2008’den bu yana devam eden Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi’nin ikinci aşaması kapsamında Eğirdir Gölü’nün üzerindeki kirlilik baskısının başlıca sebebinin aşırı zirai ilaç kullanımı olduğu belirlendi ve bu konuda önlemler almak üzere çalışmaya başlandı.
Bu doğrultuda, Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bizim Isparta Derneği ile işbirliği içerisinde pilot köy olarak seçilen Esinyurt Köyü’ne Bilgisayarlı Erken Uyarı ve Hava Tahmin Sistemi kuruldu. Elma iç kurduyla mücadele için biyo-teknik mücadele yöntemleri yaygınlaştırıldı ve 2012 yılında 5 çiftçinin katılımıyla 55 dekarlık alanda pilot iyi tarım uygulaması hayata geçirildi. 2013 yılı itibarıyla 55 çiftçi iyi tarım uygulamalarına geçmek üzere başvurdu ve pilot uygulama alanı 725 dekara yükseldi.
Projenin çıktılarını paylaşmak ve iyi tarım uygulamalarına geçen 55 çiftçiye sertifikalarını vermek üzere Isparta’da bir toplantı düzenlendi. Isparta Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ve Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya’nın katılımıyla gerçekleşen toplantıda iyi tarım uygulamaları gereklerini yerine getiren 55 çiftçi, sertifikalarını teslim aldılar.
Projenin yöre halkı tarafından sahiplenilmesinin çok umut verici olduğunun altını çizen WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak şunları söyledi:
“Eğirdir Gölü’ndeki çalışmalarımızda 5 yılı geride bırakırken tarımsal kirliliğin azaltılması için ilgili tüm taraflarla birlikte önemli adımlar attık. Proje kapsamında düzenlediğimiz eğitimler ve gerçekleştirdiğimiz pilot uygulamalar sonucunda bugün Esinyurtlu 55 çiftçimizin iyi tarım uygulamalarına geçmelerinin mutluluğunu yaşıyoruz. Geçişteki bu ivme devam edip, uygulama tüm Gelendost ilçesine yayıldığı zaman yılda yaklaşık 16 bin ton ilaçlı suyun göle ulaşması engellenebilir. Bu şekilde Eğirdir Gölü üzerindeki kirlilik baskısının azalmasını arzu ediyoruz. Elde ettikleri verim ve kalite artışıyla çiftçilerimiz kazanırken, ilaç kullanımının azalmasıyla da Eğirdir Gölü kazandı.”
Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya ise şöyle konuştu:
“Siemens olarak bir yandan ‘ne kadar ihtiyaç, o kadar tüketim’ mantığıyla ortaya koyduğumuz ecoPlus yaklaşımı ile üst düzeyde su ve enerji tasarrufu sunan ileri teknolojiler ve tasarımlar geliştirirken, diğer yandan çevrenin, doğal kaynakların korunmasına destek olmayı amaçlıyoruz.
Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü ve havzasını korumak amacıyla 2008 yılından bu yana WWF- Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Bugün, bölgede yürüttüğümüz faaliyetlerin sonuçlarını somut kazanımlarla almaktan çok mutluyuz. Eğirdir Gölü ve havzasına sağladığımız en büyük değer, sürdürülebilir bir gelişim ivmesi yaratmak oldu. Projeye katılan çiftçilerimizin katkısı bizler için çok değerli. Emek veren tüm çiftçilerimiz ve yöre halkımız ile birlikte bu güzel sonuçları almaktan mutluluk duyuyoruz. Doğal kaynaklarımızı tehdit eden hızlı kirlenme devam ettiği sürece, dünyaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye sürdüreceğiz.”