İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz Isparta’da Kentsel Dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Şeref Korkmaz, Kentsel Dönüşümün Isparta’da çok yavaş ilerlediğini belirterek, kentsel dönüşümün bireysel değil, genele yayılarak yapılması gerektiğini savundu.
Kentsel dönüşümle; kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak, doğal afetler sonucu oluşacak zararların, en aza indirilmesi amaçlanıyor. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanında, yerleşim yerleri yakınlarında kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının da yapılması gerekiyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz kentsel dönüşümün genele yayılması gerektiğini savunarak “ Biz kentsel dönüşümü, bireysel bazda yapıyoruz. Bunu genele yaymalıyız. Destek oranları da yeterli değil. Bu oranları güncelleyerek kentsel dönüşümü genele yaymalıyız. Eski binasını yenileten mülk sahibi, yıkım için müteahhitle anlaşıp binasını yeniletiyor. Müteahhitte bir evi, kentsel dönüşüm ile yıkacağı zaman, mal sahibine teminat mektubu vermesi gerekiyor. Bu durumda da iki tarafta, cebinden para çıkmasını istemediği için kentsel dönüşüm istemiyor ve anlaşmaya dayalı olarak yıkım gerçekleştiriyorlar.” dedi.
Kentsel dönüşümü hızlandırmak için, yerel yönetimlerin, alan bazlı çalışma yapması gerektiğini belirten Korkmaz “Yerel yönetimler önce alan bazlı çalışma yapmalı ve çalışmalarına kentsel dönüşüm alanını, riskli alan ilan etmeden başlamalı. Bir alan riskli ilan edildiği takdirde buraya ‘Toplu Konut’ giriyor. Riskli alanlar da TOKİ gibi büyük firmalar tarafından yapılıyor. Bu durumda da malzemeler ve çalışanlar şirket merkezinden geliyor. Yerel esnafa bir faydası olmuyor. Yerel yönetimler, yerel esnafı da destekleyecek şekilde çalışmalar yapmalı.
Vatandaşlar her zaman karşısında garanti bir kurum görmek istiyor. Kentsel dönüşüm Isparta Belediyesi’nin desteğiyle, yerel müteahhit ve mühendislerle yapılmalı. Yeni imar alanlarını açmak yerine mevcut yapıların üzerine giderek, bina stoğumuzu güçlendirip, kentsel dönüşümü ön plana çıkarmalıyız.
“ÇALIŞMALAR ÖNLEM DERECELERİNE GÖRE YAPILMALI”
Isparta Belediyesi imar planı kapsamında 440 tane sondaj yaptırdı. Zemin etütleri belirlendi ve önlem bölgeleri ortaya çıkarıldı. Revizyon alanını genişleterek kentsel dönüşümü de ön planda tutarak, yerel yönetimler tarafından iyi bir çalışma yapılmalı.
Kentsel dönüşüm için bir an önce, yapı envanter çalışmalarına başlanmalı. Çıkacak sonuca göre, hangi mahallede yapıların kaçak olduğu, hangilerinin yeni olduğu belirlenmeli. Yapı envanter çalışmasından sonra, riskli ve risksiz alanlar mahalleler belirlenerek, en riskli mahalleden, en risksiz olana çalışmalar yapılmalı. Bu çalışmalardan sonra kentsel dönüşüm hemen yapılmalı. Aksi takdirde Isparta’da bulunan eski mahalleler, depreme dayanıksız olduğu için yıkılacaktır.” Dedi. ( UMUT DEMİRAL)