Isparta Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı Siber Gül Projesi ile Siber suçlarla mücadelede görev alan kurum/birimler arasında koordinasyon ve eş güdüm sağlanması, Bankacılık sistemine karşı işlenen suçlar konusunda toplumsal farkındalık oluşturularak önleyici güvenlik tedbirlerinin alınması gibi çıktılar bekleniyor.
İŞTE O PROJENİN DETAYLARI
İnternet gibi uluslararası bilgisayar ağlarının ortaya çıkmasıyla birlikte dünyamız alabildiğine küçülmüş, insanlar bulunduğu yerden dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan diğer insanlarla iletişim kurabilmektedirler.
Bunun yanında bilgisayar ve internet; insanlara alışveriş yapabilme, banka hesabını kontrol edebilme, faturalarını yatırabilme, bilgiye erişebilme, uzaktan eğitim yapabilme, istediği bilgiye kolaylıkla ulaşabilme imkânı sağlamıştır. Teknolojideki hızlı gelişmenin oluşturduğu bu süreçte, suç işleme eğilimindeki bazı birey ve grupların teknolojiyi hem araç, hem de hedef olarak kullanmasına yol açmış, neticesinde siber suçlar günümüz toplumlarının önemli bir sorunu haline gelmiştir.
Isparta İl Emniyet Müdürlüğünce uygulamaya konulan “Siber Gül Projesi” ile; bilimsel tespit ve analizler ışığında, vatandaşlarımızın mağdur oldukları siber suçlara ilişkin müracaat öncelikleri tespit edilmiştir.
Bu tespitte, vatandaşlarımızın siber suçlarla ilgili mağduriyetlerinin%97’sini bankacılık sistemine yönelik suçlar ile sosyal medyaya yönelik suçların oluşturduğu görülmüş olup, “ÖNCELİĞİNİZ, ÖNCELİĞİMİZDİR” sloganı ile bu suç türleriyle mücadeleye yönelik “bilimsel tabanlı, planlı, projeli, önleyici, proaktif kolluk” anlayışıyla proje çalışmaları yürütülmektedir.
Tamamen, sağduyulu bir anlayışla, anne, baba, kardeş, akraba, öğretmen samimiyetiyle, sosyal sorumluluk bilinciyle mesai mefhumu gözetmeksizin yapılan çalışmalarla hazırlanan“Siber Gül Projesi” her geçen gün çok büyük hızla artan ve bu artışla mücadele edecek toplumsal bilinç ve farkındalığın yok denecek kadar az olduğu, hali hazırda birçok toplumsal dinamik tarafından bilinmeyen ya da önemsenmeyen, internet ve sosyal medyanın bilinçsiz, sorgusuz ve sınırsız kullanımına ilişkin özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın milli, manevi ve ahlaki değerlerini kaybetmelerine yönelik suç ve mağduriyetlerle, bankamatik/kredi kartı dolandırıcılıklarına karşı vatandaşlarımızın maddi-manevi mağduriyetlerini önleyip, toplumsal farkındalık kazandırarak ilimize ve ülkemize örnek olacak suçla mücadele çalışması ortaya çıkartmak amaçlanmaktadır.
Bu amaç ve düşünceyle; ilimizde karşılaşılan siber suç türlerinin %97’sini oluşturansosyal medya ve bankacılık sistemine ilişkin suçlarla mücadelede; gerek suçun oluşmadan engellenmesi, gerekse fail/faillerinin yakalanması, kaynakların etkin/verimli kullanılması,“gecikmiş adalet, adalet değildir” idraki içerisinde, en az işgücü ve emekle, en hızlı ve etkili soruşturma/kovuşturmaya ulaşmayı temin ederek vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önlemek amacıyla hazırlanan proje 25.05.2015 ile 31.12.2015 tarihleri arasında ilimizde uygulamaya konularak, öğrencilere, öğretmenlere, kamu çalışanlarına ve vatandaşlara yönelik farkındalık ve suç önleme çalışmalarına başlanılmıştır.
“Siber Suçlarla Mücadelede, Herkesin Alabileceği Bir Önlem Mutlaka Vardır”düşüncesinden hareketle, suçların oluşmadan önlenmesi ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışanlarına, okullarda öğrenim gören öğrencilerimize yönelik konferans seminer ve farkındalık oluşturucu konferans ve seminerler verilmeye başlanılarak, kamu çalışanlarına, okul idarecileri, öğretmenlere ve öğrencilerine yönelik konferanslar verilmektedir. 2015 yılı boyunca toplumun her kesimine ulaşmayı hedefleyen Emniyet görevlilerince öğrenciler, öğretmenler, veliler, iş adamları, kamu/özel sektör çalışanları ve muhtarlarımıza kısaca tüm halkımıza farkındalık oluşturucu bilinçlendirici ve suç önleyici amaçlı konferans ve seminerlerin verilmesine devam edilecektir.
PROJENİN HEDEF FAALİYETLERİ
· Kamu ve Özel Kurumlarla Yardımlaşma ve İşbirliği:
· Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi:
· Güvenlik Kontrolleri:
· Farkındalık Çalışmaları:
· Eğitim Çalışmaları:
· Konferans Çalışmaları:
PROJEDEN BEKLENEN ÇIKTILAR
· Siber suçlarla mücadelede görev alan kurum/birimler arasında koordinasyon ve eş güdüm sağlanacaktır.
· Bankacılık sistemine karşı işlenen suçlar konusunda toplumsal farkındalık oluşturularak önleyici güvenlik tedbirlerinin alınması sağlanacaktır.
· Toplumda, özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızda internet ve sosyal medyanın güvenli kullanımı konusunda farkındalık oluşturulacaktır.
· Siber suçlarla mücadelede kamu görevlilerinin duyarlılığı artırılmış olacaktır.
· Toplumun konuya duyarlılığı arttırılmış olacaktır.
· İlimizde ve ülkemizde suçla mücadele alanında yapılan çalışmalarda “bilimsel tabanlı, önleyici, planlı, projeli, proaktif kolluk” anlayışının önemini arttıracaktır.