Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde oluşturulması hedeflenen Esnaf Dijital Değişim, Dönüşüm, Destek Ofisi ve esnafın dijitalleşmeye ve dönüşüme uyum sağlayabilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesine ilişkin toplantıların ikincisi gerçekleştirildi.
İlimizde küçük ve orta ölçekli işletmelerin hızlı ve maliyeti fazla olmayan dijital dönüşüme adapte olmaları için Esnaf Odaları Birliği bünyesinde Dijital Değişim, Dönüşüm, Destek Ofisi oluşturulması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda işbirliğine gidilen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile birlikte yol haritasının belirlenmesine yönelik toplantıların ikincisi gerçekleştirildi. Birlik binasında düzenlenen toplantıya SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertan Beceren, oda başkanları ile imalat ve perakende kollarında mobilyacı ve tuhafiye sektöründe faaliyet gösteren esnaflar katıldı. Toplantıda Dr. Öğretim Üyesi Ertan Beceren, dönüşüm konulu sunum gerçekleştirdi.
ESNAFIMIZA YÖN VERECEK ÇALIŞMA
Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, dijital dönüşümün önemine değinerek “ Esnaf ve sanatkarımızın, özellikle pandemi dönemiyle birlikte değişen pazarlama ve satış yöntemlerine uyum sağlayabilmeleri için hızlı ve maliyeti fazla olmayan dijital dönüşüme adapte olmaları adına ilimizde bir dönüşüm başlatmak için Mart ayının başında ilk adımı atmıştık. Esnaf ve sanatkarımızın dijital gelişmelere açık olması, yenilikleri takip edebilmesi, dijital dönüşüme uyum sağlayabilmesi için Birliğimiz bünyesinde Esnaf Dijital Değişim, Dönüşüm, Destek Ofisi açılması için yaptığımız ilk toplantının ardından bugün ikincisini gerçekleştiriyoruz. Bu ofis aracılığı ile amacımız, ilimiz esnaf ve sanatkarının üretmiş olduğu mal ve hizmetlerin dijital ortamlarda tanıtımı, pazarlanması, teknik destek, sanal fuarlara katılım, ihracat, ithalat gibi hususlarda destek sağlamaktır. Bu konuda Süleyman Demirel Üniversitemiz ile işbirliğine gittik. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Balkanı Profesör Doktor Zihni Tunca ve Doktor Öğretim Üyesi Ertan Beceren hocalarımız geçen toplantıda, yol haritasının belirlenmesi için öncelikle durum analizi yapılması gerektiğini ifade etmişlerdi. İşte bu toplantımızda imalat ve perakende kollarında mobilyacı ve tuhafiye sektöründe faaliyet gösteren esnafımızı, örneklem alarak bu grupları öncelikli olarak dijital dönüşüme adapte etmek; ardından dönüşümü diğer sektörlere yaymak için neler yapılabileceği konusunu ele alacağız. Esnafımıza yeni bir yön verecek bu çalışmada bizlere destek olan Başta Rektörümüz olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Toplantımızın esnaf ve sanatkarımıza hayırlı olmasını dilerim” dedi.
DEĞİŞİME NE KADAR HAZIRIZ?
SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertan Beceren, toplantıya katılan esnafa dijital dönüşümü konu alan bir sunum gerçekleştirdi. Öncelikle değişime ne kadar hazırız sorusuna yanıt aranması gerektiğini aktaran Beceren, değişimi gerekli kılan iç ve dış faktörler hakkında bilgi verdi. Küreselleşme kavramından bahseden Beceren, “Küreselleşme nedeniyle dünyada pazar kapanmıyor. İşte bu pazardan pay alabilmemiz için bu sisteme ayak uydurmak zorundayız. Artık dünyada hangi mal kaça ne kadara satılıyor bilgisine ulaşabiliyoruz. İşte biz bunun neresindeyiz. Yani chack-up yapmaktaki amacımız bu. Sisteme ayak uydurma yeteneğine sahipsiniz? Değilseniz hangi eğitimlerle buna sahip olabiliriz bunun chack-up’undan geçeceğiz. Dünya sizi tanıyor mu? Yoksa siz Isparta’nın bir noktasında birkaç çalışanla ticarete mi yapıyorsunuz buradan da mesleğinizin ne kadar sürdürülebilir olduğuna bakacağız. Evet siz çok kaliteli ürün üretebiliyor olabilirsiniz ama sattığınız ürün 2 dolar. Sizi fason olarak kullanan tedarikçi bir firma sizin ürününüzü 300 dolara satıyor. O halde kurumsal kimlikte mi sorun var, yoksa eski yöntemlerle mi satış yapıyorsunuz, stratejiden, örgütsel yapıdan neden uzak kaldınız bunlarla sizi nasıl barıştırırız bunlara bakacağız. Yaptığınız ürünlerin çevresel açıdan tehditleri var mı? Kaynakları ne kadar etkin kullanabiliyoruz? Eğer ürünleriniz kaliteli ve farklı ise yarın başka firmaların dikkatini çekeceksiniz. Firma evliliğine hazır mısınız?
DÖNÜŞÜME HAZIRLIKTA ÜÇ GRUP BELİRLENECEK
Diğer taraftan ekonomik ve politik durumlar çok sık değişiyor. Örneğin Biden’in yaşı nedeniyle yerine belki başka birinin gelmesi bekleniyor. Peki gelen kişinin Türkiye ile ilişkileri kötüyse bundan hangi sektörler etkilenecek. Bunu finansör okuryazarlık anlamında görmeniz lazım. Bunları takip edenler kurumsal şirketler ve çok uluslu şirketler. İşte bunları takip etmeyenler nakavt olacak. Belki Biden ile mobilya sektörü alakasız gibi görünüyor ama yarın ABD Türkiye’nin alışveriş yaptığı ülkelere ambargo koyarsa bu defa sektörünüz döviz kurlarındaki yükselmeden dolayı pahalı hale gelecek. Enflasyon satın alma gücümü artırmayacağımdan dolayı ben o ürünü satın almayacağım. Artık çok soru soran tüketici ile karşı karşıyayız. Özellikle pandemi döneminde sanal ortamda bütün mağazaları geziyor. Peki bu dükkanda sizin yeriniz var mı? İşte bunlara bakacağız. Bu noktada dönüşümle ilgili esnafımızı üç grupta haberdar olmayanlar, haberdar olup da nasıl yapabiliriz diyenler, yapmakta olup da eksiği olanlar şeklinde gruplara ayıracağız. Hedef kitlenizi belirleme, yenilikçi makine teçhizatı, verilen yenilikçi destekler konusunda da sizlere yardımcı olacağız” dedi. Toplantı karşılıklı görüş alışverişiyle son buldu.