Maliye Bakanlığı, sigara kaçakçılığı ile mücadele eylem planı kapsamında kanun değişikliği yapılması için düğmeye bastı. Bu amaçla, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrük Müsteşarlığı'ndan görüş istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Maliye Bakanlığı'na gönderilen görüşte; sigara ve akaryakıt başta olmak üzere tüm kaçakçılık suçlarında caydırıcılığın arttırılması amacıyla ceza tedbirlerinin bir üst sınıra getirilmesi istenildi.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu (CMK)'nda önemli değişiklikler yapılacak. 5607 sayılı kanunun "suçlar ve kabahatleri" düzenleyen 3. maddesinin 1. ve 4. fıkraları değiştirilecek. 1. fıkradaki, "Eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal eden kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır" hükmü, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olarak değişecek. 4. fıkradaki, "Belli bir amaç için kullanmak veya işlemek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, sahte belge ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapan kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis" maddesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olacak.
CEZA ERTELENMEYECEK
"Örgütlü" ya da "münferit" olarak kaçakçılık yapan zanlılara verilen hapis ve adli para cezalarının ertelenmesi sözkonusu olmayacak. CMK'da yapılacak değişiklikle kaçakçılık suçlarında "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulanmayacak. Suçu işleyen kişiler kanunda öngörülen hapis ve adli para cezalarına çarptırılacak. CMK'nın "iletişimin denetlenmesi, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasını" düzenleyen 135. maddesinde de değişiklik yapılacak."Tablacı" diye tabir edilen cadde-sokaklarda kaçak sigara satan kişilerin telefonlarının dinlenmesine imkan sağlanacak. Parada sahtecilik gibi münferit olarak yapılan sigara kaçakçılığı da katolog suçlar listesine alınacak. Polis, "tablacı"lardan yola çıkarak piyasaya kaçak sigara dağıtımı yapan suç örgütlerini deşifre edecek.
PARA CEZALARI
Sıkı takibe alınacak sigara kaçakçılarına "salt" verilen hapis cezaları artırılmayacak. Sigara kaçakçılığı yapan firmalarda yanacak. Vergi Usül Kanunu'ndaki para cezaları "caydırıcı" olacak şekilde düzenlenecek. Kabahatler Kanunu da işler hale gelecek. Mahkeme kararı ile sigara kaçakçılığı yapan kişi yada zanlılara adli para cezası dışında Kabahatler Kanunu uyarınca üst limiti 20 bin lira olan ciddi idari para cezaları uygulanacak.
Üst düzey bir Emniyet Müdürü, kolluk kuvvetlerinin yakaladığı "tablacı"lara kesilen para cezalarının ona malı veren "dağıtıcılar" tarafından karşılandığını belirterek, "Sigaraya sokakta satanda piyasa süren dağıtıcı da sembolik cezalarla kurtuluyordu. Yapılacak yasal düzenlemeler ile büyük rant ortadan kalkacak" dedi.
SERBEST KALMA BİTECEK
Polis Müdürü, bir tır dolusu kaçak sigara ile yakalanan zanlıya adli para cezası uygulanmadığını ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını ifade ederek, "Emniyet olarak bu yılki 9 bin 900 operasyonda 55 milyon 343 bin paket kaçak sigara ele geçirdik. Buna karşın yakalanan15 bin 600 zanlıdan sadece 850'si tutuklandı. Artık serbest bırakılma dönemi sona erecek. 5607 sayılı kanunda yakalanan kaçak malın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası uygulanır hükmü de işler halde değil" diye konuştu.
2010’da rekor kırdı
Polisin tespitlerine göre, kaçak sigaraların büyük kısmı Irak, İran ve Suriye'den geliyor. Kaçak sigaralar Türkiye'ye en çok sınır illeri; Van, Ağrı, Artvin, Hakkari, Şırnak, Mardin, Hatay ve Şanlıurfa'dan sokuluyor.
Kaçak sigara ve içki miktarında görülen artış rapora yansıdı. 2008'de 2 bin 406 operasyonda 3 bin 767 kişi, 2009'da 2 bin 699 operasyonda 4 bin 368 kişi, 2010'daki 10 bin 264 baskında ise 14 bin 733 zanlı yakalandı. 2008'de 10 milyon 669 bin 357, 2009'da 10 milyon 149 bin 605, 2010'da ise 43 milyon 545 bin 267 paket kaçak sigara ele geçirildi.
Kaçak Sigaraya Ağır Ceza
Hükümet, PKK'nın önemli finans kaynaklarından biri olan sigara kaçakçılığının kurutulması için harekete geçti.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.