Şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri Türkiye'nin tehdit altındaki değerlerini yeniden hayata döndürüyor. Alman beyaz eşya devi Siemens'in Küçük Ev Aletleri Grubu, beş yıl önce Dünya Doğayı Koruma Vakfı'yla (WWF) başlattığı "Yedi Göle Yedi Renkli Hayat" projesi, Eğirdir Gölü'nün kaderini değiştirdi. Gölü besleyen suların bölgedeki tarım arazilerinden kaynaklanan kimyasallarla kirlenmesi, Eğirdir'e has kerevit balığı türünün yok olma tehlikesi yarattı. Bu durum yerel yönetimlerin de dikkatini çekince üç taraflı bir proje başlatıldı.
KÖYLÜ EĞİTİLDİ
500 bin euro bütçeli projenin ilk aşamasında çevrede bölgeye has elma tarımı yapan çiftçiler ve balıkçılar eğitimden geçirildi. 500 çiftçiye ulaşıldı. Yerel yönetimle işbirliği yapılarak oluşturulan Eğirdir Gölü Yönetim Planı çerçevesinde bölgede tarım, balıkçılık ve turizmin geliştirilmesi için hedefler belirlendi. Siemens Türkiye Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya, "Bölge Türkiye'nin en büyük tatlı su havzası konumunda. Canlı çeşitliliği bakımından çok zengin. Ancak yerel yönetimin de takip ettiği tehditler söz konusuydu. Bu yüzden projeyi burada başlattık" dedi.
GÖLÜN ELÇİLERİ
Projenin bir ayağı da bölgedeki turizmin geliştirilerek hem tanıtılması hem de halka yeni ekonomi kaynakları yaratılmasıydı. Bu kapsamda Eğirdir Gölü'nün Ev Sahipleri ve Elçileri konulu bir eğitim düzenleyen Siemens, bölgedeki önemli turizm alanlarından Oluklacı Patikası yürüyüş parkurunu yenileyerek daha cazip hale gelmesini sağladı. Ayşe Özkaya, "Bölgedeki kadınlara kendi kazançlarını elde etmeleri için turizmden nasıl yararlanacaklarını anlattık. Elma onlar için önemli bir değer. İhracat da yapılıyor. Ama bu avantajı daha katma değeri yüksek uygulamalarla geliştirebilirler. Bu anlamda örnek uygulamalar da başladı" diye konuştu.
İLAÇLAMA ORANI YÜZDE 20 AZALDI
Bölgede tarımsal alanların kanal sistemiyle sulandığını, bunun da endemik yapıyı yok eden bir uygulama olduğunu belirten Özkaya, ilk olarak tarım arazilerine damla sulama sistemleri kurduklarını söyledi. İlk aşamada 725 dekarlık alanda çalışmalar yürütüldü. Özkaya, "Gölü en çok tehdit eden unsurlardan biri tarım ilaçlarıydı. Elma kurdunu önlemek adına bolca ilaç kullanılıyordu. Feromen çubukları gibi yöntemlerle ilk fazda ilaç kullanımını yüzde 20 azalttık. Bilgisayarlı erken uyarı sistemleri kuruldu. Yıllık 195 ton ulaçlı suyun göle akması engellendi" diye konuştu. Çiftçinin eğitilmesiyle elma verimliliğini de yüzde 15 artırdıklarını anlatan Özkaya, hem köylünün hem de gölün kazandığını vurguladı.
KEREVİT BALIĞININ SAYISI ARTIRILDI
Eğirdir Gölü'nün zenginliklerinden biri olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kerevit balığı için de çalışmalar yapıldı. Öncelikle gölde faaliyet gösteren 12 balıkçılık kooperatifiyle görüşülerek 300 balıkçıya eğitim verildi. Ayşe Özkaya, sürdürülebilir balıkçılık rehberi hazırlayarak 500'den fazla kişiye dağıttıklarını ve avlanma dengesinin önemini anlattıklarını ifade etti. Özkaya, çalışmalar sonrasında kerevit balığı popülasyonunda artış kaydedildiğini vurguladı.
Eğirdir Akın Gazetesi