Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi Meral Eredenk, Türkiye'de 1998 yılında yüzde 24 olan tasarruf oranının, 2012 yılında yüzde 12'ye kadar düştüğünü belirterek, "Emeklilerimizin yüzde 28'i emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor, çünkü ülkemizdeemeklilik dönemi için oldukça az tasarruf yapılıyor" dedi.
TSB açıklamasına göre, TSB ve CFA Society of Istanbul işbirliğiyle, finansın geleceğini konuşmak ve emeklilik tasarrufları konusundayatırımcıların davranışsal eğilimlerini daha iyi anlamak amacıyla "Finansın Geleceği: Emeklilik Tasarrufları" konulu bir panel gerçekleştirildi.
Eredenk, pek çok insanın tüketim yaptıktan sonra kalan parasını tasarruf etmeye çalıştığını ancak bu anlayışı doğru bulmadığını aktararak, tasarruf etmek istenilen oranın kazançtançıkartılarak, kalanının tüketime harcandığında emeklilik döneminde oldukça rahat edileceğini kaydetti.
Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin gösterdiği gelişime ve tasarruf açığı konularına değinen Eredenk, "Türkiye'de 1998 yılında tasarruf oranı yüzde 24 iken, bu rakam 2012 yılına geldiğimizde yüzde 12'ye kadar düştü. Emeklilerimizin yüzde 28'i emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor, çünkü ülkemizde emeklilik dönemi için oldukça az tasarruf yapılıyor. Yapılan küresel bir araştırmaya göre, Türklerin emeklilik döneminde yaşamak için gerek duydukları miktar, Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük.
Halbuki bizler de zamanında birikimyaparsak, emeklilik dönemine geldiğimizde daha rahat bir yaşam sürebiliriz" ifadelerini kullandı.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) gelen devlet katkısının tasarruf konusunda çığır açtığını aktaran Eredenk, "Ülkemizde cari açık ve tasarruf sorunu var. Bu sebeple hem kamuda, hem de bireysel anlamda sermaye birikimi yapmak gerekli.
Mevcut SGK sistemi emeklilerimizidesteklemiyor, bu yüzden BES ile ufak miktarlarda da olsa birikim yaparsak emeklilik döneminidaha rahat geçirebiliriz. Üstelik unutmayalım, devletin yüzde 25 katkısıyla bu birikimlerimizödüllendiriliyor" değerlendirmesini yaptı.