Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ISMEK bünyesinde istihdam oluşturmak ve istihdam sonrasında üretilen el işlerinin bayanlara ekonomik girdi sağlaması amacıyla başlattığı çalışmada binlerce bayan meslek sahibi oldu.
Başkan Günaydın, “Elizi Mağazamız artık bir marka olmuştur. ISMEK’li üretken bayanlarımız Hükümet Meydanı arkasında ahşaptan yaptığımız küçük evlerde ürettikleri ürünleri de satabilecekler” müjdesini verdi.
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, bayanların istihdamına ve evlerine ekonomik gelir ede edilmesine vesile olan ISMEK’in tekstil, elişi ve Elizi Mağazalarında incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ISMEK’in el sanatları konusunda zirveye geldiğini, tekstil atölyesinde, tekstil, nakış, desen konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi.
Tekstil konusunda üç yıldan buyana yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını ve bu çalışmalar kapsamında nevresim, seccade, pike, salon takımları, bebek, banyo ve havlu takımları üretildiğini belirten Başkan Günaydın, “Bunlar el emeği göz nuru ile yapılan çalışmalarımızdır. Kalite üzerinde hassasiyetle duruyoruz, bayanlarımız bu konuda seri şekilde çalışmakta ve çeşitli vilayetlerimize de ürünlerin satışı yapılmaktadır. Bu ürünler Elizi markası altında satılıyor. Elizi Türkiye çapında bir marka haline gelmiştir. Aranan bir marka olmuştur. Türkiye’de, Isparta ve Elizi aranmaktadır” dedi.
Yeni bir gelişime daha geçildiğini ve Türkiye çapında ciddi firmaların alışveriş yaptığını ve bayiliklerin oluşmaya başladığını belirten Günaydın, “İstanbul’da birkaç bayimiz var. Şu anda bu firmalar bizim ürettiğimiz ürünleri satmaktadır” şeklinde konuştu.
ISMEK’in merkez bina haricinde mahallelerde de kurs yerlerinin bulunduğunu ve burada da yüzlerce bayanın aynı anda eğitim aldığına değinen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Bu mahallelerimizde bulunan kursiyerlerimizden üretim olarak kalite noktasına ulaşılan ürünleri de burada satılmakta. Mahallelerimizdeki kurslarda da çok sayıda bayanımız yetişti, bu bayanlarımıza üretken bayanlar ismini veriyoruz. Üretken bayanlarımız için yakın bir tarihte ahşaptan küçük evler yapılıyor, bu evlerde üretken bayanlarımız burada mallarını satabilecekler. Bayanlarımız için Hükümet Meydanı arkasına konacak ve özel tasarımla evler yapıyoruz” ifadesinde bulundu.
Tekstil de üç, nakış bölümünde ise dört yıldan bu yana yoğun bir şekilde çalışıldığını dile getiren Başkan Günaydın, “Kalite üzerinde duruyoruz. Bu kalite Elizi markasını ortaya çıkardı. Elizi markası ve satışları Isparta dışına taştı. Üretim burada, satışlar Türkiye çapında gerçekleşiyor. Böylelikle büyük istihdam oluşturmuş oluyoruz. Bayanlarımız kaliteli bir şekilde ürettiklerini hem kendileri satabiliyor, hem de biz onların adına satış gerçekleştiriyoruz. Böylelikle fabrikalaşma aşamasına geçiliyor. Piyasada satılanlardan daha seçkin ve kaliteli tekstil ürünlerimiz var. İşin zorunu hallettik, bu zorluk belli bir noktaya gelmek ve kaliteyi üst seviyeye çıkarmaktı. Bu noktaya ulaşmış bir belediyeyiz. Burada çalışan bayanlarımızı kutluyorum, başarılar diliyorum, bayanlarımız aynı zamanda Isparta’mıza ekonomik girdi sağlıyor, ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Burası küçük fabrika oldu, üretiyoruz, satıyoruz. Yakın bir gelecekte de bu çok daha büyük bir fabrikaya dönüşecek. Ülkemize, milletimize, Isparta’mıza, özellikle üretken bayanlarımıza hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Halife Sultan Mahallesi kursiyerlerinden Cennet Tere, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Tere, emekli olduktan sonra nakış kursuna başladığını söyleyerek, “Bu kursta kendimi geliştirdikten sonra belediyemize sipariş iş yaptım. Yıllardır Karadeniz gezisine gitmeyi düşünüyordum, buradan kazandığım para ile Karadeniz gezisini gerçekleştirmiş oldum. Hayallerim gerçek oldu. Bu işleri zevkle yaptım, sanki terapi gibi oldu. Bu işlerden para kazandık. Başkanımızın da desteğiyle bunlar gerçekleşti. Başkanımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
3 yıldan buyana Zafer Mahallesi El Sanatları Kursuna giden Emine Tunçsay da, “Çok memnunum. Belediyemize sipariş iş yaptım. Bütçemize katkı oldu. Daha iyi şeyler yapmak istiyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun” ifadelerinde bulundu.
2 yıldan buyana Bahçelievler Mahallesi El Sanatları Kursuna devam eden Şule Yiğit de, “Başkanım bizler için Üretici Kadınalar Pazarı açacağını söyledi. Bu işleri de deneyimli kişilerin yapacağını söyledi. Bizde aile bütçemize katkıda bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Kurslarda deşarj oluyoruz, mutlu oluyoruz, para kazanıyoruz. Bundan dolayı başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.
ISMEK’in hocalarından Selcan Ünlü de, yapılan el emeği, göz nuru eserlerin Elizi Mağazasında satışa sunulduğunu dile getirdi. Ünlü, mahallelerde açılan kurslarla kursiyerlerin yetiştirildiğini, komisyondan geçen kursiyerlerin ürünlerinin Elizi Mağazasında satışa sunulduğunu aktardı. Ünlü, “Elizi Mağazasında satışa sunulan ürünlerin tamamı 16,17,18, 19’uncu yüzyıldaki eserleri tanıtıyoruz. Gün yüzüne çıkartıyoruz. Ürünlerimizin tamamı ipek iplikle, el dokuması kumaşlar üzerine çalışıyoruz. Isparta’daki ev hanımlarına katkı sağlamanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Bizlere bu imkanı sağlayan, köprü vazifesi görmemizi sağlayan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Isparta’daki ev hanımlarımızı da kurslarımıza davet ediyoruz. Aile ekonomilerine katkı sağlarlar” dedi.