Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kahramanmaraş depreminin deprem gerçeğini bir kez daha gösterdiğini belirterek; “Isparta birinci derece deprem bölgesi ama bizden önceki dönemde 12 kata kadar izin verilmiş. Gerçekte, Isparta için zemin+4 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmemelidir” dedi.
Kamuoyunu aydınlatma adına tekrar soruyoruz. ‘Belediye yönetimi olarak 4 yılda kentsel dönüşüm için neler yaptınız? Ayrıca sizin dönemizde yapılan binalar kaç katlı olarak halkın hizmetine sunuldu?’
2020 yılında Mahrukatçılar Sitesi esnafıyla bir araya gelen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 2 milyon metrekarelik Deregümü Ovasının imar sorununun çözüldüğünü ve inşaat çaplarının verilmeye başlandığını açıklamıştı.
Geçtiğimiz Cuma günü ‘Isparta için zemin+4 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmemelidir’ açıklaması yapan Şükrü Başdeğirmen’in, kendi döneminde yapılan binaların 5 kattan yüksek olduğu ise dikkatler kaçmıyor. Bu haberi okuyan vatandaşlar ise, ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ yorumu yaptı.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, geçtiğimiz Cuma günü Şubat ayı son Meclis oturumunda yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı.
“BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEMLERDE 12 KATA KADAR İZİN VERİLMİŞ”
Başdeğirmen Meclis’te; “İşte yaşanan bu deprem bir kez daha gösterdi ki, bizler ülke olarak Isparta olarak depremle yaşamak ve tedbirlerimizi de ona göre almak zorundayız. Onun için birinci derece deprem bölgesi olan şehrimizde yapılaşmayı da deprem gerçeğine göre dizayn etmeliyiz. Örneğin, geçmiş dönemlerde şehrimizde 12 kata kadar izin verilmiş. Oysa, şehrimiz bunu asla kaldıramaz. Bu yapıları en kısa zamanda 9 kata kadar düşürmemiz lazım” dedi. Ancak Başdeğirmen’in 4 yıllık süreçte yapılması için ruhsatına imzasını attığı binaların yüksek katlılığı ise dikkatlerden kaçmıyor. Başdeğirmen’in göreve geldiğinde yapım aşamasında dahi olmayan birçok binaya yüksek kat iznine neden imza attığı ise anlaşılamadı.
ISPARTA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDEN UYGULANMIYOR?
Akdeniz Bölgesi’nin, Kahramanmaraş’tan sonraki tek AK Partili Belediyesi olarak öne çıkan Isparta Belediyesi, hükümetin desteğini alarak kentsel dönüşümü 4 yıldır bir türlü hayata geçiremiyor. Isparta’da tarım arazileri acımasız bir şekilde imara açılırken, birçok kentsel dönüşüm bekleyen mahallelerde çivi dahi oynatılmadı. Isparta Belediyesi’nin vatandaşa ‘Kentsel Dönüşümü’ anlatamaması ise bilinen acı bir gerçek. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in görevinin bitmesine 1 yıl gibi kısa bir süre kalmasına rağmen halen daha kentsel dönüşüm konusunda ciddi bir adım atmaması ise çeşitli yorumlara yol açıyor. Bu yorumlar arasında, ‘Başkan kendisi de müteahhitlik yapıyor, belki de o yüzden eski evlerle uğraşmak istemiyor’ sözleri yer alıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNE TARIM ARAZİLERİNİ İMARA AÇMAYI HEDEFLİYOR
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in vizyon projeleri arasında yer alan Merkez Isparta Projesi için artık geri sayım başladı.
Yıllardır imara açılması beklenen ITSO Ekonomi Kampusu karşısında kalan Modernevler ve Anadolu Mahallesinin devamı olan 1 milyon 258 bin 500 metrekarelik alanda geleceğin Isparta’sı inşa edilecek. İmar planı revizyonu yapılan ve 18 uygulaması aşamasına gelen Merkez Isparta Projesinde, 13 bin kişinin yaşayabileceği konut alanları, belediye hizmet binası, cami, okullar, sağlık alanları ile yürüyüş ve bisiklet yolları, ofis ve yaşam alanları bulunuyor.
Ancak Başkan’ın bu hayalini kurduğu arazilerde şimdilerde tarım yapılıyor. Yani Isparta 3’ncü kez tarım arazileri fiyaskosu ile karşı karşıya kalacak.