Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde Göller Bölgesi’nin doğal, kültürel ve antik çağlardan kalan tarihi eserlerini öğrencilerine tanıtmak gayesiyle başlatılan ‘Keşif Isparta Projesi’nin bu haftaki durağı, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı oldu. SDÜ öğrencileri, toprağın uyanışına, baharın coşkusuna tanıklık etti.
SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dağcılık Arama-Kurtarma Eğitmeni ve Keşif Isparta Koordinatörü Alper Yaman, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nın ismini Epiktetos’un ‘Hür Adam’ şiirinden aldığını söyledi. Filozof Epiktetos’un şiirinin şu an tahrip olmayan bölümlerinin kaya duvarlarına yazılı olduğunu belirten Yaman, dağcılık, kaya tırmanışı ve yaban hayatı gözlemciliği açısından da kanyonun dünyanın en güzel rotalarından biri olduğunu ifade etti.
Yazılı Kanyon’un şah kartal ve kızıl akbaba başta olmak üzere 76 kuş türünün habitatı olduğunu belirten Keşif Isparta Koordinatörü Alper Yaman, kanyon hakkında şunları söyledi: “Burası aynı zamanda Apollo kelebeğinin de yaşam alanı. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 12 endemik bitki türü keşfedildi ve uluslararası literatüre kaydedildi. Gökkuşağı kanatlı kelebekler, sincaplar, dağ keçileri, zakkumlar, sıklamenler, anemonlar, yaban gülü ve su canlıları ile hayatın saf, duru attığı bir cennet olan Yazılı Kanyon, dünyanın en güzel yerlerinden biridir. Zira dünyanın en iyi belgesel yapımcıları, doğa fotoğraf sanatçıları, kaya tırmanış sporu tutkunlarının rotası arasında yer almaktadır.”
KRAL YOLU BU GÜZERGAHTAN GEÇİYOR
Yazılı Kanyon’un aynı zamanda St. Paul Yolu üzerinde olduğu bilgisini paylaşan Yaman, 2015 yılında Valilik genel şemsiyesi altındaki Avrupa Birliği (AB) Proje Koordinasyon Merkezi’nin, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) finansman desteği ile 25 Kaya Tırmanışı Rotası açıldığını ifade etti.