Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş, esnaf ve sanayici gözüyle Isparta'de sanayi yatırımlarının artırılması için yapılması gerekenleri açıkladı.
Antalya, Isparta ve İzmir'de pvc doğrama üzerine ticaret yapan Uzaktaş, özel sektör yatırımların gelmemesi yönünde sürekli suçlu ilan edilmesine tepki gösterdi. Dışardan piyango bekler gibi sanayici beklenmesine anlam veremediğini belirten Uzaktaş, bu noktada Isparta Belediye Başkanı'nı çok önemli roller düştüğünü savundu.
Belediye başkanının insanları motive eden, teşvik eden, şevk veren görevi de olduğunu da hatırlatan Belediye Başkan Adayı Uzaktaş, şöyle konuştu:
HEP SUÇLU İLAN EDİYORUZ
"İnsanlar koltuğa güç mü verir, koltuk insana güç mü verir? Buna bakmak lazım. Tayyip beyden önce belediye başkanı dediğiniz insan su verir, çöpleri temizler, altyapıyı yapar, ulaşımı düzenler. Tayyip bey bu belediyecilik anlayışını değiştirdi. Belediye hizmetleri yanında sosyal ve kültürel belediyecilik oluşturuldu. Belediye başkanı insanları motive eden, teşvik eden, onların karşılaştığı sorunları çözme noktasında gayret eden insandır. Isparta’nın en büyük handikaplarından bir tanesi muhalefet etme adına söylemler. ‘Isparta’da yatırım yapılmaz, sanayi gelişmez’ gibi hep muhalefet kültürü oluşturulmuş. Bugün de böyle, daha önce de böyleydi. Dünün suçlusu bu memlekette Şevket Demirel’di. Ondan sonranın suçlusu Turgut Özal’dı. Bugünün suçlusu Tayyip Erdoğan. Üretim yapmamanın, sanayileşememenin sorumlusu olarak çok kolay bir söylem geliştirilmiş. Bir suçlu üretiyoruz, bu şehre yatırım yapmanın mümkün olmadığı kanaatini topluma yayıyoruz. Bu kanaati yıkmalıyız. Aksi taktirde yeni nesilden yatırım ve başarı beklenemez. Bu süreci geriye doğru hesap ettiğimizde, 1970’li yılların sorumlusu Şevket Demirel, 1980’li yılların sorumlusu Turgut Özal, 1990’lı yılların sorumlusu kriz, 2000’li yılların sorumlusu Tayyip Erdoğan. Bu söylemler toplumu yatırım noktasında motive etmekten uzak söylemler. Sanayileşen şehirlere baktığımız zaman Konya uzun süre iktidarla birlikte hareket etmemiş ama kendi içinde suçlu üretmemiş. Her şeyden önce bu memlekette yatırım yapılacaksa, yatırım yapmanın reel olduğunu, sanayileşmede Isparta’nın coğrafi konum olarak cazip bir yer olduğunu topluma anlatmalıyız. Ispartalı işadamlarına bakıyorsunuz kendi şehirleri dışında başarılılar. Isparta’da da başarılı insanlarımız var. Ticaret dediğiniz hadise kültürdür. Sanayicilik bir kültürdür. Sanayicilik kültürü oluşması lazım. Biz mesela ticari kültür olarak 1970’li yıllarda halının verdiği bir canlılık var. Aynı zamanda kereste sektörünün verdiği bir canlılık var. Ayakkabıcılık ve dericiliğin verdiği bir zenginlik var. Çimento fabrikasının burada olmasından bir canlılık var. Bu sektörlerin hepsi kendi içinde gelişen süreçte yatırım istiyor. Yeni teknoloji istiyor. Ama biz başlangıç noktasındaki rahat ticaretten maalesef sektörlerin gerektirdiği yatırım konusunda hassas davranmamışız. Bu nedenle bu sektörleri başka şehirlere kaptırmışız.
BU ŞEHİRDE YATIRIMLARI TARTIŞTIRAN İNSAN BELEDİYE BAŞKANI OLMALI
Belediye Isparta’da yeni bir sinerji oluşturabilir. 1990’lı yıllarda OSB’nin kurulmasından sonra bir sinerji yakalanmış. Herkes fabrika kurmak için parseller almış, kimisi yatırım yapmış. Ama bu sinerji devam etmemiş. En büyük handikabımız yatırım yapanlar sektör dışından. Müteahhit tekstil fabrikası kurmuş. Ama bunu çalıştırırken bunun gerektirdiği kadro oluşturma noktasında gereken hassasiyet gösterilmemiş. Sanayicilik dediğimiz hadise uzun solukludur. İnşaat sektörü gibi kısa vadeli dönüşler olmaz. Sanayici zengindir ama zenginliği fabrikasıdır. Nakit para değildir, parası yetmez kredi kullanır. Ama orada bir değeri vardır. Isparta’da ayakkabı olan Konya, ayakkabı üretiyor. Kereste sektörü Denizli, Konya, Bucak’ta rakipler oluşmuş. Belediye başkanı bu işlerde öncü rol oynar. Belediye başkanı şurada 10 tane işadamını toplasa, bir heyecan oluştursa…. Yatırım konuşulan, üretim konuşulan bir şehir, bundan oluşan bir sinerji… Biz 1.basamaktaki insana diyoruz ki 3.basamağa geç. 2.basamak olmadan 3.basamağa geçme şansı yok, düşmeme ihtimali yok. Konya, Denizli bunu yapmış. Orta ölçekli sanayi dediğimiz bir hadise. 1000 m2 fabrikaların oluştuğu bir orta ölçekli sanayi. Sanayi’den çıkan bir üretici şehirden uzak olmayan mesafede kendisini biraz daha büyütme şansından sonra OSB’ye geçmeli. Bu büyük bir proje değil. Belediyeye finansman yükü getirecek bir proje değil. Basit bir proje ama sanayileşmenin altyapısını oluşturma açısından çok elzem ve ciddi bir proje.
Isparta sanayileşecekse Isparta insanı ile sanayileşecek. Dışardan piyongo bekler gibi sanayici beklemenin anamı yok. Kendi insanımızı motive etme anlamında ,yönlendirme anlamında belediye başkanı aktif rol alır. Bu işin bir ayağı Ticaret ve Sanayi Odası. Kurumlar arası işbirliği çok önemli. Esnaf Odaları ile Ticaret Borsası ile Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak hareket ederseniz bir güçsünüz. Topluma yön verirsiniz. Belediye başkanı şehirde bunları konuşması, koordinasyonunda görev alması çok önemli. Bu işin abisi rolünde olmalı."
Piyango Bekler Gibi Beklenmez
AK Parti Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş, Isparta'nın sanayileşememesi ve özel sektör yatırımlarından geri kalmasının acı gerçeklerini sıraladı.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.