Tuzla'da faaliyet gösteren Anadolu Tersanesi Savunma Grubu Koordinatörü Metin Poyrazlar, Milli Savunma Bakanlığı'nın açtığı ihaleyi kazanmaları ve bir yıllık dizayn sürecinin ardından inşaata başladıklarını söyledi.
YÜZDE 75'i YERLİ
Milli Savunma Bakanlığı'na toplam 8 adet süratli amfibi gemi yapacaklarını ve ilk gemiyi teslim etmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Poyrazlar, ''8 geminin 36 ayda tamamlanması gerekiyor. Gemimiz, 80 metre boyunda 11 metre genişliğindedir. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan en süratli çıkarma gemisini yaptık. Dolu yükle yapacağı hız 18,5 knottur. Boşken yapacağı hız ise 20 knottur. Bugün dünyada bu kadar süratli bir gemi yoktur. Tamamen yerli dizayndır. Geminin yüzde 75'i yerli üretimdir. Sadece ana makine gibi birkaç ekipmanı yurt dışından gelmektedir. Eğer Türkiye, ilerde harp ve ticari gemi için ana makine yapımına başlarsa gemi sanayindeki yerli üretim yüzde 90'lara çıkmış olacak'' diye konuştu.
SİPARİŞLER CANSUYU OLDU
Poyrazlar, geminin dizaynının ardından bir yılda tamamlandığını vurgulayarak, ''İlk gemimizi teslim ettikten sonra kalan 7 gemiyi 3'er aylık periyotlar şeklinde tamamlayarak teslim edeceğiz'' dedi. Poyrazlar, gemilerin aynı zamanda doğal afetlerde sivil halka gerekli hizmetleri verebilecek özellikte olduğunu da vurguladı. Poyrazlar, Milli Savunma Bakanlığı'nın özel tersanelerde savaş gemisi yapılmasına imkan vermesinin önemine vurgu yaparak, ''Bakanlık ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın verdiği destekle özel sektör savaş gemisi yapımında daha da ileriye gidecek, bu sinerjiyle her türlü gemiyi yapabilecek güce hızla erişecektir. Bu da yerli üretimi geliştirecek ve paralelinde yan sanayiyi de canlandıracaktır. Dünyadaki ekonomik kriz, tersaneleri de etkilemişti. Bu kriz ortamında özel tersanelerde askeri gemi yapımına geçilmesi sektöre nefes aldırdı ve bir anlamda can verdi. Zira sivil gemi siparişi şu sıralara yok denecek kadar az. 2012'de sivil gemi olarak 12 adet gemi teslim edeceğiz. Oysa Tuzla Tersanesi yılda 400 gemi teslim eder hale gelmişti. Yani global kriz bizi çok etkiledi" dedi.
İKİYÜZ MÜHENDİS ÇALIŞTI
Anadolu Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Ertuğ Yaşar da gemilerin yapım sürecine değinerek, ''Gemi ortalama 400 günde inşa edildi. 800 kişi projede görev aldı. Yaklaşık 200 mühendisle çalışıldı. Ömrü 40 yıl olarak tahmin edilen gemide 7 kilometrelik paslanmaz boru kullanıldı. 50 kilometreyi aşan elektrik kablosu çekildi. 6 bin 500 adet envanter malzemesi kullanıldı. 350'den fazla iş emri açıldı. Hızlı bir üretim süreci gerçekleştirdik'' şeklinde konuştu.
Anadolu Tersanesi Savunma Grubu koordinatörü Metin Poyrazlar, tuğamiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekli olmuştu. Poyrazlar, İstanbul Tersane Komutanlığı görevinde bulunmuştu. 1999-2001 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapan İlhami Erdil'in yargılandığı davalarda Poyrazlar tanık olarak dinlenmişti. Poyrazlar'ın ismi daha sonra yurtdışında açtığı döviz hesaplarıyla gündeme gelmişti. Bahreyn'de açılan hesaplarda Poyrazlar'ın üzerinde yüzbinlerce dolar bulunmuştu. Poyrazlar, Hazine'yi zarara uğratmaktan 10 yıl hapis istemiyle Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı.
Poyrazlar'ın ismi emekli olduktan sonra MİLGEM projesiyle ilgili geçmiş, içinde bulunduğu ekibin projeyi aksattığı ileri sürülmüş, Poyrazlar ile MİLGEM Projesi'ni yürüten Alb. Ahmet Çakır'ın ilişkileri gündeme gelmişti.