Eğirdir Gölü Can Çekişiyor
Isparta ve Eğirdir halkının kanayan yarası olan Eğirdir gölünün son 5 senedir doluluk oranı gün geçtikçe azalıyor, Eğirdir gölünde 2020 ocak ayında %69 olarak ölçülen doluluk oranı 2021 yılının aynı ayında %7 düşüşle %62 olarak belirlendi, son 10 yılda ise yüzeyi 84 kilometrekare azaldı. Eğer bu şekilde giderse iki göle dönüşeceği söyleniyor. Eğirdir gölünün kurumasının belli başlı sebepleri var bu sorunlar düzeldiği taktirde Eğirdir gölü eski haline gelecektir. Sorunların başında gölü besleyen kaynakların engellenmesi geliyor, akarsular ve kanallar engellendiği için Eğirdir gölü beslenemiyor. Göl çok hızlı kirleniyor ve su kaybı yaşıyor.
Tarım arazilerinde kullanılan kimyasal atıklar göle ulaşıp ciddi kirlilik meydana getiriyor, özellikle Elma bahçelerinde bu tip kimyasal atıklar çok kullanılıyor. Gül bahçeleri, elma bahçeleri, tarlalar olsun Eğirdir gölünden sulama suyu olarak fazlaca su pompalanıp, bilinçsiz ve yanlış sulamadan dolayı göl kurumaya başlıyor. Eğirdir ve Isparta halkının gölün kirletilmesine, yanlış ve bilinçsiz sulama yapılmasına bir ses çıkarıp göle sahip çıkması gerekiyor. 2000 ve 2015 yılları arasındaki doluluk oranı ile 2015 ve 2022 tarihleri arasındaki doluluk oranı farkı çok büyük, göl her geçen gün daha fazla yok oluyor. Bu sorunlardan dolayı göldeki canlılar çok büyük zarar görüyor, göl çevresinde temel açma, hafriyat ve iş makineleriyle yapılan çalışmalar gölde kalan son canlı varlıkları bile yok edebilecek seviyede.
Çözüm önerisi olarak çiftçilerin gölden sulama amaçlı su almasının kesinlikle önüne geçilmesi lazım. Sulama yapan çiftçiler kendi iradeleri ile çözüm üretip bulundukları bölgelerdeki yeraltı kaynaklarından sulama yapmaları ve kuyu yapmaları gerekiyor. Böylelikle Eğirdir gölündeki kaçak sulamanın önüne geçilmiş olacaktır. Sulama yapan insanlar bu konudaki uzmanlardan yararlanarak bu işi çözebilir, veya bu parayı karşılayabilmek için satış yaptıkları fabrikalara biraz daha fazla ücret karşılığında ürettiklerinin satışını yapılabilir. Çeşitli eğitim ve bilgilendirmeyle halk bu konuda bilinçlendirilebilir. Eğirdir gölümüzün yok olmasına herkes bir ağız olup tepki göstermelidir, Uzmanlar bu konuda gereğini yapmalıdır.