sparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Hatice Oğuz Özgür’ün yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK-4008-Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı desteğiyle hayata geçirilen "Dijital Güvenlik: Özel Gereksinimli Bireylerle Dijital Tehlikelere İlişkin Farkındalık Uygulamaları" başlıklı projenin açılışı gerçekleştirildi.
TÜBİTAK’ın desteği Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Yürütücülüğü, Süleyman Demirel Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Isparta Belediyesi’nin iş birliğiyle yürütülmekte olan projenin açılışı Siber Isparta Kuluçka Merkezinde yapıldı. Proje açılışına ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, Belediye Başkan Yardımcıları Özler Erdoğan ve Yasin Tekin ve proje ekibinde yer alan öğretim elemanları ile projede yer alan özel gereksinimli üniversite öğrencileri katıldı.
Proje açılış konuşması yapan ISUBÜ USKMYO Öğr. Gör. Dr. Hatice Oğuz Özgür, “Projemizle, dijital dünyanın getirdiği fırsatlar kadar, karşı karşıya kaldığımız tehlikelerin de farkında olmamız gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda dijital tehlikelerin daha kolay hedefi olan özel gereksinimli bireylerin dijital iletişim araçlarını güvenli kullanmak konusunda bilinçlenmelerini ve dijital tehlikelere ilişkin farkındalık kazanmalarını hedefliyoruz. Böylece özel gereksinimlilerin, günümüzün sosyalleşme alanlarından biri olan dijital dünyaya bağımsız ve aktif biçimde katılımları teşvik edilecektir.
Hedefimizi gerçekleştirmek için, belirlenen katılımcı kitlesine özgü, uzmanların ve eğitimcilerin görüşleriyle hazırlanan, dijital bilgi iletişim teknolojisinin sıklıkla kullanıldığı alanları kapsayan 6 günlük bir eğitim programı uygulayacağız. Söz konusu eğitimlerle katılımcıların; dijital iletişim teknolojisinin gündelik yaşamdaki önemini-işlevini kavramalarını, bu teknolojileri bilinçli ve güvenli kullanma konusunda bilgi kazanarak mevcut kullanımlarını düzenlemelerini, dijital risklerin neleri kapsadığını kavramalarını, olası dijital mağduriyet durumuyla nasıl başa çıkabilecekleri hakkında bilgi edinmelerini, ayrıca teknolojiden bağımsız zamanlarını sanatsal ve sportif faaliyetlerle de değerlendirebilmelerini sağlayacağız. Projenin sonucunda bilimsel yayınlar yapılarak ve ilgili kurumlarla eğitim protokolleri oluşturularak çıktılar akademik ve eğitim alanında da yaygınlaştırılacaktır. Genel olarak bu süreçte, üniversitelerimizin, belediyemizin, öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin destekleri, projemizin başarısında kilit rol oynayacaktır. Hep birlikte, bu farkındalığı yaygınlaştırmak ve dijital dünyayı herkes için daha güvenli bir yer haline getirmek için adım atmış olacağız.”
Proje açılışında konuşan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, “Büyük verinin oluşmasıyla birlikte dijital güvenlikte ortaya çıkmıştır. Sizin verinin güvenli olmadığı durumda her türlü veri sizin için anlamsızdır. Bu konuda da Üniversitelerin önemli yatırımlar yapması ve geliştirmesini benimsiyoruz. TÜBİTAK-4008-Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı desteğiyle hayata geçirilen "Dijital Güvenlik: Özel Gereksinimli Bireylerle Dijital Tehlikelere İlişkin Farkındalık Uygulamaları projesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Tüm katılımcılara verimli bir süreç geçirmelerini temenni ediyoruz” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Özler Erdoğan da yaptığı konuşmada, projenin hazırlanmasında, hayata geçirilmesinde ve yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Proje açılışı atölye sınıfında verilen hatıra pozuyla sona erdi.
TÜBİTAK-4008-Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı desteğiyle hayata geçirilen "Dijital Güvenlik: Özel Gereksinimli Bireylerle Dijital Tehlikelere İlişkin Farkındalık Uygulamaları" Proje ekibinde, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru YILMAZ İNCE, Doç. Dr. Ahmet Ali SÜZEN, Dr. Öğr. Üyesi Burhan DUMAN, Dr. Öğr. Üyesi Durmuş KOÇ, Öğr. Gör. Dr. Dilara PALA ÖZTÜRK, Dr. Öğr. Üyesi Sevgi DENİZ DOĞAN ve Öğr. Gör. Şule ÖZEL yer alırken proje işbirlikçileri Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hulusi ALP, Dr. Öğr. Üyesi Burcu ÖZKUL, Prof. Dr. Metin ÖZKUL, Prof. Dr. Mustafa KOÇ yer alıyor. Ayrıca projede görev alan Akran Rehberler, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluborlu Selahattin Karasoy Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı öğrencileri Habibe ÇUHADAR, Anakız İBİŞ, Aleyna ALKAYA, Zelal ÇİÇEK, Sıla ÇETİN, Yağmur GÖKTAŞ, Meriç AKKUŞ, Zeynep ARSLAN, Dilara GÖKSU destek veriyor.