Şehir merkezi ve ilçelerdeki mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Vali Ömer Seymenoğlu; “Uyuşturucuyla mücadele devletimizin bütün desteğinin yanı sıra halkımızın temsilcileri olan siz muhtarların desteğiyle başarılır” dedi.
Isparta Valiliği tarafından madde bağımlılığıyla mücadele konusunda Uyuşturucu İl Koordinasyon Kurulu tarafından alınan kararların uygulamalarıyla ilgili dün Öğretmenevi’nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, ilçe kaymakamları, Yeşilay Isparta Şube Başkanı Muhammet Uyar ve 150’ye yakın muhtar katıldı.
VALİ SEYMENOĞLU; “SÖZ KONUSU OLAN
ÇOCUKLAIMIZ, GENÇLERİMİZDİR”
81 ilde eş zamanlı olarak yapılan toplantıda konuşan Vali Seymenoğlu, toplantıda uyuşturucuyla mücadelenin peşini bırakmayacaklarının altını çizerek; “Çünkü söz konusu olan çocuklarımızdır, gençlerimizdir, bizden sonraki nesildir” diye konuştu. Vali Seymenoğlu konuşmasının devamında; “Uyuşturucu bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı belası var. Bu toplantıları farkındalığı anlatabilmek için yapıyoruz. Valiliğe ilk başladığımda uyuşturucuyla mücadele koordinasyon kuruluna başkanlık yapmıştım. O günden beri her gittiği yerde bu konuyu birinci gündem maddesi olarak çalışmaktayız. Bu işi içimizden geldiği için yaptığımız kadar içişleri bakanlığımızın talimatları doğrultusunda da yürütüyoruz. Çünkü uyuşturucuyla mücadeleye bakanlığımız ilk sıralarda yer vermiştir ve sürekli anlatılarak, gündemde tutulmasını istiyor” diye konuştu.
“BU İLLETİN ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN
TOPYEKÜN MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ”
Uyuşturucuyla mücadelede güvenlik görevlilerinin üzerine düşen görevleri yaptığına değinen Vali Seymenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Takip etmeleri gereken şahısları takip ediyorlar, yeri geliyor baskınlar yapıyorlar, yeri geliyor yol uygulamalarında ellerinde teknik imkanları kullanarak mücadeleyi kullanıyorlar. Bunu daha da artıracağız. Önümüzdeki süreçte bu daha da artacak. Tespit ettiklerimiz, elimize geçenler envanterimizde var. Sürekli kamuoyuyla paylaşıp birilerini öne çıkarmak da istemiyoruz ama takiplerimiz devam ediyor. Asıl gayemiz mücadeleyi topyekun sizlerle yürütmektedir. Bu bela sadece emniyet tedbirleriyle baş edilebilecek bir şey değil. Çevremizde yaşayan birçok bağımlı olmuş veya her an bağımlı olabilecek eşimiz, dostumuz, yakınımız var. Bunları görüyoruz. Bu konuda sadece polisiye tedbirlerle baş etmemiz mümkün değil. Topyekun mücadele edersek, başarıya ulaşacağımızdan eminim.
“MUHTARLARIMIZ BU
KONUDA DUYARLI OLMALI”
Isparta ilimiz bu konuda aslında şanslı. Diğer illere göre çok kötü durumda da değiliz. Ama bu demek değil ki bu lanet bize bulaşmayacak. Bulaşacaktır ve onun üzerinden de aileyi, çevresini olumsuz etkileyecektir. Çevremize biraz dikkat edelim. İlçenin birisinde gündeme aldık, konuştuk. Muhtar arkadaşlarımız bu konuda dertli. Hepsi bir şey biliyor, farkındalar, ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar ama çekindiklerinden biraz geri duruyorlar. Çekinmeye gerek yok. Özellikle uyuşturucu ticareti yapandan çekinmeye gerek yok. Ama siz gidip direkt irtibat kurmayın. Güvenlik birimlerini, kaymakamları uyarın. Siz onlara destek olun. Bu şekilde mücadelemizi etkin sürdürebilelim. Isparta’mızda çok yaygın değil ama var. Kimse yok deyip karşımıza çıkmasınlar. Ticareti de var, kullanan da var, bağımlısı da var. Bizlerin temel amacı bunu en aza indirebilmek. Bağımlı olanların tedavilerine imkan sağlamak ve ticaretini engellemek amacındayız. Bağımlığa farklı gözle bakmaya gerek yok. Ama ticaretine farklı gözle bakmamız lazım. Kullanan çocuklar hepimizin çocukları. Elimizdeki imkanları kullanarak onlara yol gösterip, tedavilerine yardımcı olmamız lazım. Bu bir sağlık problemi. O yüzden sağlık ve eğitim kuruluşlarının desteğini alarak da mücadeleyi topyekun yapmamız gerekir.”
SUNUMLA, UYUŞTURUCU
GERÇEĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ
Vali Ömer Seymenoğlu’nun konuşmasının ardından İçişleri Bakanlığı’nın sunumunu Şevket Demirel Anaokulu Rehberlik Öğretmeni Burcu Erdem yaptı. Bakanlığın madde bağımlılığı konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Erdem, “Dünyada 2016 yılında 167 bin 750 madde bağlantılı ölüm gerçekleşmiş, bu sayı Avrupa’da 8 bin 500 iken ülkemizde 2017 yılında milyonda 17 şeklinde olmuştur” dedi.
İçişleri Bakanlığının uyuşturucuyla ilgili suç istatistiklerini anlatan Erdem, “2017’de 20 bin 374 olay gerçekleşmişken bu sayı 2018’de yüzde 4 artış göstererek 22 bin 300 olmuş. Şüpheli sayısı 2017’de 169 bin 864 iken yüzde 17’lik artışla 198 bin 1, olay ve vaka durumlarına baktığımızda 2017 yılında 118 bin 261 iken yüzde 19 artışla 2018’de 140 bin 327 olayın gerçekleştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.
ISPARTA’DA 2017’DE
3 ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ
Madde bağımlılığı ölümlere ilişkin istatistikler hakkında da bilgi veren Erdem, “Ülkemizde 2013 yılında 232, 2014’de 497, 2015’de 590, 2016 yılında 920, 2017’de 941, 2018 yılında ise 380 ölüm gerçekleşmiş.
Isparta’da 2016 yılında 1, 2017 yılında 3 madde bağımlılığına bağlı ölüm gerçekleşmiş. İllere göre ölüm sayılarında en yüksek oran İstanbul’da. Onu İzmir, Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Kocaeli olarak devam etmektedir” dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Yeliz Savcı da İl Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantılarında alınan kararlar ve bunların uygulamalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.