Isparta Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, Isparta gülünün yetişmesinden işlenmesine kadar her aşamada tamamen bilimsel çalışmalar ışığında hareket ederek, daha kaliteli ürün sunmak ve dünya pazarındaki payı artırmak istediklerini bildirdi.
Çelik, yaptığı açıklamada, dünyada gül üretiminin yüzde 65'inin Isparta'da gerçekleştirildiğini, Isparta gülünden elde edilen gül yağının, parfüm sektörünün merkezi kabul edilen Fransa başta olmak üzere birçok ülkeye ithal edildiğini söyledi.
Sektördeki gelişmeleri takip etmeyen ve üretimini bilimsel yöntemler yapamayanların dünya pazarında tutunamayacağını belirten Çelik, öncelikli hedeflerinin sektörün en pahalı ürünü olan gül yağı üretimini geliştirmek olduğunu kaydetti.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteği ile SDÜ yerleşkesinde ''Gül Vadisi'' projesinin hayata geçirileceğini ifade eden Çelik, bu kapsamda Gül Enstitüsü kurulacağını hatırlattı. Çelik, projenin hayata geçmesiyle Isparta gülünün sektördeki konumu güçlendirmek ve daha kaliteli ürün sunmak için çalışmalara hız vereceklerini söyledi.
Sektörde ayakta kalmak için geleneksel yöntemler yerine bilimsel üretimin yapılması gerektiğe dikkati çeken Çelik, ''Isparta gülünün yetişmesinden işlenmesine kadar her aşamada tamamen bilimsel çalışmalar ışığında hareket ederek, daha kaliteli ürün sunmak ve dünya pazarındaki payımızı artırmak istiyoruz'' dedi.
Çelik, üreticinin de bahçesinde ne tür toprak kullandığını, sulamada nasıl davranacağını, ilaçlamada ürüne zarar vermeden neler yapılacağını bilimsel olarak kavrayacağını dile getirdi.