Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemindeki, çeşitli kanunlarda değişiklik yapan 5651 sayılı Kanun değişikliklerini de içeren "torba tasarı"da yer alan internet suçlarına ilişkin düzenlemeler tartışılmaya devam ediyor.
SERVİS SAĞLAYICILARINA EK MALİYET
Sivil toplum örgütlerinin de "internete sansür uygulamalarını artıracak nitelikte" değerlendirmesini yaptığı değişikliğin, aynı zamanda internet servis sağlayıcılarına büyük bir ek maliyet getireceği de öngürülüyor.
İNTERNET ABONELERİNE YANSIYACAK
Türkiye'deki 34 milyon internet kullanıcısının bilgilerinin iki yıl saklanması milyonlarca dolarlık bir maliyete sebep olacağı düşünülüyor. İnternet sektöründen bir uzman, konuyla ilgili şunları söyledi: "1 milyon kullanıcısı olan bir servis sağlayıcı için 4-5 milyon dolarlık bir ilk yatırım yatırım sözkonusu olacaktır.
Bir servis sağlayıcının bu yatırımı en geç 2 senede geri alması ekonomik bir zorunluluktur. Çünkü bu tür sistemler üçüncü yıldan sonra yaşlanıp daha çok bakım, yedek parçaya ihtiyaç duymaya başlarlar. En geç 4 yılı tamamladığında ekonomik ömürlerini doldururlar. Buna ek olarak bu sistemi işletmek için gereken iş gücü, enerji maliyetleri de hesaplarsanız sonuçta internet abonelerine yansıyacak bir maliyet oluşuyor."
FATURALARA YÜK GETİRECEK
Maliyet kişisel hakların gizliliği tartışmaların da büyük yer almasada internet abonelerinin faturalarına ek bir yük olarak yansıyacağı tartışılıyor. Sektör yetkilileri her bin kullanıcı için 2 yıllığına saklanacak bilgi miktarının yaklaşık 2-3 Terabyte arasında olacığını düşünüyor. Normal koşullarda bu bilgilerin sıkıştırılarak daha tasarruflu bir şekilde saklanabileceğini söyleyen yetkililer, ancak bu durumda bilgiler üzerinde arama yapılamayacağını belirtiyor. Aynı zamanda bilgilerin güvenilirlik açısından en az iki kopya şeklinde saklanması gerekeceği belirtiliyor.