Eğirdir GÖL’ü, Eğirdir ÇÖL’ü, Eğirdir 'ÖLÜ'

Bilinçsiz su tüketimi, vahşi tarımsal sulama ve gölü besleyen kaynaklara barajlar inşası derken; Eğirdir Göl’ü çölleşme yolunu tuttu.

Bilinçsiz su tüketimi, vahşi tarımsal sulama ve gölü besleyen kaynaklara barajlar inşası derken; Eğirdir Göl’ü çölleşme yolunu tuttu. Eğer son bir hamle yapılmazsa Türkiye’nin ve Dünya’nın gözbebeği artık yakın bir zamanda ÖLÜ.

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş bir tatlı su gölü olarak tarihteki yerini belirsiz yıllardır koruyor. Ancak takvimler 2022 yılını gösterdi günden bu yana göl neredeyse her gün santim santim yok oluyor.

Eğirdir Gölü'nün su seviyesi 29 Kasım 2022 tarihinde yapılacak ölçümde, geçen yıla göre 13 santimetre düştü. TÜBİTAK ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Eğirdir Gölü'nü koruma özel hükümlerine göre, gölün su seviyesinin 6 santimetre daha düşmesi halinde hiçbir şekilde su kullanımı yapılamayacak.

Küresel ısınma nedeniyle yağışların eksilmesi, bilinçsiz su tüketimi kamuoyunun tam manasıyla bilgilendirmemesi en büyük değerimizi resmen öldürüyor. Sosyal medya da son dönemlerde, ‘Eğirdir GÖL’ü, Eğirdir ÇÖL’ü Eğirdir ÖLÜ’ başlıklı bir resim paylaşımı yapılıyor. İlgili vatandaşlar kendi çabalarıyla gölün feryadını kamuoyu ile paylaşırken, yetkililerden ne yazık ki resmi bir açıklama yapılmıyor.

NE KADAR KORUMA ALTINDA

Resmi kaynaklara göre Eğirdir Göl’ü, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunuyor! Türkiye'nin en büyük 2. tatlı su gölü olarak biliniyor.

Eğirdir Gölü’nün maksimum su kotu ile çevrelenen su alanı “I. Derece Doğal Sit Alanı” olarak belirlenmiştir. Maksimum su kotundan itibaren 300 metrelik bir bant ise “III. Derece Doğal Sit Alanı” olarak kabul edilmiştir. Eğirdir Gölü, “A Sınıfı Sulak Alan” listesindedir. Eğirdir Gölü havzası içerisinde Kovada Gölü Milli Parkı ve Gelincik Dağı Tabiat Parkı bulunmaktadır. Ancak sadece resmiyette kalan bu özellikler, gölün kurumasını bir türlü önlemiyor.

ÇOK MU ZOR BİR MASA ETRAFINDA TOPLANMAK

Sorumlu gazetecilik anlayışımız gereği, buradan yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz. Türkiye’nin en güçlü ve tanınmış milletvekillerine sahip Isparta’da, ‘Göl’ü Koruma ve Kurtarma’ komisyonu kurmak çok mu zor?

HEP BİRLİKTE SORUNU ÇÖZELİM

Vali, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Diğer Siyasiler, Bürokratlar, İş ve Tarım Dünyası Temsilcileri, Hukukçular, Basın Mensupları, Akademisyenler, Uzmanlar, Muhtarlar ve Vatandaşlar hep birlikte bir araya gelip gölümüzü kurtarabiliriz. (Haber – Yorum: TUNA ÜNAL)

Yorum Yap
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlçeler Haberleri