ISPARTA NEFES ALAMIYOR
Yıllar yılı hep bir fikrin arkasında durdum. Bunda Sümer ŞENOL hocanın da etkisi oldu tabii ki. O hep derdi ki; BİR MEMLEKETİN OTOGARI KÜLTÜRÜNÜN YANSIMASIDIR. Bende NEDEN ISPARTAMIZIN BİR KENT MEYDANI YOK Kİ? Der dururum. Değişik ortamlarda bunu yıllardır dile getiriyorum. Şimdi niye tekrar dile getirdiğim ise Belediye Başkanımızın basına düşen KENT MYDANI projesi.
Eski Belediye Başkanlarından Fuat bey ve Aybatılı bey cesur kararlar alabilen başkanlar olarak belediye tarihindeki yerlerini almışlardır. Yapılmaz-yapılamaz denilen çok şeyi başarmış olmaları benim kişisel özelliğimle hep bağdaşmıştır.Özellikle sayın Aybatılı tüm eleştirenlere karşı cesur ve alan uzmanlarının fikirlerine başvurarak gerçekleştirdiği düzenlemelerle muhalefetteki bir başkanın yapabileceklerinin azamisini zorlamış,ileriye dönük sonuca bağlanmış projeleri bile kıskanılmıştır. Özellikle hafif raylı sistem bugün hala ne kadar haklı ve gerekli bir proje olarak yeniden önümüzdedir,söylemeden geçemeyeceğim.Mimar Sinan Camii önünü gidiş-geliş olarak düzenlerken karşılaştığımda NASIL OLUYOR HOCAM? Diye sormuştu mütavazı bir ifadeyle. KAPAT BAŞKAN, TAMAMEN KAPAT dediğimde de gülümseyerek HELE BİR BUNU DENEYELİM DE dedi ve çok kısa bir süre sonra sadece orası kapanmakla kalmadı Vakıf işhanı arka sokakları da trafiğe kapatılıverdi.
Ayazma Mesireliği çöplükten kazanılmış bir alan olsa da kestaneliği kurtaran ve hayata döndüren bir proje idi.Şehiriçi asfaltı da o tarihlerde yoğun gördük.Pis su arıtmayı da,engelliler için önüne koyduğumuz her teklifin uygulandığını da..
Asla birilerini övmek-birilerini yermek niyetim yok bunları söylerken.Ama kent meydanı için ben yıllarca 3 caminin birbirini görmesini ve etrafında bırakın bina ve yapılaşmayı duvar bile görmek istemediğimi dile getirir dururum.EVET.. Ulu Cami,İplikçi Cami ve Kavaklı Cami arasındaki tüm yapılaşma kalkmalıdır ve kent meydanı oluşurken şehire hava akımı da sağlanmalıdır. Sayın Günaydın’ın bu bakış şeklini alkışlıyor ve destekliyorum. İz bırakacaksanız BÜYÜK DÜŞÜNECEKSİNİZ. Asfaltmış,temizlikmiş,ağaçmış... bunları her anlayış zaten gerçekleştirmek zorunda.
Yine Sümer ŞENOL hocamın bir sözüne iştirak ederek İZDEN GİDEN İZ BIRAKMAZ diyorum.Kent Meydanı ve Kent Kültürü gecikmiş bir yatırım olarak önümüzde duruyor.Gerekli-gereksiz tartışmaları bir kenara itilip-bu fikir herkes tarafından destek bulmalı,belki de böylelikle 3 cadde arasına sıkışan trafiğe de bir çözüm üretilmelidir.Otoparkları gereksiz yatırım olarak gören anlayışlar caddelere park yapılmayınca anlayacaklar nimeti.Şehiriçine sıkışıp-kalan otogarın da yeni bir proje ve kültüürümüzü yansıtacak hüviyetiyle inşaası da renk katacaktır şehrimize.Kimbilir belki de resmi kurumları bile artık merkezi yerleşimden çıkarma zamanı gelmiş ve geçiyordur.İl Genel Meclisinden Fevzi beyin SGK arazisi için sarf ettiği sözlere sahip çıkılmalıdır.
Bakın;Isparta Valiliği binasında kala kala Tapu-Kadastro kaldı,o da gitmeli ve müstakil binasına kavuşmalı, bölgedeki yoğunluğa katkısı sonlandırılmalıdır.İş-Kur bile kendisine bina yapabiliyorken..
Bence bir koordinatöre ihtiyaç var,bir ihtiyaç analizine.. Devlette devamlılık esas ise ve hepimiz Ispartamızı seviyorsak feragat ve fedakarlık dönemi yaşamalıyız.İktidar-muhalefet diye bakmadan geleceğe dönük (enaz 50 yıl) planlamaları gündeme almalı ve kamuoyu desteği de alınmalı.Sadece bürokratların düşünce ve planlamaları Ispartamızın genişlemesine-gelişmesine katkı veremez.Zira toplumsal dinamizmimizi anlayamazlar.Kimse kusura bakmasın.Örneklerini çok gördük.