Göller Bölgesinde 28 Göl Tamamen Kurudu

Göllerimiz Kurumasın, Bir Damlada Siz Olun Toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih-Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Başta Eğirdir Gölü olmak üzere ilimizi yakından ilgilendiren, ‘Göllerimiz Kurumasın, Bir Damlada Siz Olun Toplantısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih-Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Düzenleme Kurulu adına Demokrat Gazetesine özel açıklama yapan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği İstanbul Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, ‘Türkiye, kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalan Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz coğrafi alanında bulunmaktadır. Bu sebeple; Akdeniz Bölgesi’ndeki Göller Yöresinde bulunan 40 dan fazla gölün 28’i tamamen kurudu” dedi.

Toplantının sonuç bildirgesini okurlarımız ile paylaşan Isparta’nın tanınmış bilim insanlarından Dr. Erol Kesici şu ifadelere yer verdi:

GÖLLER BÖLGESİNDE 28 GÖL TAMAMEN KURUDU!

Türkiye kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalan Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz coğrafi alanında bulunmaktadır. Bu sebeple; Akdeniz Bölgesi’ndeki Göller Yöresinde bulunan 40 dan fazla gölün 28’i tamamen kurumuş, artan kuraklık ve de iklim direncine yönelik çalışmaların yetersizliği nedeniyle geriye kalan göllerde kuruma periyoduna girmelerinin yanı sıra su kaliteleri 4. Sınıf olma özelliğindedir. Bu tür suların tatlı su olanlarını bırakın içmeyi tarımda bile kullanmak tehlikelidir. Göl dip çamurundaki, her türlü atıkla aşırı artış gösteren kimyasal maddeler, ağır metallerle dip suyuna dönen göl tabanında ve su kullanıcılarının yaşam için ciddi hastalıklara neden olma özelliğindedir.

*Göllerin; su seviyelerinin, yüzey alanının ve su kalitesini azalması, biyolojik çeşitlilik (gen havuzu) ve ekosistem kayıplarına uğraması sonucu oluşan sularda-hava ve toprakta oluşan ısınma küçük alanlardan başlamak üzere diğer alanlara doğru genişleyen atmosfer koşullarının değişmesine neden olur. Su seviyesi ve nemin azalmasıyla başlayan mikro-klima değişimleri örneğin Akdeniz veya İç Anadolu Bölgesindeki o bölgede, yağışları ( iklim tiplerini, ), yetişen tarım ürünlerini, yaşam kalitesini, hayvan ve bitki örtüsünde değişime neden olan makro-klimayı etkilemektedir. Bu nedenlerle bölge “iklim değişikliğine “ karşı savunmasız hale gelmektedir. Son yıllardaki daha çok insan kaynaklı (antropojenik) bu baskılar kuraklık yaşanmasının önemli nedenidir.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Isparta Haberleri