SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Öksüz, İngilizce 'high power high frequency electromagnetic systems' ya da 'electromagnetic bombs' olarak adlandırılan çalışmanın desteklenmesi halinde Türkiye'de elektromanyetik enerji odaklı bir ulusal savunma sisteminin kurulabileceğini söyledi.
Lütfi Öksüz, SDÜ Plazma Araştırma Laboratuvarı'nda ekibiyle birlikte kurduğu elektromanyetik enerjiyi aktarma sisteminin Türkiye'de ilk olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Lütfi Öksüz, elektromanyetik enerjiyi daha uzaklara transfer edecek sistemlere sahip olmanın, gelecekte ülke savunması için stratejik bir değer taşıdığını açıkladı.
SDÜ'de yaptıkları Ar-Ge çalışmasının desteklenmesi halinde elektromanyetik enerji odaklı bir ulusal savunma altyapısının kurulabileceğini belirten Doç. Dr. Öksüz, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Kurduğumuz sistem çok güçlü. Bu sistem ülkemizde yoktu, ilk defa üniversitemizde kuruldu. Ekibimizde yüksek lisans, doktora öğrencileri, Kanada ve ABD'den yabancı hocalarımız yer alıyor. Bu sistemler savunma sanayiinde zaten kullanılmaktadır. Geleceğin savaşları bundan sonra bombalarla, kimyasal sistemlerle değil elektromanyetik bombalarla olacak. Bundan kastım şu: Yüksek frekans ve yüksek güçteki elektromanyetik dalgaları üretip, yönlendirip, çok uzaklara naklederek uçaklar, uydular, füzeler düşürebilecek. Elektromanyetik sistemle, düşman ülkenin nükleer ve hidroelektrik sistemleri göçertilebilecek. Eğer yeterli destek verilirse, bu sistemi geliştirip ülkemizi bu tür savunma sanayine hazır hale getirmek istiyoruz." Doç. Dr. Lütfi Öksüz, elektromanyetik dalgaları uzaklara gönderen sistemlerin, artık savunma sanayiinin vazgeçilmezi haline geldiğinedikkat çekti.
Doç. Dr. Öksüz, "Uyduları, uçakları elektromanyetik dalgalarla düşürmek, mayınları uzaktan patlatmak ya da kontrol etmek istiyorsak bu tür sistemleri kullanmak gerekecek. Elektromanyetik dalgaları çok uzaklara gönderebilmek, gelecekteki savaşlarda önemli olacak. Türkiye'de ilk kez SDÜ'de bu sistemi kurduk. Bildiğimiz kadarıyla başka bir yerde bu tür bir çalışma yapılmamaktadır" dedi.
DENEY BAŞARILI OLDU
Doç. Dr. Öksüz, laboratuvarda yaptıkları deneyde bir metre uzaklıktaki neon lambaları arada bir bağlantı olmadan yakmayı başardıklarını açıkladı. DOÇ. Dr. Öksüz, "Yani elektromanyetik dalgayı, enerjiyi transfer ederek, neon lambaları bir metre öteden yakabiliyoruz. Bu, şu demek: 1 metre ötedeki neon lambayı yakabilecek kadar elektromanyetik enerjiyi transfer edebiliyoruz. Aynı zamanda oradaki herhangi bir sistemi, arabayı, bilgisayarı aklınıza ne geliyorsa onu tahrip edebilecek güç demek" diye konuştu.
Sistemin geliştirilerek, elektromanyetik dalgaları metrelerce değil, binlerce kilometre öteye nakledilebileceğine işaret eden Doç. Dr. Öksüz, bu sistemle Türkiye'de orta büyüklükteki bir kentin bir saniyelik elektrik enerjisi ihtiyacının, anında başka bir yere transfer edilebileceğine dikkati çekti. Bu kadar büyük bir enerjinin anında uzaklara transfer edilebilmesinin, tahrip gücünün çok yüksek olacağının altını çizen Doç. Dr. Öksüz, şunları söyledi: "Bu kadar yüksek güçteki enerjinin transferi anında, karşısına elektrikle çalışan ne varsa yakılıp, yıkılması demek. Tankları, uçakları, uyduları, mayınları, yani aklınıza gelecek ne varsa tahrip edebilir. Amacımız, laboratuvarda gerçekleştirdiğimiz deneydeki bir metrelik mesafeyi binlerce kilometreye çıkartabilmek. Eğer bir uyduyu düşürmek istiyorsak o kadar mesafeye gidebilecek sistemi kurabilmeyi istiyoruz. Bu mümkün. Şu anda tek eksiğimiz, sistemi geliştirebilmek için parasal destektir. Yatırım için teşvik ve parasal destek gerekiyor. Bu sistemi savaş uçağının burnuna takarsanız, düşman savaş uçağını elektromanyetik dalga göndermek suretiyle düşürebilirsiniz. Ya da düşman ülkenin, hidroelektrik ya da nükleer elektrik santrallerini durdurabilir, düşman ülkenin tüm elektrik sistemini göçertebilirsiniz."
TOPLUMSAL OLAYLARDA BOYALI SU VE BİBER GAZININ YERİNE GEÇEBİLİR
Doç. Dr. Öksüz, benzeri fakat 95 GHz'de çalışan 'active denial' sistemlerinin halen ABD tarafından geliştirildiğini ve insanlar üzerinde yanma hissi veren fakat herhangi bir zararı olmayan bu sistemin toplumsal olaylarda kullanılabileceğini belirtti. Elektromanyetik dalgaların uzaklara kablosuz olarak transfer edilmesinin başka alanlarda da kullanılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Öksüz, savaşta, düşman askerine ya da kalabalıklara elektromanyetik dalga gönderilmesi halinde insanlarda yanma hissi, bu sayede caydırıcılık oluşturulduğunu anlattı.
Elektromanyetik dalgaların uzun süre aynı noktaya gönderilmesi halinde ise insanın yanabileceğine değinen Doç. Dr.Öksüz, "Ancak bir anlık elektromanyetik dalga transferi insana zarar vermez. Sadece yanma hissi oluşturur. İleride bu sistem toplumsal olaylarda kitleleri caydırmak amacıyla kullanılabilir. Panzerlerden su, boya fışkırtmak, gaz sıkmak yerine elektromanyetik dalgalar göstericilere gönderilebilir. Elektromanyetik dalgaya maruz kalan kişi zarar görmeyecektir ama yanma hissi oluşacağından eyleminden cayacak ve kaçacaktır. Elektromanyetik dalganın dozajı ayarlanabilir" dedi. Yüksek güç, yüksek frekans elektromanyetik dalgaların uzaklara transferi konusunda ABD'lilerin yanı sıra, Kanada, Avrupa ve Ruslar'ın da çalışmaları olduğunu anımsatan Doç. Dr. Lütfi Öksüz, SDÜ'de de ABD'den bir üniversite ve Kanada'dan bir şirketle ortak çalışma yürüttüklerini açıkladı. Doç. Dr. Lütfi Öksüz, "ABD ve Kanadalı ortaklarımız var. Biz Türkiye'de yeniyiz. Türkiye'de bildiğim kadar bu sistem üzerinde çalışan üniversite ve kurum yok. ABD ve Rusya bu konu üzerinde çok ciddi çalışıyor. Sistemin farklı bilimsel uygulamaları var" diye konuştu.
UYDULARIN ÇOK DAHA ÖTELERE GÖNDERİLMESİ
Doç. Dr. Lütfi Öksüz, ABD'lilerin elektromanyetik dalgaların transferi sistemini, uydularla iletişim amacıyla kullandığını, yine ABD'lilerin aynı sistemi, uyduları itme enerjisiyle Mars'tan da ötelere göndermek amacıyla kullanmak üzere çalıştıklarını anlattı. Elektromanyetik dalgaların transferi sisteminin 'Yıldız Savaşları' projesinde kullanılması için de çalışıldığını, ancak bu konuda lazere yönelindiğine işaret eden Doç. Dr. Öksüz, "Örneğin, Rusya'dan fırlatılan bir füzenin durdurulması için artık lazer kullanılıyor.
Elektromanyetik dalgaların transferi savunma amaçlı başka projelerde kullanılmaya devam ediliyor" dedi. Doç. Dr. Öksüz, elektromanyetik dalgaların transferinin günlük yaşamda halen kullanıldığınıdile getirdi. Doç. Dr.Öksüz, "Wireless çalışan şarj aletleri var. Yani elektrik kablosu olmadan, elektrik enerjisi uzağa transfer edilebiliyor. Ama bizim amacımız, çok daha yüksek güç ve frekansla bu enerjiyi transfer edip, savunma ya da saldırı (yakıp, yıkma) amaçlı kullanılmasını sağlamak" diye konuştu.