Isparta Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, kentte son günlerde meydana gelen motosiklet hırsızlığı olaylarını tespit ederek, vatandaşların ne tür konuları ihmal ettiğini ve buna karşı alınabilecek önlemleri açıkladı.
İl Emniyet Müdürü Mehmet Or’un talimatıyla vatandaşların ilde yaşadıkları sorunları toplumsal açıdan değerlendiren Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, 10 maddeden oluşan önlem planının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Motosikletlerin nasıl park edilmesi gerektiğinden - tenha sokaklarda araç bırakılmamasına, kilit kullanımından – motosiklet üzerlerinin örtülmesine kadar bir dizi önlem planı hazırlayan TDP Şube Müdürlüğü, önlem planının ardından bir kez daha can güvenliği için kask takılması gerektiğine dikkat çekti.
İşte İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün 10 Maddelik Motosiklet Hırsızlığı Uyarısı;
“MOTOSİKLET HIRSIZLIĞINI ÖNLEMEDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER:
1- Motorunuzu rastgele park etmeyin. Motosikletinizin park edilmesi için mümkün olduğunca ıssız bir yerleri değil, kalabalık, başka motorların da bulunduğu ve insan trafiğinin yoğun olduğu yerleri tercih edin.
2- Motorunuzu mutlaka iki farklı kilit ile güvenceye alın, bu olay hırsızı caydırıcı olabilir. Motosikletinizi asla gidon kilidi ile bırakmayın! İlave kilidi olmayan bir motosiklet çok kolay çalınır! Her ilave kilit de hırsız için ayrı bir zaman kaybı anlamına gelir.
3- Uzun süreli park edecekseniz motosikletinizin üzerini örtün. Motor örtüsü ile motosikletinizin üzerini örtmeniz, hem hava koşullarından etkilenmemek hem de hırsızlıktan korunmak adına iyi bir önlem olacaktır.
4- Hırsızlığı önlemek veya zorlaştırmak bizim elimizdedir. Mutlaka nitelikli kilit ve zincir kullanın, kırıp parçalayıcı hırsızlar bile bu kilitleri açmak için uzun süre uğraşmak zorunda kalacaklardır. Ayrıca bu durum hırsızın yakalanma riskini de artırır.
5- Motorunuzu sabit bir nesneye bağlamanı, iterek ya da taşınarak çalınmasını engelleyecektir. Profesyonel hırsızlar, kamyonet – pikap ve römork kullandıkları için disk kilidiniz yetersiz kalacaktır.
6- Sarsıntıya duyarlı, basit ama etkili alarm cihazları oldukça güvenlbi koruma sağlayabilir. Alar cihazı ile immobilizer (Anahtar çıkarıldıktan sonra bazı elektriksel devreleri keserek motorun elektronik olarak kilitlenmesini sağlayan bir tür kilit sistemi) Hırsızlık eylemi başladıktan sonra devreye girer. Hırsızlık eyleminin başlamasını nitelikli kilit ve zincirler engeller.
7- Motosikletinizde taşımadığınız en kaliteli kilit bile hırsızlığı önleyemez!
8 - Kilitleri yerden değil, yukarıdan ve gergin bir şekilde kilitlemek gerekir. Motor, tekerlek, amortisör vb. yerlerden kilitlenmemelidir.
9 - Brandalar motosiklet hırsızlıklarını önlemede önemli bir yere sahiptir.
10- Unutmayınız ki: Can güvenliğiniz ve sağlığınız için mutlaka motosiklet kullanırken, kaskınızı takınız!”
HABER: Feti KILIÇ
“En İyi Önlem, Hırsızlıktan Önce Alınan Önlemdir”
Emniyet TDP Şube Müdürlüğü, kentte son günlerde meydana gelen motosiklet hırsızlığı olaylarını tespit ederek, vatandaşların ne tür konuları ihmal ettiğini ve buna karşı alınabilecek önlemleri açıkladı.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.