Isparta'da Ağaç Katliamı Mı Olacak ?

Sütçüler ilçesi Çandır köyünde bulunan ve 2021 yangınında zarar gören tek ormanlık alan olan Bel Ovası’nda madencilik yapılması için binlerce ağacın kesilmesi planlanıyor.

Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyünde, Bel Ovası mevkiinde madencilik faaliyetleri için 4.722 ağacın kesileceği ortaya çıktı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ÇED raporunda, bu ormanlık alanda kızılçam ve ardıç ağaçlarının kesileceği belirtiliyor.

Orman İzinleri Alındıktan Sonra Kesim Yapılacak

ÇED raporunda, Sütçüler ilçesi Çandır köyünde yer alan 43 hektarlık ormanlık alanda, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındıktan sonra kesim işlemlerinin gerçekleştirileceği vurgulanıyor. Kesim sonrası, bölgenin doğal yapısına uygun şekilde ağaçlandırma çalışmalarının Müdürlüğün kontrolünde yapılacağı da ifade edildi.

Yangından Sonra Tek Kalan Ormanlık Alan

Kesim yapılacak bölgenin, 2021 yılında yaşanan büyük orman yangınından sonra geriye kalan tek ormanlık alan olduğu öğrenildi. Bu durum, kesim kararının uygulanması halinde ilimizdeki en büyük ağaç katliamı olarak tarihe geçebileceğini gündeme getiriyor.

Hukuki Durum Tartışmalı

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 03/03/2014 tarihli genelgesinde, tepe kapalılık oranı yüzde 71’in üzerinde olan orman alanlarında madencilik faaliyetlerinin değerlendirilmeyeceği belirtiliyor. Söz konusu alanda tepe kapalılık oranının yüzde 80’in üzerinde olduğu göz önüne alındığında, 4.722 ağacın kesilmesiyle bu oranın yüzde 71’in altına düşürülmek istenip istenmediği sorusu akıllarda. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa, bölgede birçok madencilik faaliyetine izin verilmiş olacak.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Isparta Haberleri