Isparta Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bütçesinden 3 milyon 958 bin 750 TL’lik mama alımı gerçekleştirildi. Yapmış olduğumuz araştırmalarda ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, para ile mama almak yerine, kentteki atık gıdaları toplayarak sahipsiz hayvanlar için kuru mama dönüştürme tesisi kurdu. Bu sayede hem milli israf önleniyor, hem mamalara milyonlarca TL para harcanmıyor, hem de istihdam sağlanıyor.
210 TON MAMA ALINDI
EKAP’ta yer alan 2022/1447363 nolu ihale bilgilerine göre; 27.12.2022 tarihinde 4 kalemden oluşan 210.000,00 Kilogram (210 ton) Kuru Mama alımı yapıldı. Yaklaşık maliyeti 5 milyon 723 bin 250 tl olan ihale, 20.02.2023 tarihinde sonuçlandı. Buna göre Ankara menşeili özel bir firmanın aldığı ihalede, şirkete 3 milyon 958 bin 750 TL ödeme gerçekleştirilecek.
GAZİANTEP BELEDİYESİ ÖRNEK ALINMALI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Dairesi Başkanlığı sahipsiz hayvanların beslenme sorununun çözülmesi için çalışma yapan Belediye, Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne soğuk hava deposu ve mama üretim tesisi kurularak, hastane, üniversite, okul, yemek işletmeleri ve kurum ile kuruluşlardan toplanan gıda artıkları makinalarda işlenip mamaya dönüştürdü.
Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, o dönem gazetecilere, tüm canlılara sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.
Sahipsiz hayvanlardan da sorumlu olduklarını ve sokak hayvanlarının günlük beslenme ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını ifade eden Özsöyler, "Biz üniversitelerden, hastanelerden, okullardan yemek artıklarını toplayarak kendi bakım merkezimizde karıştırıcı makinalardan geçiriyoruz. Bunları kıydıktan sonra pres makinalarından geçiriyoruz." dedi.
ISPARTA’DA GÜNDE TONLARCA YEMEK ÇÖPE GİDİYOR
Sorumlu gazetecilik anlayışımız gereği, Isparta Belediyesi’ne öneriyoruz: “İlimizde, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Şehir Hastanesi, SDÜ Hastanesi, Askeri Eğitim Alanları, Binlerce kapasitelik Özel ve Devlet İşletmesindeki Öğrenci Yurtları başta olmak üzere birçok gıda maddesi atık oluyor. Bu ve buna benzer etkenler göz önüne alınarak, her yıl büyük paralar harcamak yerine sizlerde tesis kurabilirsiniz”
(Umut Demiral)