“Yunan, Emperyalistlerin kışkırtmasıyla ve onlardan satın aldığı silahlarla, Afyon Ovası’na yığınak yapıyordu”
‘Kürt Kassım Çavuş’un tümeni, gece yürüyor, gündüz ağaçların altında uyuyor ve Afyon’un güney batısında bir yere çıkmak istiyordu. Gündüz dinlendiler, gece yol aldılar, tepeye vardılar. Gündüz yattılar, gece siper kazdılar. Köylü kadınlar… Askerlerle birlikte siper kazdılar…. Başka köylü kadınları askerlere uzaklardan, sırtlarında cephane taşıdılar. Onlar da erkeklerle birlikte Mehmetçik oldular. Silah tutmasını, gezden, gözden, arpacıktan vurmasını öğrendiler. Erkekler gibi pantul, ceket, kaput giydiler. Ayakları ise yalın… siper kazdılar, talim yaptılar. Bundan Yunanlıların haberi bile olmadı. Sabah ezanı kazma kürek arasında duyuluyordu. Öğle ezanını hiç duymuyorlardı. İkindi ezanı, ikinci uykularına ninni oluyordu. Mehmetçik haklıydı. Haklı bir iş yapıyordu’
Kürt Kassım’ı tanır mısınız? Tanımama ihtimaliniz yüksek… Bende Eğitimci ve tiyatro oyuncusu olan Halil Yapağılı’nın Uyum Yayınları'ndan çıkan Kürt Kassım kitabını okuyana kadar tanımıyordum…
Yazının başında romandan küçük bir bölüm aktarmak istedim sizlere.
Kürt Kassım, Halil Yapağılı’nın dedesi. Bingöl’de doğmuş. Ama onun yolu Isparta’ya, Isparta’nın Keçiborlu ilçesine düşmüş. Keçiborlu’da Kükürt madenlerinde İngilizler adına zorla çalıştırılmış.
Kürt Kassım, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’na gönüllü katılmış. Mustafa Kemal Atatürk aşığı bir adam.
İki savaş arasında küçük bir tarlayı bağ yapmış, bağını göğertmek için çalışmış didinmiş. Ama öyle bir çalışma ki; adeta yurt edinmiş kendisine o bağı, dolayısıyla Keçiborlu’yu ve Isparta’yı…
Kadınlı, kızlı, gençli, yaşlılı alın teriyle göğeren bağ, o bağda yaşanan hikayeler… Keçiborlu’dan savaş mevzilerine gönderilen peynirler, yağlar…
Bir solukta okuyacağınız bir kitap Kürt Kassım…
Kendisi’de Keçiborlulu olan Halil Yapağılı nenesinden masalsı bir üslupla dinlediği hikayeleri, ustaca kaleme almış ve okuyucusuna sunmuş… Kitapta yöresel ağız da bir o kadar ustaca kullanılmış…
Son zamanlarda okuduğum en güzel romanlardan biri olan Kürt Kassım’ı tüm kitapseverlere, romanseverlere şiddetle tavsiye ediyorum…
Kürt Kassım’ın Sunumundan
“Ben doğumdan kırk yedili, Üniversitede altmış sekizli… Cumhuriyeti kuran asli unsurdan olma, Genç Cumhuriyet’ten doğma, 1947 doğumlu, Keçiborlu Nüfusuna kayıtlı, Keçiborlu Kükürt İşletmelerinde çalışan 107 no’lu madenci bir ailenin en büyük oğlu…
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı… Yurttaş Halil Yapağılı… Anasından İlkokul sıralarında Genç Cumhuriyet’in coşku ve heyecanını almış, daha sonra okulun ilk günü; alfebeyi bile öğrenmeden, Andımız’ı ayakta, ellerini bacaklarına yapıştırarak hazırolda okuyan yurttaş”
Kürt Kassım'ı Tanır Mısınız?
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.