Isparta Belediyesi, halı dokumacılığını yeniden canlandırmak, kök boyama geleneğini yaygınlaştırarak kadın ve gençlerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Isparta’da Dokumacılık ve Kök Boya Geleneği ile Kadın ve Gençler İstihdama Katılıyor” Projesi hazırladı.
Hazırlanan projenin imza töreni Etnografya Halı ve Kilim Müzesinde gerçekleştirildi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan projede 12 usta öğretici görev alacak ve merkez atölyede 28 kişi istihdam edilecek. İlçe ve köylerde ise toplam 170 kadın ve gencin istihdama katılımı sağlanacak.
Projenin toplam maliyeti 1 milyon 600 bin lira olarak belirlenirken bunun 1 milyon 300 bin lirasını BAKA, geriye kalan 300 bin lirasını ise Isparta Belediyesi karşılayacak. Müzede düzenlenen törende projenin protokolünü Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler imzaladı. Projenin paydaşları ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Baydur, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Höke de imza töreninde yer aldı.
İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, projenin amacının Isparta’nın kaybolmaya yüz tutmuş değeri halı dokumacılığını yeniden canlandırmak olduğunu söyledi. Projede ISUBÜ, İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğü ve BAKA ile işbirliği yaptıklarına değinen Başkan Başdeğirmen, “Dokumacılığı geliştirmek ve kök boyasını kapsayan projenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizler dokumayla bugünlere gelmiş bir şehiriz.
Isparta, halıcılıkla kalkınmış ve ülkemizi bu alanda temsil etmiştir, halıcılıkla var olmuştur. Ancak zaman içerisinde el dokumacılığı sektördeki gelişmelerle kaybolmuştu. Bunu yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Hem eski halıcılığı ön plana çıkarmak hem de zararlı olmayan kök boyama yöntemiyle bunları üretmek istiyoruz” dedi.
Kadınlar ve gençlerin istihdamını önemsediklerini ifade eden Başkan Başdeğirmen, projenin en önemli amaçlarından birisinin de bu olduğunu kaydetti. Başkan Başdeğirmen, “Gençlerimiz ve kadınlarımıza destek vermek amacıyla İŞKUR Müdürlüğümüz bu işin içerisinde oldu. Projenin maliyeti 1 milyon 600 lira. Bunun 1 milyon 300 bin kirasını BAKA karşılıyor.
ISUBÜ dokumacılık ve diğer konularda bilgilendirme ve konferanslar verecek. Milli Eğitim Müdürlüğü de merkez ve ilçelerde çalışmalarımıza destek vererek yer alacak. Bu proje 12 ilçe ve köylerimizde uygulanacak. Toplamda 170 kadın ve gencimizle bu projeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.