Eğirdir Gölü'ne 2 Milyon Sazan Yavrusu Salınacak

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi, bu yıl Eğirdir Gölü'ne 2 milyon sazan balığı yavrusunun salınmasını hedefliyor.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi, bu yıl Eğirdir Gölü'ne 2 milyon sazan balığı yavrusunun salınmasını hedefliyor. Eğirdir Gölü kenarına kurulan 5 adet balık üretme havuzlarına Eğirdir Gölü'nden tutulan 120 anaç sazan balığı konuldu. Anaç sazan balıklarının yumurtlayabilmeleri için gerekli ortamın hazırlandığı havuzlarda ilk yavrular kuluçkadan çıktı.

Bu yıl anaç balıklardan 30-40 milyon yumurta almayı hedeflediklerini belirten Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi Koordinatörü Şakir Çınar, "Bu yumurtalardan 10 milyon adet sazan balığı yavrusunun çıkabileceğini tahmin ediyoruz. İlk etapta bu yavrulardan 2 milyon adedini 0,2 - 5,0 gram ağırlığına ulaştıktan sonra Eğirdir Gölü'ne salmayı planlıyoruz. Daha sonra uygun gelişme sağlanması halinde diğer sazan yavrularını da belirlenecek miktarlarla, gölün muhtelif yerlerine salmayı düşünüyoruz." bilgisini verdi. Anaç balıkların çalınma ihtimaline karşı havuzlarının ve birim binasının 24 saat kamera ile izlendiğini dile getiren Şakir Çınar, anaç sazan balığı temininde Eğirdir Gölü Koruma Birliği(EKOBİR)'den destek aldıklarını, bu projenin ise kendi kaynakları ile gerçekleştirildiğini ifade etti.

3-4 yıl öncesine oranla Eğirdir Gölü'nün su kalitesinde bir iyileşme görüldüğünü belirten Su Ürünleri Yük. Müh. Cafer Bulut, bunun nedeninin ise son yıllardaki yağışlarla göl su kodunun yükselmesi ve tarımsal alanlarda alınan önlemler olduğunu söyledi. Göl kenarındaki tarım alanlarının büyük bölümünde damlama sulamaya geçilmesinin ve Yalvaç deri sanayi atıklarını taşıyan derenin kapatılmasının Eğirdir Gölü'ne giren kirli ve zehirli atıkları azalttığını ifade eden Cafer Bulut, önceki yılların kirlenme etkisinin birkaç yıl daha sürebileceğini, mevcut sıkıntının ise gölün tabanında oluşan otlanma ve organik madde birikiminin olduğunu açıkladı. Gelendost havzasında göle çok yakın, hatta göle sıfır elma bahçelerinin bulunduğunu da dile getiren Bulut, elma bahçelerinde yoğun miktarda zirai ilaç kullanıldığını, bu ilaçların da taban suyu ile göl suyuna karıştığını belirtti.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Biriminde kerevit üretme çalışmalarının da aralıksız sürdürüldüğünü bildiren Birim Koordinatörü Şakir Çınar, tatlı su kerevitinin doğada yumurtasını yavruya dönüştürme ihtimalinin çok zayıf ve güç olduğunu bu nedenle anaç kerevitlerde bulunan 200-400 adet civarındaki yumurtalardan laboratuvarlarda maksimum yavru elde edilerek, belirli bir boya getirildikten sonra Eğirdir Gölü'ne salındığını belirtti.

Yorum Yap
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlçeler Haberleri