Isparta'da 1997 yılında hizmete giren Devlet Hava Meydanları İşletmesi Isparta Süleyman Demirel Havalimanı 4 Bin 290 metrekarelik iç ve dış hatlar olmak üzere toplamda 2 Milyon 200 Bin metrekare kurulu alan üzerinde hizmet veriyor.
Yıllık 1 Milyon 500 Bin yolcu kapasiteli terminale sahip olan havalimanında haftanın 5 günü karşılıklı Isparta-İstanbul ile 1 gün İran Tahran seferi düzenleniyor.
Özellikle son yıllarda büyük gelişme sağlayan ve teknolojik gelişimi ile sivil havacılıkta ivme kazanan SD Havalimanı, gün geçtikçe büyümeye ve bölgenin önemli bir hava üssü olmaya devam ediyor.
Isparta Gazeteciler Cemiyeti’ne üye gazetecileri havalimanında ağırlayan Havalimanı Müdürü Üzeyir Cihan, tesisleri gezdirerek verilen hizmetleri anlattı.
TOPLAMDA 530 PERSONEL HİZMETTE
Süleyman Demirel Havalimanı Müdürlüğü, 165’i kamu personeli olmak üzere 30’u temizlik, 15’e teknik işletim, 48’i özel güvenlik olmak üzere ve tüm özel ve resmi kurum kuruluşlarla birlikte toplamda 530 personel ile hizmet veriyor.
5 AYRI ŞİRKET SD HAVALİMANI SAHASINDA
Havalimanı sahasında ise Çelebi Hava Servisi, Er-Ah Havacılık Okulu, Asal Havacılık Uçak Bakım Hangarı, Petrol Ofisi, ACM Air Charter Market Uçak Servisi gibi şirketlerde bulunuyor.
Havalimanı, yolcu terminali Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetiminden başarıyla geçerek iç ve dış hatlarda Terminal İşletme Ruhsatı’na da sahip. Ayrıca kuruluş ve havalimanı olarak da TSE denetimini başarıyla tamamlayarak ISO 9001-2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandı. Engelsiz Havalimanı Projesi kapsamında havalimanına erişilebilirlik belgesi verildi. Havalimanının Çevre İzin Belgesi yenilenirken, Sıfır Atık Belgesi de alındı.
YENİ PROJELER HAYATA GEÇTİ
Havalimanında giriş kontrol noktasında standartlara uygun olarak nizamiye binası yenilendi. Doğalgaz hattı projesi tamamlanarak yolcu terminali başta olmak üzere tüm bina ve tesislerde faaliyete geçirildi. Yolcu terminali binası, kuvvet santrali, meteoroloji binası, garaj ve idari binaları kapsayacak şekilde toplam 7 binada uçuş ve yolcu hizmetlerini engellenemeden Deprem Güçlendirme Çalışmaları yapıldı. İletişimin daha emniyetli gerçekleşmesi adına alıcı-verici antenlerinin yerlerini değiştirmek üzere Anten Kulesi faaliyete geçirildi. Çevre güvenlik duvarı yenileme çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Çevre tel örgü ve araç yolu yapımı çalışmaları sürüyor. Havalimanı A kapısı ve VİP salonu yenilenmek üzere projelendirilmesi yapıldı. Ve ihale hazırlıkları başlatıldı.
TÜRKİYE’NİN EN YOĞUN 11. HAVALİMANI
Süleyman Demirel Havalimanı eğitim uçuşlarında VFR trafiklerde 1. sırada yer alıyor. Havalimanı uçak trafiğinde ise en yoğun 11. Havalimanı olarak kayıtlara geçti. 2023 yılında ise toplamda 25 Bin 276 uçağa hizmet verdi.
16 TESİS BULUNUYOR
Havalimanında Terminal Binası, Kontrol Kulesi, Kargo Binası (Soğuk Hava Deposu), Güç Merkezi, Isı Merkezi, Akaryakıt Tesisleri, Araç-Bakım Binası, Emniyet-Güvenlik Binası, Meteoroloji Binası, Regülatör Binası, Giriş Kontrol Binası, Hangar Binası, Er-Ah Uçuş Okulu Binası, Gümrük Müdürlüğü (Köpek Barınak Evi) ARFF Binası ve İdari Ek bina olmak üzere 16 tesis bulunuyor. Havalimanın faaliyetlerinde ise 31 araç kullanılıyor.
BAŞARI ÜZERİNE BAŞARI
Süleyman Demirel Havalimanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen Mükemmel İdare olma çalışmaları doğrultusunda yapılan denetim karnelerinde 100 puan alan tek havalimanı oldu. Kurumsal Entegre Yönetim Sistemiyle yürütülen İşletme Hizmetleri Amaç ve Hedefler kapsamında hedeflere ulaşarak 99,78 puan elde etti. Havalimanı yolcu memnuniyeti anketlerinde yolcu memnuniyet sıralamasında 1. sırada yer aldı. Havalimanı Performans Yönetim Sistemi kapsamında hedeflerde başarı sağlanarak toplam 91,55 puan elde edildi.
2 SEFER DAHA GELİYOR
Bütün bu sürecin ardından İstanbul Sahibe Göçmen Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı seferlerinin başlaması için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.