Isparta Devlet Hastanesi Plastik Cerrahı Dr. Seçkin Aydın Savaş, katıldığı televizyon programında estetik alanına giren ameliyatları anlattı. Dr. Savaş, burun ameliyatı, kepçe kulak, meme estetiği operasyonları ve bunların yapılma yaşları hakkında bilgi verdi.
NEFES ALAMIYORUM BEN BU AMELİYATI OLACAKSAM
ESTETİK KISMINA DA GİRMENİZİ İSTİYORUM DİYE GELİYORLAR
Burun ameliyatlarında hastaların az bir kısmının sadece estetik kaybıyla geldiğini ifade eden Dr. Seçkin Aydın Savaş, “Genelde estetiği hastaya yönlendiren şey burundaki fonksiyon eksikliği oluyor. Hasta nefes alamıyorum diye geliyor. Ama nefes alamıyorum ben bu ameliyatı olacaksam estetik kısmına da girmenizi istiyorum diye geliyor. Bize genelde hastanın gelişi bu şekilde. Hastanın genel muayenesini yapıyoruz. Burun içinin durumuna bakıyoruz. Hastanın nefes almasına neler engel oluyor, cerrahi değil de bir ilaç tedavisi gerektirecek mi bir durum var. hastanemizde kulak burun boğazcımız var. Onunla ortak değerlendiriyoruz. Fonksiyonel olarak düzeltebileceğimiz kısımları düzelttikten sonra da estetik olarak yapabileceklerimizi hastayla tartışıyoruz.
BURUN ŞEKLİ 6 AYDA OTURMUŞ OLUYOR
Hastanın burun içine destek sağlayabilmek için hem de hastanın onardığımız orta hattaki kıkırdağı sağlam tutabilmek için bir tampon yerleştiriyoruz. Bu tamponu üçüncü gün alıyoruz. Yeni model tamponlarımız var. Ama yine de hastanın nefes alması zor oluyor. Ondan dolayı 3 gün hastalar çok ciddi şikayetlerle geliyorlar. Ama 3 günden sonra tamponları aldığımız için hastayı çok rahatlatıyoruz. Hastanın şişlikleri ise 2 hafta içinde insan içine çıkılabilecek hale geliyor. 3 ayda da insanlar hastanın ameliyat olduğunu anlayamıyorlar. Burun şeklimiz de 6 ay içinde oturmuş oluyor. Burun ameliyatını hastanemizde sıklıkla yapıyoruz” şeklinde konuştu.
KEPÇE KULAĞIN BİRKAÇ NEDENİ VAR
Kepçe Kulak hastalığıyla ilgili bilgi veren Isparta Devlet Hastanesi Plastik Cerrahı Dr. Seçkin Aydın Savaş, bir çocukta kepçe kulak olmasının anatomik olarak birkaç nedeninin bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Sebepleri kıvrımlardaki yetersizlik, kafatasımız ile kepçe arasındaki açının genişliği. Bundan genel olarak kepçe kulağa en çok neden olan sebepler. Biz bunları düzeltmeye yönelik ameliyatlar yapıyoruz. Genelde bu ameliyatları ya okula başlamadan önce, çocukta gerçekten psikolojik olarak bir sıkıntı yaratacağını düşünüyorsak ya da genel anestezi değil de lokal anestezi ile bu ameliyatı ergenlik yaşlarında yapıyoruz.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE TAVSİYE EDİYORUM
Çocuklar okul içinde birbirlerini çok etkiliyorlar. Eleştiriler çocuğu toplum içine çıkamayacak hale getiriyorsa okul öncesi dönemde bu ameliyatı tavsiye ediyorum.”
CİLDE YAPTIĞIMIZ HERHANGİ BİR MÜDAHALEDE İZSİZ İYİLEŞME DURUMUMUZ ÇOK AZ
Öte yandan cildin çok değerli bir organ olduğunu vurgulayan Dr. Savaş, “Cilde yaptığımız herhangi bir müdahalede izsiz iyileşme durumumuz çok az. Ama bu izleri daha az görünebilir hale getirebiliyoruz. Bunları ilaç tedavisi ya da belirli ameliyat teknikleri kullanarak izleri daha az görünebilir hale getirebiliyoruz. İzi tamamen yok etmek veya bir beni aldıktan sonra maalesef mümkün değil. Ama en az olacak şekilde tekniğe bağlı olarak en az iz kalacak hale getirmeye çalışıyoruz. Et benlerini ufak tıraşlama yöntemleriyle aldığımız için hasta o dönemde güneş görmediği sürece herhangi bir iz kalmıyor” dedi.
BURUN VE MEME ESTETİĞİ AMELİYATLARIMIZ DAHA FAZLA
Diğer taraftan Isparta Devlet Hastanesi’nde günübirlik cerrahide daha çok benleri çıkarttıklarını belirten Dr. Savaş, “Burun ameliyatlarımız çok, meme estetiği ameliyatlarımız oldukça fazla. İzlerle ilgili çok hastamız başvuruyor” dedi. Dr. Savaş, meme ameliyatları için şunlar söyledi: “Meme estetiğinin birkaç nedeni olabiliyor. Doğum ve emzirme sonrası meme bölgesindeki deformasyonlar, hastalar memelerindeki sarkma, küçülme nedeniyle bize başvurabiliyorlar. Türkiye’de en çok görülen şikayet ise meme büyüklüğü. Hastaların omuzlarındaki oluklar, meme altlarındaki yaralar, meme büyüklüğü olabiliyor. Bir diğer meme estetiği ameliyatımız ise meme büyütme isteği olabiliyor hastalarımızın.
MEME KÜÇÜLTMEDE İZLER KALABİLİYOR
Meme küçültme önemli bir sıkıntı. Çünkü kalıcı şekilde izlerimiz kalabiliyor. Hasta o aşamada izi çok fazla düşünmüyor. Genelde çok rahatladım çok mutluyum şeklinde geliyorlar. Genelde bize meme küçültmek için gelen hastalar çocuğumu emzirebilecek miyim sorusu ile geliyorlar. Maalesef sadece yağ dokusunu çıkarmıyoruz, meme dokusunu da çıkardığımız için hastalarımızda süt verme oranı azalabiliyor. Emzirme ve doğum sonrası deformasyon tekrarladığı için önce biz hastanın doğum yapmasını, emzirmesini ve daha sonraki dönemde bize başvurup, meme küçültme ameliyatını yapmayı tavsiye ediyoruz. Bu da bebeği emzirme döneminin bittiği zamana denk geliyor.
MEME KÜÇÜKLÜĞÜ BİRAZ HASTANIN ALGISIYLA İLGİLİDİR
Hastanın vücuduyla ilgili algısı çok önemli. Bazı hastaların doğumsal deformasyonları oluyor. O bölgede kas dokusu bile olamayabiliyor. Bu doğrultuda bu tıbbi bir gerekliliktir. Ama bunun dışındaki meme küçüklüğü biraz hastanın algısıyla ilgilidir. Hata kendisini rahat hissetmiyorsa, herhangi bir cinsel hayatında, sosyal hayatında sıkıntı yaşıyorsa bu konuda yardımcı oluyoruz.”
HANGİ AMELİYAT HANGİ YAŞTA YAPILIYOR?
Son olarak bu uygulanan ameliyatların her yaşta olmadığının altını çizen Isparta Devlet Hastanesi Plastik Cerrahı Dr. Seçkin Aydın Savaş, “Burun ameliyatları için hastanın 18 yaşını tamamlaması gerekiyor. Bir kulak ameliyatı mutlaka 3 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Meme ameliyatında kadın hastalarımızın 18 yaşını doldurmasını gerekiyor ve akabinde çocuk düşüncesi, gebelik durumu var mı? bunları planladıktan ve gerçekleştirdikten sonra gelmesi hastanın daha lehine oluyor. Çünkü meme deformasyonunun tekrarlamasını engellemiş oluyoruz” dedi.