Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) üyeleriyle buluşmak üzere Ekonomi Kampüsü’nde düzenlenen toplantıya katıldı. ITSO toplantı salonunda gerçekleşen buluşmada, Cumhurbaşkanı Tatar’ı, Isparta Valisi Aydın Baruş, ITSO Başkanı Metin Çelik, KKTC Ticaret Odası Başkan Vekili Ramazan Doğanay ve oda üyeleri karşıladı.
KKTC Ticaret Odası Başkan Vekili Ramazan Doğanay, Türkiye ve KKTC arasındaki ticareti büyütmek istediklerine değinerek “ KKTC’nin ciddi bir ekonomik potansiyel vardır. KKTC’de milli gelirin 2023 yılında 4 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiş olmasını bekliyoruz. Kişi başına düşen gelirimiz 13-14 bin dolar seviyelerindedir.
Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin en önemli ticaret ortağıdır. Elimizdeki 2023 yılı verilerine göre, 2023 yılında 2.8 milyar dolarlık ithalat ve 159 milyon dolarlık ihracat yapmışız. İthalatımızın %70’ini Türkiye’den yapmışız. İhracatımızın ise %80’ini Türkiye’ye gerçekleştirmişiz.
Adamız bir turizm ülkesi olmasına karşın belli segmentlerde yatak açığı olduğundan da söz ediliyor. Ercan Havaalanının yıllık 10 milyon yolcuya hizmet verebileceği düşünüldüğü zaman daha etkili bir turizm destinasyonu olabilmek için 20-30 bin yatağa daha ihtiyaç duyuluyor. Bu durumda turizm yatırımlarının önemi ortaya çıkmış oluyor. Turizm yatırımlarının verimli bir yatırım alanı olmaya devam edeceğini KKTC ekonomisinin motor gücü olmayı sürdüreceğini düşünmekteyiz.
Ülkemizde yüzden fazla ülkeden öğrenci bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere, birçok ülkeden öğrenciler bulunuyor. Bir yüksek öğretim adası olan ülkemizdeki öğrencilerin %40’ı Türk öğrencilerdir.
İthalatımızdaki, öğrenci ve yolcu kapasitemizdeki oranlar dikkate alınırsa, KKTC geliştirmekte olduğumuz hizmet sektörlerinin başlıca destekçisinin Türkiye olduğu net bir şekilde görülür.
Ülkemiz ekonomisi, Türkiye ekonomisi büyüdükçe büyüyebilmekte; Türkiye ekonomisinin sunduğu olanakları kullanarak turizm, inşaat ve yükseköğretim sektörleri örneğinde olduğu gibi üçüncü ülke vatandaşlarına da hizmet verebilir duruma gelerek dünyaya açılabilmektedir.
Ülkemizin tarım alanında ciddi olanaklar sunduğunu düşünüyorum. Türkiye gibi geniş ve verimli toprakları olan bir ülkeden gelen iş insanlarına tarımdan söz etmek ne kadar doğrudur bilmiyorum ama bu küçük adanın önemli tarımsal fırsatlar sunduğunu düşüyoruz.
İklim ve toprak özellikleri buna uygun olan adamızın çağdaş tarımın gerektirdiği ölçüde su kaynağına sahip olduğunu da biliyoruz. Örtü altı ürünlerin maliyetinin kısmen daha düşük olacağını ve piyasaya erken girme avantajı ile birleştiği zaman bunun önemli bir kazanca dönüşebileceğini varsayıyoruz.
KKTC’de Türkiye destekli olarak sürdürülen Güvercinlik Organize Sanayi Bölgesinde ihracata yönelik üretim için yeni bir Organize Sanayi Bölgesi oluşturulması projesi de bizi heyecanlandırmaktadır. Bu kapsamdaki katkılarından dolayı Anavatanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Tatar, ITSO’da yaptığı konuşmada, 2,5 saatlik bir yolculuğun ardından Isparta’ya geldiğini belirterek, “Bu son derece güzel bir şey. Eskiden İstanbul’a haftada ancak iki uçak bulabiliyorduk. Kıbrıs’tan uçakla Antalya’ya yarım saatte geldik. Oradan buraya kara yoluyla toplamda 2,5 saatte ulaştık. Sabah gül bahçelerindeydik, şimdi sizlerle beraberiz. Bu, aramızdaki bağların her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor. Artık bizi kimse koparamaz. Bunu söylediğim zaman karşı taraf terlemeye başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz’de yıkılmaz, sarsılmaz bir Türk kalesidir” dedi. Tatar’ın bu sözleri, salonda uzun süre alkışlandı.
’50’nci Yılı Birlikte Coşkuyla Kutlayalım’
KKTC’nin bağımsızlığını kazanmasının 50’nci yılının 20 Temmuz’da kutlanacağını belirten Tatar, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. Kendisi 50’nci yıl kutlamalarını hep birlikte yapma çağrısında bulundu. Bu nedenle kendilerine şükranlarımı arz ediyorum. Sizleri de bu coşkuya ortak olmaya davet ediyorum” diye konuştu. Son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak önemli mesafeler kaydettiklerinden söz eden Tatar, tüm bu gayretlerin milletin refahı için olduğunu belirtti. Tatar, “KKTC, Doğu Akdeniz’de bir güvenlik sigortasıdır. Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs’ın olmadığı bir coğrafya düşünemiyorum” dedi.
’25 Yıl Sonra Yeniden Isparta’
Eski KKTC Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın 1999 yılında Isparta’ya geldiğini hatırlatan Tatar, “25 yıl aradan sonra burayı ziyaret etmek bana kısmet oldu. O yıllarda Haydar Aliyev, Rauf Denktaş ve Süleyman Demirel, üçü bir aradaydı. Şimdi üçü de aramızda değil. Bir 25 yıl sonra nerede olurum bilemiyorum ama bugün kurulan bu güçlü bağın, dostluğun ebedi olacağına kuşkum yok. Bizi buraya davet eden Isparta Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Eminim aramızdaki bu dostluk bağı ekonomik alanda da önemli işlere adım atmamızı sağlayacak” dedi.
Konuşmanın ardından, Cumhurbaşkanı Tatar’a ITSO Başkanı Metin Çelik tarafından el dokuması, üzerinde Türk bayrağı motifi bulunan duvar halısı, Süleyman Demirel’in fötr şapkasını simgeleyen biblo ve çeşitli hediyeler takdim edildi.