Isparta’nın duayen gazetecileri arasında yer alan Milliyet Muhabiri Hasan Özbek, lise yıllarından bu yana kaleme aldığı şiirleri kitaplaştırdı.
1936 yılında İç Anadolu’nun bereketli topraklarında dünyaya gelir Hasan Özbek, Sivas’ın Divriği İlçesinde dünyaya gözlerini açtığında İzmit Kağıt Fabrikası ilk kağıdı üretmeye başlar. Belki de Özbek’in kağıt-kaleme olan düşkünlüğünün bu tesadüfle bir ilgisi vardır, kim bilir…
İlkokulu Divriği ilçesine bağlı Kızılcaören köyünde birleştirilmiş sınıflarda okur. İlkokulu bitirdikten sonra polis olan babası onu ve 6 kardeşini okutmak için Ankara’ya götürür. O yılların köy okulu şartları Hasan Özbek’in iyi bir eğitim alamamasına sebep olur ve Ankara’da yeniden ilkokul 1. sınıfa başlar Özbek.
Ortaokul, lise çağlarına geldiğinde babası maddi imkanlar sebebiyle Isparta’ya tayin ister. Polislik görevinde yükselen babası baş komiser olur. Hasan Özbek’in yüreğine aşk ateşleri lise yıllarında düşer… Sever, bekler, özler…
Derler ya aşk adamı şair eder diye… Hasan Özbek’te aşka dair acılarını, mutluluklarını, hüzünlerini dizlere döker…
Antalya’da bir kıza aşık olur Hasan Özbek… Dünyası rengarenk oluverir… Aşk bu ya, ya renklendirir hayatını insanın ya da siyaha büründürür…
Hasan Özbek, kağıdı kalemi alır eline aşkı için yazar Akdeniz’in derin sularına bakarak; “geceyi ortasından yarar içi rengarenktir” aşk budur belki de…
"Deniz rengarenk,
Bahçe rengarenk,
Şehir rengarenk…
Geceyi ortasından yardım,
İçi rengarenk…
Hasan Antalya’da bir kız sevmiş,
Entarisi rengarenk…
Oğlum Hasan;
Hangi yoldan gidersen git rengarenk…
Ölmedikçe, her şey, her şey rengarenk…"
Hasan Özbek’in şiirleri arkadaşlarının da dillerinde dolaşır… Özbek, sever; sevdikçe yazar. Bazen sevincini yazar, bazen hüznünü… Onun için deniz yarı dalgalı olmaz hiç, ya durulur, ya kurur deniz…
"Sevdirmeyeceksen,
Başlamamalı yollar uzayıp gitmeyecekse,
Yarı dalgalı olmaz deniz,
Ya durulmalı, ya kudurmalı,
Ya sonuna kadar batmalı,
Ya kınında durmalı hançer,
Yarı dudak vermemeli,
Sevgili sevdirmeyecekse…"
Hasan Özbek, hayatını birleştirdiği Emine hanımı bulana kadar fırtınalı aşklar yaşar… kimi zaman ‘Gitme’ der gitmek üzere olan sevgiliye, kimi zaman gurbete sitem eder…
"Gitme bu akşam, çığlık çığlık keder üzerimde,
Ateş böceklerini ezmek istiyorum avuçlarımda
Doyasıya tükürmek istiyorum dünyanın suratına
Gitme bu akşam, çığlık çığlık keder üzerimde…"
İşte Hasan Özbek’in hayatında iz bırakan şiirler, “Şiirler” adıyla kitaplaştırıldı. İçerisinde, Hasan Özbek’in yaşam hikayesinden kesitlerde bulunan hatıra kitabı, 39 sayfadan oluşuyor.