Kaya Gazı, Türkiye'nin Geleceğini Kurtaracak

1,8 trilyon metreküp üretilebilir kaya gazı rezervine sahip olan Türkiye'de bu rakamla 40 yıllık gaz ihtiyacı karşılanabilir.

Petrol ve doğalgaza alternatif olarak gösterilen kaya gazına olan ilgi tüm dünyada artarak devam ediyor.

ENERJİ DENGELERİ DEĞİŞECEK
Zaman gazetesinde yer alan habere göre; Yıllardır bilinen ancak çıkarılamayan kaya gazı, özellikle son dönemde Amerika'nın üretim hamlesi ile dünyanın dikkatini çekmeye başladı. Türkiye'de de yakın zamanda arama çalışmalarına başlanılan kaya gazı dünyadaki enerji dengelerini ve bu piyasadaki oyuncuların pozisyonlarını değiştireceğe benziyor.

TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİREBİLİR
Özellikle yeterli doğalgaz rezervi olmayan ülkeler için umut ışığı olan kaya gazı neredeyse her ülkede bulunan bir enerji türü. Enerji fakiri ülkelerin dışa bağımlılığını azaltacağına inanılan kaya gazına ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlara göre Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı kaya gazıyla aşabilir.

Yıllık doğalgaz tüketimi 45 milyar metreküp olan Türkiye'nin kaya gazı rezervleri ile ilgili 500 milyar ile 1,8 trilyon metreküp arasında tahminler yapıldığını belirten TeksasÜniversitesi'nden Enerji Ekonomisti Dr. Gürcan Gülen'e göre Türkiye'deki kaya gazı rezervlerine ilişkin net bir rakam vermek zor. Buna rağmen Türkiye'nin kaya gazı rezervleri açısından potansiyeli olduğunu belirten Gülen, Türkiye'nin sahip olduğu kaya gazını değerlendirebilirse enerji kavşağı olabileceğini belirtiyor.

GAZ FİYATLARINI 5 KAT UCUZLATIYOR
Öte yandan "Dünyanın en fazla enerji ithal eden ve tüketen ülkelerinden biri olan Amerika'da kaya gazı ile enerjide devrim yaşanıyor." diyen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, bu durumun ülkedeki gaz fiyatlarınıAvrupa'ya oranla 5 kat ucuzlattığını ve bunun da ekonomiyi canlandırdığını söyledi.

40 YILLIK TÜKETİMİ KARŞILAYABİLİR
Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervini 1,8 trilyon metreküp olarak öngördüklerini belirten Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı İsmail Bahtiyar, "Yıllık tüketimimizin 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var." dedi.

Eski dönemlerde doğalgaz tüketiminin fazla olmaması nedeniyle bu çalışmaların yavaş seyrettiğini vurgulayan Bahtiyar, doğalgaz ihtiyacının artmasıyla ABD'de kaya gazı üretim faaliyetlerine hız verildiğini kaydetti. Bu çalışmalar sonucunda ABD'nin 2012 yılında 240 milyar metreküp civarında kaya gazı üretimi gerçekleştirdiğine dikkati çeken Bahtiyar, "Bunlar çok ciddi rakamlar. Şu anda bu rakam ABD'nin doğalgaz üretiminin yüzde 30'una tekabül ediyor." dedi.

LİSTENİN BAŞINDA ÇİN VAR
Dünyada kaya gazı rezervleri konusunda en etkin bilgi ABD Enerji Enformasyon Dairesi (EIA) tarafından veriliyor. EIA'ya göre 1.217 trilyon metreküp rezervi ile Çin dünyada en fazla kaya gazı rezervine sahip ülke. Ülkede kaya gazı üretimi yapılan kuyu sayısı ise sadece 10. Çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Amerika ise 862 trilyon metreküpe sahip, geçtiğimiz yıl dünyada açılan yaklaşık 49 bin kuyunun (petrol ve gaz) bini Amerika'daydı.

AVRUPA EN ÇOK NEREDEN GÖRÜLÜYOR?
Avrupa'da kaya gazı denince ilk akla gelen ülke olan Polonya'da kaya gazı için açılan kuyu sayısı 34; Polonya'yı 3 kuyu ile Almanya, 1 kuyu ile Fransa takip ediyor. Fransa'da ise çevresel tepkiler nedeniyle kuyu açılmıyor ve üretim yapılmıyor. IEA'ya göre Türkiye, kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılır ülkeleri arasında.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), kaba bir tahmini hesapla 20 trilyon metreküplük kaya gazı rezervi olabileceğini bildirdi. TPAO ile dev petrol şirketleri Shell, Transatlantik ve Valuera sismik çalışmalar başlattı. DiyarbakırSarıbuğday-1 kuyusunda yapılan sondaj çalışmalarında 3 bin 850 metreye ulaşıldı. Sondaj çalışmalarının 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Trakya, Karadeniz, Doğu Anadolu, Tuz Gölü civarı ve Toroslar, kaya gazı olduğu düşünülen alanlar.
KAYA GAZI NEDİR?
Son yıllarda petrol ve doğalgazın alternatifi olarak adından sıkça söz ettirmeye başlayan kaya gazı 4-5 bin metre derinlikteki kaya katmanlarının arasına sıkışmış gaz anlamına geliyor. Gazın açığa çıkması için istenilen derinliğe inildikten sonra kaya katmanları içinde yatay kırılmaların yapılarak yüzeye katkı maddeli basınçlı suyun enjekte edilmesi gerek. Kaya gazı sondajı, klasik petrol ve doğalgaz aramaya göre daha kolay ancak yüzde 50 oranında daha maliyetli bir iş. Bir kuyunun toplam maliyeti 500 bin doları bulabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri