Isparta özellikle son yıllarda attığı adımlarda Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Başkenti olma yolunda ilerliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda BAKA tarafından yürütülen 2020 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’ndan Isparta Belediyesi’nin tıbbi aromatik bitki zenginliğini artıracak projesi destek almaya hak kazandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yürütülen 2020 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’ndan (SOGEP) Isparta Belediyesi’nin tıbbi aromatik bitki zenginliğini artıracak projesi destek almaya hak kazandı. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler’in sözleşmeyi imzalaması ile ‘Tıbbi Aromatik Bitki ve Süs Bitkilerinin Çeşitliliğinin Artırılması ve Bölge Tarımına Kazandırılması ile İstihdamın Artırılması Projesi’ uygulanmaya başladı.
Isparta Belediyesi’nin ayırdığı 52 bin m2’lik alanda uygulanacak proje ile bölge ekonomisine önemli katkı sağlayan başta yağlık gül ve lavanta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin çeşitlilik, verimlilik ve kalitenin iyileştirilmesi, dezavantajlı bireyler ile genç işsizler ve çiftçi eğitimleri ile kırsaldaki üretimin arttırılıp yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor. Proje, bölgenin sosyo-ekonomik yapısının güçlendirilmesine, agro-turizm ile sanayinin hammadde olarak kullanacağı bitki türlerinin üretime kazandırılmasına katkı sağlayacak.
‘HEDEF; KATMA DEĞER, ÜRÜN VE ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMAK’
Proje sözleşmesinin imza töreni Isparta Ekonomi Kampüsü BAKA Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nı (SOGEP) 2019’da başlattığı ve 2020’de de devam ettiğini hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, “Ajansımızın en temel politikalarından birisi de tıbbi ve aromatik bitkilerin ülkemize ve bölgemize olan katma değerinin artmasını sağlamak, ki Isparta ülkemizde en önde gelen illerimizden bir tanesi. Katma değerini artırmak için bir yandan ürünü artırıp bir taraftan da çeşitliliğinin artmasını sağlamak en temel hedeflerimizden. Bu bağlamda SOGEP kapsamında Isparta Belediyemizin projesini hep birlikte geliştirmiş olacağız. Proje ile birlikte yaklaşık 2 bin 16 m2’lik sera teşkil edeceğiz, serada bölgemize adapte olmuş bitkilerin özellikle fidelerinin yaygınlaştırılması sağlanacak, tıbbi ve aromatik bitkilerin niteliğini artırmış olacağız. Bunun yanısıra 2 bin metrekarelik tıbbi ve aromatik bitki parkı oluşturacağız. 45 kişiye eğitim vereceğiz 12’si kadın olacak, bunun yanısıra 200 çiftçiye de tıbbi aromatik bitkiler konusunda danışmanlık hizmeti sunacağız inşallah. Hayırlı olsun” dedi.
‘BAKANLIĞIMIZA VE BAKA YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM’
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Projeyi SOGEP kanalıyla ajansımıza sunduk, mantıklı ve doğru bulunduğu için destek almaya hak kazandık. Öncelikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve BAKA yönetimine teşekkür ediyorum Ispartamız’a verilen bu destek için. Ispartamız, hem endemik bitkilerde hem de tıbbi aromatik bitkilerde ülkemizin en önde gelen şehirlerinden bir tanesi. Ispartamız’da 800’e yakın endemik bitki bunun 200’e yakının tıbbi aromatik bitki olduğu tespit edilmiştir. Bu çok çok önemli bir rakamdır. Ispartamız’da bunun daha ileri götürülmesi ve bunun merkezi hale getirilmesi için altyapı çalışmalarımıza hız verdik. Çok güzel çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Bakanlığın desteğiyle gül ve lavantanın ana vatanının Isparta olmasından kaynaklanan düşünceyle adı GÜLANTA olan proje çalışmasını da hatırlatan Başkan Şükrü Başdeğirmen, “Endemik ve tıbbi aromatik bitkiler alanında yaptığımız bu çalışmalar ülkemize şehrimize çok önemli katkılar sağlayacaktır. Burada imzalayıp yürürlüğe koyacağımız Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından takip edilecek olan proje inşallah hepimiz için, tarımın gelişmesi istihdam sağlayabilmesi, kadınlarımızın buradan daha farklı bilgiler edinmesi için kooperatifleşmenin önünün açılması anlamında çok güzel sonuçlar vereceği inancındayız. Şehrimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.
EĞİTİM, UYGULAMA ALANLARI, DANIŞMANLIK HİZMETİ
Tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin çeşitlilik, verimlilik ve kalitelerinin iyileştirilmesi ve kırsaldaki üretiminin arttırılması ile Isparta’nın çevre iller için iklime uygun bitki tedariğinde bir kaynak haline gelmesi hedeflenen proje için Isparta Belediyesi’ne ait 52 bin m2’lik alan ayrıldı. Kapalı alan yetiştiriciliği yapılacak 2 bin 16 m2’lik modern fide serası kurulacak projede 48 bin m2’lik alan da açık alan yetiştiriciliği için uygulama yeri olarak belirlendi. Ayrıca eğitim ve teşhir amaçlı 2 bin m2 tıbbi ve aromatik bitkiler parkının oluşturulacak.
Proje kapsamında; sera ve açık alanda fide yetiştirilmesi sürecinde kullanılacak makine ekipmanları temin edilecek, kırsalda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyen dezavantajlı gruplara eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek, çiftçilere yönelik fide desteğinin yanı sıra türe özel dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi ve eğitim desteği ile tıbbi aromatik bitkiler ve yetiştiriciliği konularında öğrencilere staj ve araştırma çalışmaları yapma imkanı sağlanacak, yeni türlerin bölgeye kazandırılması çalışmalarına destek verecek şekilde yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerin teşhiri ve tanıtımının yapılacağı tematik park oluşturulacak.