Özellikle teşvik uygulamalarında Isparta'ya karşı geliştirilen 'Ispartalıların bankalarda parası çok' gerekçelerinin gerçeği yansıtmayan bir bahane olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 2014-3 (ocak-şubat-mart) verileri Ispartalıların bankalardaki mevduatlarının diğer illerdeki kadar ya da daha az olduğunu ortaya koyuyor.
BDDK'nın verdiğin bilgilere göre, 2014-Mart sonu itibariyle Ispartalıların 60 banka şubesindeki toplam mevduatı 2.8 milyar TL. Bunun 2.3 milyar TL'si tasarruf mevduatı. Bu paranın 1.5 milyan TL'lik kısmı TL, 793 milyon TL'lik kısmı ise döviz hesaplarında bulunuyor. Bu veriler ışığında kişi başına düşen tasarruf mevduatı 5.7 milyon TL, kişi başına düşen toplam mevduat ise 6.8 milyon TL.
Peki Isparta'nın bankalarda, mevduat hesaplarında parası çok da diğer illerin yok mu? Teşvik sisteminden 3. ve 4.bölge haklarından yararlanan, komşumuz ya da aynı nüfusa sahip diğer illerin mevduat hesaplarına bakıldığında pek fark görülmüyor. Hatta Isparta'dan küçük bazı illerin mevduatta ilimizi geçtiği görülüyor.
İşte örnekler:
Teşvik sisteminden avantajlı bir şekilde faydalanan komşumuz Uşak'ta kişi başına düşen tasarruf miktarı 7.4 milyon TL iken, kişi başına düşen toplam mevduat tutarı 8.7 milyon TL. Uşak'ın bankalardaki parasının Isparta'nın çok üstünde olduğu bu verilerle ortaya çıkıyor. Komşumuz, kardeş ilimiz Burdur'da kişi başına düşen tasarruf 4.6 milyon, kişi başına düşen toplam mevduat ise 5.8 milyon. Denizli'de kişi başına düşen tasarruf 6.7 milyon, kişi başına düşen toplam mevduat 8.5 milyon TL. Antalya'da kişi başına düşen tasarruf 7,8 milyon, kişi başına düşen toplam mevduat 10 milyon TL. Aydın'da kişi başına tasarruf 6 milyon, kişi başına toplam mevduat 7 milyon. Afyon'da kişi başına tasarruf 3.8 milyon, kişi başına toplam mevduat 4.6 milyon TL. Aksaray'da kişi başına tasarruf 5.3 milyon, kişi başına toplam mevduat 6.3 milyon TL.
Kütahya'da kişi başına tasarruf 3 milyon, kişi başına toplam mevduat 4 milyon TL. Eskişehir'de kişi başına tasarruf 6.2 milyon, kişi başına toplam mevduat 9.4 milyon TL. Muğla'da kişi başına tasarruf 9.2 milyon, kişi başına toplam mevduat 11 milyon TL. Balıkesir'de ise kişi başına tasarruf 6 milyon, kişi başına toplam mevduat ise 6.9 milyon TL. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere çevre illerimizde, nüfusu Isparta ile eşdeğer olan illerde mevduatın aynı seviyede ya da daha yüksek olduğu görülüyor.
BDDK'nın verilerinden Isparta'nın parasının fazlasıyla ekonomik döngü içerisine girdiği de görülüyor. Zira, toplam nakdi kredinin toplam mevduata oranı yüzde 108. Toplam nakdi kredinin toplam tasarruf mevduatına oranı ise yüzde 129. Ispartalıarın bankalardaki tasarruf mevduatlarından daha fazla rakamın kredi olarak kullanıldığı bu rakamlarda görülüyor. BDDK, Isparta'da kişi başı nakdi kredinin 7.1 milyon TL, kişi başı takipteki alacak miktarının mart sonu itibariyle 252 bin TL, şube sayısının 60, şubeye düşen nüfusun ise 6962 olduğunu açıkladı.
Isparta'da toplam nakdi kredi 3 milyar 091 milyon, 551 bin TL, nakdi kredi 2 milyar 986 milyon TL. Takipteki alacak miktarı ise 105.2 milyon TL.
Kişi başı toplam mevduat
Isparta 6.8 milyon
Antalya 10 milyon
Burdur 5.8 milyon
Denizli 8.5 milyon
Aydın 7 milyon
Uşak 8.7 milyon
Afyon 4.6 milyon
Aksaray 6.3 milyon
Kütahya 4 milyon
Eskişehir 9.4 milyon
Balıkesir 6.9 milyon
Muğla 11 milyon
Rakamlar Yalan Söylemez
Teşvik ve benzeri devlet politikalarının uygulamasında sıkıntı yaşayan Isparta'ya karşı geliştirilen 'bankalarda para çok' bahanesinin doğruyu yansıtmadığı BDDK verileri ile ortaya konuyor.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.