Su Kalite Uzmanı Sedat Karakoyun, ISUBÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığınca düzenlenen bilimsel söyleyişi kapsamında "Eğirdir Gölü Geçmişi Mevcut Durum Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı bilimsel bir sunum yaptı.
Toplantıya Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, ,Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Su Enstitüsü Müdürü Doçent Doktor Şehnaz Şenerve çok sayıda ilgili akademisyen ile Su Ürünleri Araştırma Merkezi ve kamu personeli katıldı.
Karakoyun, sunumunda; içinde bulunduğumuz kurak dönemde gölde çekilmenin olduğunu belirterek, Gölle ilgili probleme çözüm arama çerçevesinde ne kadar geriye bakarsak o kadar ileriyi görebiliriz mantığından hareketle 1953- 2019 arasındaki su kalitesindeki değişiklikleri yıllar itibariyle bilimsel veriler ışığı altında anlattı. Göl suyunun büyük çapta Havza'da yapılan elma üretiminde kullanılan tarımsal kimyasallar tarafından meydana geldiğini söyledi.
HAVZADA ACİLEN
ORGANİK TARIMA GEÇİLMELİ
Su Kalite Uzmanı Karakoyun, Çözüm olarak; havzada organik tarıma geçilmesini havzanın organik tarım konusunda Pilot Havza diğer taraftan Atık Su Arıtma Tesislerinin vakit geçirmeden tamamlanması gerektiğini böylece kirliliğin durdurulması gerektiğini belirti. Kirliliğin durdurulması ile birlikte eş zamanlı olarak temizliğin başlatılmasını söyledi. Arsenikçe zengin olan bölgelerde dip çamurunu, emiş gücü yüksek pompalarla alınmasının gerektiğini söyledi.
Karakoyun son olarak Eğirdir Gölü’nün stratejik öneminin olduğunu ifade etti. Problemin çözümünün mutlaka Ankara'dan olması gerektiğini vurgulayarak, bilimsel söyleşisini "İki gün susuz kalırsanız suyun önemini anlarsınız” sözü ile bitirdi.