yana gördüğümüz, mart ayı başında sulama sezonu hazırlıklarına başlamamız gerekiyor. Mart ayı başında bizim için inşaat sezonu başlarsa çiftçi mayıs ayı içinde sulama sisteminde su almaya başlayabiliyor. Bu süre ne kadar gecikirse çiftçide o kadar geç su alabilir. Bu yıl fesih kararı ile ilgili cevabın yeni verilmesi nedeniyle sezon hazırlıklarına da yeni başlayabiliyoruz. Bu nedenle çiftçiye su verme işi mayıs ayı ortalarına sarkabilir” dedi.
ÇALIŞANLAR İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI
Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz ise fesih kararının kabul edilmemesi üzerine Senirkent ve Hoyran sulama birlikleri bünyesindeki çalışanlar için topu sözleşme imzalama sürecini hızlandırdıklarını belirterek, Senirkent Sulama Birliği bünyesinde 62 işçi için iki yıllık iş sözleşmesinin imzalandığını duyurdu. Hoyran Sulama Birliği bünyesinde ise 21 çalışan bulunduğuna dikkat çeken Korkmaz “Hoyran Sulama Birliği bünyesindeki işçi arkadaşların iş sözleşmelerini de en kısa sürede imzalayacağız” dedi.